Raportul MCV: Ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei - vezi documentul

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:03
4862 citiri
Raportul MCV: Ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei - vezi documentul
Foto: Arhiva

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost publicat, miercuri. Documentul arata ca Guvernul condus de Victor Ponta si-a indeplinit doar o parte din cele 11 angajamente pe care si le-a luat in vara lui 2012.

Cele mai dure critici ale oficialilor europeni vizeaza indepedenta sistemului judiciar si faptul ca politicienii cu probleme de integritate inca ocupa functii de ministru si de parlamentar.

Raportul mai consemneaza faptul ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutonala, Inalta Curte de Casatie si CSM in special prin intermediul presei.

Totodata, raportul sustine necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate institutiile statului si respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare.

"Evaluarea arata ca Romania a pus in aplicare doar unele dintre recomandarile Comisiei care vizau restabilirea statului de drept si a independentei sistemului judiciar. Desi Constitutia si rolul si hotararile Curtii Constitutionale au fost respectate, angajamentele privind independenta sistemului judiciar si privind raspunsul la hotararile in materie de integritate nu au fost puse in aplicare in mod corespunzator. De asemenea, nu a fost numita inca o nouaconducere a Ministerului Public si a DNA-ului", se arata in raportul MCV.

Un alt subiect care apare in raport este cel al numirii unui Avocat al poporului.

Raport pe Justitie: Incompatibilii sa demisioneze, procurorii alesi cu avizul CSM

Guvernul a anuntat, marti, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca toate punctele convenite, in vara anului trecut, cu presedintele Comisiei Europene, au fost indeplinite in totalitate si asigura ca va ramane "profund angajat" in asigurarea independentei Justitiei si intarirea statului de drept.

Insa traducerea acestui punct de pe lista lui Barroso s-a facut in asa fel incat sa excluda esenta solicitarii. In loc de "numirea unui Ombudsman (Avocat al Poporului) care sa fie agreat si de Putere si de Opozitie", Executivul a tradus, din cererea lui Barroso, "numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide".

"Parlamentul a numit noul Avocat al Poporului in ianuarie 2013. Intrucat noul Avocat al Poporului a primit sprijinul deplin al coalitiei aflate la guvernare, dar nu si pe cel al opozitiei, va fi deosebit de important ca acesta sa dovedeasca, in actiunile sale, ca se poata ridica deasupra partizanatelor politice. Avocatul Poporului are un rol important in ceea ce priveste protejarea echilibrului institutional al sistemului si, in special, are misiunea de a

controla competentele executivului de a legifera prin ordonante", se arata in raportul publicat miercuri.

Un alt subiect abordat in MCV este revizuirea Constitutiei. "Este important ca procesul de reforma constitutionala sa se deruleze in conditii de respectare deplina a valorilor fundamentale, cum ar fi respectarea statului de drept si a separarii puterilor. Aceasta include respectarea in continuare a Curtii Constitutionale in calitatea sa de garant al suprematiei legii fundamentale, precum si independenta si stabilitatea institutiilor judiciare, inclusiv a organelor de urmarire penala", se noteaza in raport.

Atacurile la adresa Justitie

"Atacurile cu motivatie politica la adresa sistemului judiciar nu au incetat. Un punct critic este acceptarea hotararilor judecatoresti: pentru aceasta este necesar ca toti membrii clasei politice sa ajunga la un consens privind abtinerea de la criticarea hotararilor judecatoresti, de la subminarea credibilitatii magistratilor sau de la exercitarea de presiuni asupra acestora", atrag atentia oficialii UE.

Comisia ar dori, de asemenea, "sa atraga atentia asupra rolului mijloacelor de informare in masa", se arata in raport.

"Au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat

presiuni asupra sistemului judiciar, precum si anumite indoieli cu privire la eficacitatea activitatii de supraveghere desfasurata de CNA. Situatia sugereaza necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente. (...)

Un ultim aspect al independentei judiciare este angajamentul executivului si al legislativului in ceea ce priveste respectarea unor criterii de calitate in procesul de numire in posturile-cheie din institutiile judiciare. Comisia considera ca rezultatele obtinute de Romania in materie de combatere a coruptiei la nivel inalt au reprezentat unul dintre cele mai importante progrese

inregistrate in cadrul MCV.

Eficacitatea si impartialitatea anchetelor penale trebuie sa fie mentinute sub viitoarea conducere. Prin urmare, Comisia considera ca este esential sa se numeasca o noua conducere a Ministerului Public si a DNA, care sa poata demonstra independenta, integritatea si profesionalismul necesare pentru a se bucura de increderea publicului si a continua sa aiba rezultate eficiente", mai precizeaza raportul MCV.

Mustruluiala pentru presa

Comisia atrage atentia asupra rolului mijloacelor de informare in masa. "Au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat

presiuni asupra sistemului judiciar, precum si anumite indoieli cu privire la eficacitatea activitatii de supraveghere desfasurata de Consiliul National al Audiovizualului.

Situatia sugereaza necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente", se arata in document.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#raport MCV Romania, #justitie raport Bruxelles, #justitie Romaniaraport MCV , #justitie