Romania, pusa iar la zid intr-un raport SUA: Prea putini traficanti de persoane inculpati si condamnati

Luni, 27 Iulie 2015, ora 21:02
3145 citiri
Romania, pusa iar la zid intr-un raport SUA: Prea putini traficanti de persoane inculpati si condamnati
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania ramane o sursa semnificativa si o destinatie pentru traficul de persoane, actiunile institutiilor romane pentru contracararea acestui fenomen fiind insuficiente, potrivit unui raport al Departamentului de Stat american prezentat luni.

"Romania este o sursa, o zona de tranzit si o destinatie pentru barbati, femei si copii care sunt victime ale traficului in vederea muncii fortate, precum si pentru femei si copii victime ale traficului pentru exploatarea sexuala", se arata in raportul Departamentului de Stat pe tema traficului de persoane.

Romania este incadrata in "categoria a II-a" in raport, a tarilor care nu depun suficiente eforturi pentru contracararea traficului de persoane.

"Romanii reprezinta o sursa semnificativa de victime ale exploatarii sexuale si prin munca pentru Europa Occidentala (in principal pentru Marea Britanie, Italia, Spania si Franta), dar si pentru centrul si sudul Europei (in special pentru Cehia, Ungaria si Grecia). Barbati, femei si copii din Romania sunt supusi muncilor fortate in agricultura, in constructii, in servicii casnice si manufacturiere, precum si pentru cersetorie fortata si furt, atat in Romania, cat si in alte tari", subliniaza raportul.

Romania este o destinatie pentru un numar limitat de victime straine, in principal din Republica Moldova, Polonia, Bangladesh si Serbia.

"Institutiile din Romania nu s-a conformat in totalitate standardelor minime pentru eliminarea traficului de persoane, insa depun eforturi semnificative in acest sens. Institutiile au demonstrat eforturi puternice la nivelul actiunilor autoritatilor, dar au fost date sentinte slabe sau cu suspendare, care nu au oprit traficantii de persoane si nu au oferit protectie suficienta victimelor", noteaza Departamentul de Stat.

Raportul recomanda alocarea de fonduri publice ONG-urilor care ofera servicii victimelor traficului de persoane si imbunatatirea accesului victimelor la asistenta medicala si la consiliere psihologica.

Potrivit documentului, autoritatile romane au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane in anul 2014, fata de 714, in 2013. Procurorii au pus sub acuzare 534 de persoane in 2014, un nivel aproape similar cu cel din 2013, cand au fost inculpate 552 de persoane. Instantele judiciare au condamnat 269 de traficanti de persoane in 2014, fata de 252 in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#traficanti persoane Romania raport SUA, #procurori judecatori sentinte trafic persoane , #justitie