Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI

Miercuri, 09 Martie 2016, ora 17:08
4459 citiri
Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI
Foto: site CCR

Conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a reactionat, miercuri, dupa ce a fost publicata motivarea deciziei Curtii Constitutionale prin care se interzic interceptarile realizate de SRI in dosare penale.

Intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public se precizeaza ca s-a discutat pe acest subiect cu Ministerul de Interne, fiind identificata o solutie.

"Conducerea Ministerului Public a luat act, in cursul zilei de astazi, de motivarea Deciziei Curtii Constitutionale din data de 16 februarie 2016 potrivit careia prevederile art. 142 alin. (1) din Codul de procedura penala au fost declarate neconstitutionale. Decizia este obligatorie si, pe cale de consecinta, procurorii o vor respecta intocmai.

In acest sens, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Afacerilor Interne au identificat solutiile necesare pentru continuarea activitatii de urmarire penala in cauzele in care se apeleaza si la aceste mijloace de investigatie penala, pentru a nu fi afectata celeritatea si eficienta solutionarii dosarelor penale.

Totodata, s-a decis efectuarea unei analize periodice a eficientei solutiilor identificate si a impactului asupra activitatii de urmarire penala la nivelul Ministerului Public", se arata in comunicatul citat, fara a se preciza care sunt solutiile gasite.

Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, motivarea deciziei din data de 16 februarie cu privire la neconstitutionalitatea articolului din Codul de procedura penala in baza caruia SRI facea interceptari in dosare penale.

Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Dupa aparitia motivarii, conducerea DNA a anuntat ca a solicitat oficial Ministerului Justitiei suplimentarea personalului cu 130 de angajati si a bugetului cu peste 10 milioane de euro.

DNA cere 130 de lucratori in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

Zilele trecute, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca va promova o ordonanta de urgenta care sa prevada ca infrastructura pentru interceptari poate fi utilizata de politisti si procurori, adaugand: "singura solutie e sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul e abilitat de a face cercetare penala".

Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#CCR interceptari SRI parchetul general, #decizie CCR interceptari SRI , #justitie