Raportul MCV a fost corectat: Doar 2 ministri sunt cercetati pentru fapte de coruptie

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 20:38
3825 citiri
Raportul MCV a fost corectat: Doar 2 ministri sunt cercetati pentru fapte de coruptie
Foto: Guvernul Romaniei

Raportul Comisiei Europene adoptat in cadrul MCV si dat publicitatii miercuri a fost corectat joi, mentionandu-se ca doar doi ministri, nu trei, din guvernul Ponta sunt cercetati pentru fapte de coruptie.

Astfel, in

Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare publicat pe site, la capitolul "Integritate" se arata:

"In luna noiembrie, rapoartele prezentate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu privire la unii ministri si inalti functionari nu au dus la demisia acestora. Noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie".

"In recomandarile sale din luna iulie, Comisia si-a exprimat speranta ca ministrii vor da un exemplu in ceea ce priveste respectarea aspectelor legate de integritate: acelasi lucru este asteptat si in ceea ce priveste acuzatiile de coruptie.

Este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate.

Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate", mai scrie in raport, ceea ce inseamna ca ministrii mentionati in raport ar trebui sa fie suspendati din functie.

Nici autorii raportului si nici purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, nu i-au nominalizat pe ministrii romani cercetati pentru fapte de coruptie, in presa fiind vehiculate numele ministrilor Relu Fenechiu, Liviu Dragnea, Dan Sova si Varujan Vosganian.

Premierul Ponta a declarat ca nu stie la cine se face referire in raportul CE si a criticat faptul ca, in premiera, acesta nu a fost aratat si partii romane inainte de a fi dat publicitatii, la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta se va intalni luni cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si tot atunci, probabil, se vor lamuri toate neclaritatile invocate atat de seful Executivului roman, cat si de ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Seful diplomatiei romane a declarat joi ca simte nevoia unor recomandari "mai clare, mai specifice, mai bine orientate, pentru a putea sa raspundem acestor recomandari mai bine definite, pentru a putea avansa, pentru a putea ajunge pana la urma la obiectiv, pentru ca procesul, asa cum este condus in clipa de fata, contine nu o data niste recomandari mai degraba generale si pana la urma asta risca sa demobilizeze eforturile unui stat".

Presedintele Traian Basescu nu a facut comentarii in legatura cu raportul MCV, acesta declarand miercuri, la intoarcerea din vizita efectuala in America Latina, ca doreste sa il citeasca mai intai, cu atentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport MCV modificat, #ministri coruptie raport MCV, #raport MCV 2013 , #justitie