Propunerea de modificare a conflictului de interese a pornit de la un fost primar PSD condamnat exact pentru asta

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 22:34
4866 citiri
Propunerea de modificare a conflictului de interese a pornit de la un fost primar PSD condamnat exact pentru asta
Foto: Site oficial CCR

Un fost primar din judetul Buzau, cu trei dosare penale, condamnat in doua dintre acestea (ultima pedeapsa, de zece ani de inchisoare, fiind dispusa in decembrie 2016), este la originea propunerii de modificare a confictului de interese, care ar putea aduce achitarea pentru zeci de parlamentari si alesi locali.

Edilul a fost judecat pentru conflict de interese si, pana sa fie condamnat definitiv la doi ani si doua luni de inchisoare, a reusit sa obtina la Curtea Constitutionala o decizie de neconstitutionalitate a articolului din Codul penal privind conflictul de interese.

Ministerul Justitiei invoca aceasta decizie cand justifica necesitatea modificarii prevederilor referitoare la conflictul de interese, care ar putea aduce achitarea pentru zeci de parlamentari si alesi locali.

Florentin Lungu, fost primar PSD la Primaria orasului Nehoiu, judetul Buzau, a obtinut in 6 octombrie 2015 o decizie de neconstitutionalitate a articolului 301 din Codul penal, inainte de a fi condamnat definitiv, in 28 aprilie 2016, la doi ani si doua luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit atunci, in unanimitate, ca sunt neconstitutionale formularea "ori in cadrul oricarei persoane juridice" din cuprinsul dispozitiilor articolului 308 alineatul 1 din Codul penal, cu raportare la articolul 301 din Codul penal si precum si referirea la "raporturi comerciale" din articolul 301 alineatul 1.

Decizia Curtii Constitutionale a fost comunicata atunci presedintilor celor doua Camere ale Parlamentul si Guvernului, pentru a face modificarile in Codul penal privind conflictul de interese. Un an si trei luni au trecut de la decizia Curtii Constitutionale pana cand Guvernul a venit cu o propunere de modificare a articolului 301 din Codul penal.

Amintim ca Ministrul Justitiei a anuntat miercuri ca a elaborat o OUG care scoate mii de detinuti din puscarie si o ordonanta care modifica si completeaza Codurile Penale.

Cele doua ordonante au fost promovate fara consultare publica si fara acordul institutiilor judiciare. Presedintele Inaltei Curti a dezvaluit ca a primit proiectul miercuri, pe email, iar procurorul general a spus ca ordonanta de modificare a Codurilor Penale este "un proiect penibil". Vezi si reactia DNA fata de OUG pe Justitie.

Premierul Sorin Grindeanu a sustinut ca aceasta OUG nu urma sa fie adoptata miercuri, chiar daca in proiect se arata ca "dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica numai faptelor comise pana la data de 18.01.2017", iar intrarea in vigoare va fi "la data de 18.02.2017".

Citeste ce spune procurorul general, Augustin Lazar, despre Ordonantele pe Justitie, intr-un interviu pentru Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#fost primar modificare cod, #modificare cod confict interese , #justitie