Reprezentanta Comisiei Europene: Suntem ingrijorati de modificarile anuntate de Toader la Legile Justitiei

Miercuri, 30 August 2017, ora 19:45
4495 citiri
Reprezentanta Comisiei Europene: Suntem ingrijorati de modificarile anuntate de Toader la Legile Justitiei
Foto: Arhiva Facebook/Tudorel Toader

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania se declara ingrijorata de faptul ca modificarile anuntate de Tudorel Toader pe 23 august ar putea afecta independenta Justitiei in cazul in care ar intra in vigoare si, totodata, spune ca este surprinsa de unele materiale de presa potrivit carora propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeana.

"Suntem ingrijorati de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei in cazul in care aceste modificari s-ar regasi in textele de lege si ar intra in vigoare", a declarat Angela Cristea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, potrivit unui comunicat de presa transmis de institutie.

De asemenea, aceasta se declara surprinsa de materialele de presa potrivit carora propunerile de modificare a legilor justitiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeana.

Cristea aminteste faptul ca, in intalnirea prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul roman al Justitiei, Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile si prioritatile de actiune in domeniul justitiei pentru lunile urmatoare, fara detalii despre propunerile de modificare a legislatiei relevante.

"Comisia a solicitat autoritatilor romane sa transmita aceste propuneri si explicatii aditionale, care vor fi analizate in detaliu de indata ce le vom primi", a mai spus Cristea.

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a aratat ca cel mai recent raport MCV, publicat in 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii si judecatorii din Romania in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, precum si faptul ca acestea reprezinta o dovada a independentei si profesionalismului institutiilor din sistemul judiciar. In acelasi timp, a adaugat ea, raportul a subliniat clar faptul ca orice masuri care submineaza aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definitiei coruptiei ca infractiune vor avea impact asupra evaluarilor viitoare.

"Speram ca orice masura luata de Romania in domeniul justitiei si al statului de drept sa reprezinte un pas inainte catre indeplinirea celor 12 recomandari cuprinse in raportul MCV 2017 si sa consolideze ireversibilitatea si durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi Romaniei tot sprijinul necesar", a conchis Angela Cristea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Reprezentanta Comisia Europeana legi justitiei, #Comisia Europeana critica legi Justitie Toader , #justitie