Raportul pe Justitie: Ce reactii au politicienii romani (Video)

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:05
5022 citiri
Raportul pe Justitie: Ce reactii au politicienii romani (Video)
Foto: Arhiva

Dupa publicarea raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), miercuri, la Bruxelles, politicienii romani au comentat mai mult sau mai putin favorabil concluziile documentului.

"Romania trebuia sa faca mai mult ca sa respecte statul de drept si independenta Justitiei. Romania a indeplinit unele, dar nu toate recomandarile CE", a declarat Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, atunci cand a prezentat raportul.

Raportul MCV: CE critica lipsa independentei si atacurile din presa asupra Justitiei

Premierul Victor Ponta a comentat pe scurt raportul, la inceputul sedintei de Guvern, afirmand ca este de acord in mod special cu un lucru notat de Comisia Europeana in raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie, si anume fenomenul hartuirii unor judecatori si oficiali-cheie de catre mass-media.

"Sunt de acord cu un lucru in mod special din ceea ce spune Comisia, presiunile exraordinarea din zona media asuora judecatorilor. Am vazut presiuni extraordinare impotriva judecatorilor care nu au vrut sa voteze la CSM cu presedinta dna. Haineala. Si astazi se fac presiuni asupra judecatorilor intr-o parte din mass-media sa ii dea din nou drumul OTV-ului sa functioneze", a declarat Ponta.

Ponta despre raportul pe Justitie: Nu reusesc sa gasesc doi ministri cercetati penal

"Stiti pozitia mea de principiu, o cunoasteti, stiti ce s-a intamplat sau nu s-a intamplat in Parlament. Dati-mi voie sa studiez raportul si apoi studiem in cunostinta de cauza. Despre raportul MCV, dupa ce il citesc. Acum ma duc sa pun ochelarii si sa il citesc", a declarat si presedintele PNL, Crin Antonescu.

Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene, a comentat, la Digi 24, concluziile raportului, afirmand ca este surprins de faptul ca nu s-a ajuns la o intelegere asupra unor reguli mai stricte legate de libertatea presei: "Un element suplimentar este adaugat la conditiile pe care Romania trebuie sa le reuneasca astfel ca acest mecanism sa inceteze.

Nu s-a ajuns la o intelegere asupra nevoii unei reguli mai stricte legate de libertatea presei. Vad o chestie extrem de complicata si mi-e foarte greu sa cred ca se va ajunge la o opinie comuna".

Purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan, a declarat pentru Ziare.com ca raportul pe Justitie contine "pe o parte constatari obiective pe care le insusim, pe de alta recomandari bizare si nedemocratice".

Ivan considera ca partea din raport care se refera la atacurile unor trusturi de presa la adresa unor membri ai CSM, ANI, DNA sau ICCJ constituie o ingradire a libertatii presei. In opinia sa, CE mai cere si sa se incalce legea alegerii procurorilor prin recomandarea ca acestia sa fie numiti doar dupa un aviz pozitiv la CSM, cand in lege spune ca acesta e consultativ.

Purtator de cuvant PSD: CE ne cere sa incalcam legi si sa restrictionam presa

Toni Grebla, senator PSD, vicepresedinte al Comisiei juridice din Senat, a declarat, pentru Ziare.com, ca raportul este redactat in nota obisnuita. "E un raport in nota obisnuita. Pe de o parte, constata progrese realizate in ceea ce priveste reformele necesare inchiderii capitolului Justitie si Afaceri Interne. Iar pe de alta parte, critica mai mult sau mai putin intemeiat niste stari de lucruri", a spus Grebla.

Toni Grebla, despre raportul MCV: Este echilibrat. Care sunt "criticile intemeiate"

La capitolul "critici intemeiate", acesta a remarcat ca "inca n-am adoptat si speram sa respectam termenele pentru intrarea in vigoare a codurilor de procedura civila si penala si a Codului Penal". Totodata, Grebla considera ca raportul este unul "echilibrat", salutand argumentele pozitive privind intrarea in Spatiul Schengen.

"Eu zic ca pana la urma raportul e echilibrat si m-a bucurat si remarca facuta de raportor, in sensul in care cele doua lucruri nu sunt legate intre ele - adica MCV si raportul respectiv cu intrarea in Spatiul Schengen", a mai spus Grebla.

"in pofida incercarilor repetate de sabotare ale unor membri ai PDL, in pofida crasei dezinformari pe care acestia, in frunte cu Monica Macovei, o practica de ani de zile in cancelariile europene, raportul de astazi prezinta cu acuratete faptul ca Romania este pe drumul cel bun, ca ultimul an a fost unul de implementare al recomandarilor Comisiei si ca exista progrese semnificative in ceea ce priveste independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei", a transmis, la randul sau, si vicepresedintele PSD, Ion Chelaru.

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, a criticat atacurile impotriva libertatii presei din MCV.

"Este o veste proasta si inca o contributie la deficitul de democratie reclamat tot mai insistent de cetatenii europeni", a transmis Corina Cretu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Europarlamentarul PSD considera ca raportul "contine cliseele pe care fosta putere le repeta cu obstinatie de ani de zile".

"Nu uita nimeni cererile de la Comisia Europeana privitoare la prezentarea stadiului si continutului dosarelor care ii priveau doar pe anumiti politicieni, invariabil de la PSD sau PNL. Asta, in timp ce se criticau presupusele ingerinte ale politicului in actul de justitie din Romania", a precizat Corina Cretu. In opinia vicepresedintelui social-democrat, fosta putere a admis ca MCV sa fie folosit impotriva intereselor Romaniei, cum e cazul aderarii la Spatiul Schengen, pentru a utiliza o parte a Justitieiin eliminarea adversarilor politici.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat, pentru Antena 3, ca ar fi indicata o misiune de evaluare a sistemului judiciar din Romania: "Ma bucura ca s-au evaluat progrese facute de Romania in aceasta perioada. Cred ca Guvernul Romaniei are obligatia sa ceara Comisiei Europene o misiune de evaluare a sistemului judiciar, pentru ca este important ca specialistii europeni sa evalueze in mod direct situatia Justitiei din Romania".

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Tudor Chiuariu, a declarat ca raportul MCV pe justitie incepe sa devina "o poveste fara sfarsit", fiind de parere ca acest document nu mai este folosit pentru obiectivul pentru care a fost creat, ci in "scopuri politice".

Chiuariu despre MCV: Ne-au mai lipit o hartie pe frunte, e un raport aproape inutil!

"MCV incepe sa devina o poveste fara sfarsit, deoarece vad ca de fiecare data apar noi teme si in ritmul acesta nu o sa ne oprim niciodata si nicaieri si ma gandesc cui foloseste? (...)

Dupa multi ani, justitia, din pacate, nu functioneaza mai bine, mai ales avand in vedere ce s-a intamplat intre 2009 si 2012 si avem aceste rapoarte in jurul carora unii se isterizeaza si aduc prejudicii grave Romaniei. (...) Nu stiu cui foloseste isteria asta. Probabil ca d-lui Basescu in lupta sa cu Guvernul, dar noua nu ne foloseste, ca tara. In continuare acest mecanism nu mai este folosit potrivit scopului sau initial si este folosit in scopuri politice de cine, cui ii convine", a spus Chiuariu.

Reactiile Opozitiei

Europarlamentarul PDL Monica Macovei considera ca raportul pe Justitie e unul negativ, mai ales pe partea ce tine de politic. "Per ansamblu, e negativ, in principal cu privire la lipsa vointei politice in continuarea masurilor anticoruptie", a spus fostul ministru al Justitiei pentru Ziare.com.

Intrebata daca faptul ca e negativ ne va afecta sansele de aderare la Schengen, Macovei a raspuns: "Olanda a cerut doua rapoarte pozitive (pentru a renunta la opozitia la aderarea noastra la Schengen - n.red), iar cel din vara a fost devastator, cel de acum e tot negativ, asa ca din punctul lor de vedere raspunsul e nu".

Macovei: Raportul MCV e negativ, aveam nevoie de 2 pozitive pentru Schengen

Deputatul PDL Raluca Turcan considera ca documentul este cel mai dur raport de pana acum.

"Raportul este un avertisment politic sever pentru derapaje in functionarea catorva institutii fundamentale precum Parlamentul, Guvernul, CSM si Ministerul Justitiei.

Cred ca este cel mai dur raport de monitorizare pe care Romania l-a avut pana acum si in acelasi timp un raport care arata ca Romania a ratat suspendarea monitorizarii din partea Comisiei Europene. Este un cec de neincredere pentru actuala Putere. Daca au urechi sa auda pot sa considere ca este si un set de teme pe care le au de facut de acum inainte", a declarat Turcan pentru Ziare.com.

De asemenea, europarlamentarul PDL Cristian Preda constata ca raportul "consemneaza drama statului de drept".

"Raportul n-ar trebui sa se mai numeasca de progres, ci raport de regres. Sunt materii noi care au fost introduse sub MCV, nu s-a discutat pana acum de Curtea Constitutionala, despre presa. Este consemnata drama statului de drept din Romania", a declarat Preda pentru Ziare.com.

Preda: Raportul pe Justitie consemneaza drama statului de drept din Romania

Fostul senator UDMR Gyorgy Frunda considera ca unele prevederi ale raportului MCV publicat miercuri de Comisia Europeana sunt deplasate si ca judecatorii au in Romania o libertate deplina.

A sustine in Romania ca exista o hartuire a magistratilor de la ANI, din instantele judecatoresti mi se pare deplasat, mi se pare neintemeiat. Judecatorii au in Romania o libertate deplina, o independenta deplina. Faptul ca unii dintre ei au simpatii politice si chiar sunt de o parte sau de alta a esichierului politic, ceea ce din nefericire este adevarat, nu inseamna in nici o situatie ca ei sunt hartuiti", a spus Gyorgy Frunda, la RFI Romania.

Frunda, despre raportul MCV: E deplasat sa spui ca magistratii romani sunt hartuiti

Sever Voinescu, PDL, a comentat si el raportul, pe pagina sa de Facebook: "In privinta Justitiei sunt resemnat. Actuala Putere politica este imuna la indemnurile Comisiei. Ponta si camarila stiu bine jocul limbajului dublu, jocul eschivei, jocul fentei - scoala comunista 'at its best'. In curand, ii vor imbrobodi.

Inamicii statului de drept sunt tot mai rafinati, mai subtili, mai sofisticati. Ponta personifica, dupa parerea mea, noul tip de inamic al statului de drept. Nu suntem inca pregatiti sa le facem fata din punct de vedere politic. Mai mult, daca dupa 2014 vine o majoritate de stanga in PE si, pe cale de consecinta, un prezident de CE rosu, le va fi si mai usor. Singura sansa reala pentru justitia noastra este in interiorul sistemului".

Si europarlamentarul PDL Petru Luhan a comentat subiectul, apreciind ca Romania este, din punct vedere al Justitiei, "oaia neagra a Europei".

"UE are anumite principii si anumite obiective care includ si Romania, tara care, din pacate, din punctul de vedere al Justitiei, este vazuta ca oaia neagra a Europei. Acele angajamente pe care si le-a luat Guvernul in frunte cu domnul Ponta trebuie sa fie duse la capat si respectate 100%. Nu in ultimul rand, ANI sa isi faca treaba dupa standardele cerute de UE si justitia sa puna in aplicare tot ce i se cere de la nivelul Comisiei Europene", a declarat Petru Luhan, europarlamentar PDL, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

Fostul premier Emil Boc este de parere ca raportul MCV reprezinta o frana pentru aderarea Romaniei la Schengen.

"Am semnale ca, din nefericire, raportul CE pe Justitie pune frane serioase in calea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, datorita incompetentei, balbaielilor si inconsecventei Guvernului Ponta din ultimul an. Prin tot ceea ce a facut Guvernul Ponta de la inaugurare si mai ales in vara si sfarsitul anului 2012 a indepartat Romania si mai mult de spatiul Schengen, de ridicarea MCV pe Justitie", a afirmat Emil Boc intr-o conferinta de presa.

Seful ANI: Un trust media a dus "campanii de hartuire" impotriva Agentiei

La randul sau, resedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, sustine ca paragrafele din Raportul CE privind presiunile mass-media asupra sistemului judiciar sunt reale, iar in cazul Agentiei a fost vorba de adevarate "campanii de hartuire", utilizate de un trust media ca un "instrument de presiune mediatica si politica".

"Raportul Comisiei Europene vorbeste despre campanii de hartuire si despre utilizarea acestui lucru ca instrument de presiune mediatica si politica. In cazul ANI este absolut real si dovada stau zecile de materiale media promovate de un singur trust mediatic, care au mers pana la intimidare, hartuire si proliferarea unor neadevaruri raportat la persoane din cadrul Agentiei, inclusiv asupra mea", a declarat Horia Georgescu.

Raportul pe Justitie al Comisie Europene, prezentat, miercuri 30 ianuarie arata ca noua putere nu s-a achitate de o parte din cele 11 angajamente convenite in vara anului trecut.

Cele mai aspre critici privesc indepedenta sistemului judiciar si faptul ca politicienii cu probleme de integritate inca ocupa functii de ministru si de parlamentar. Raportul mai consemneaza faptul ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutonala, Inalta Curte de Casatie si CSM in special prin intermediul presei

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reactii raport Justitie, #Orban reactie raport Justitie , #justitie