Veste de la Parlamentul European: Romania e la un pas de a scapa de MCV

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 21:47
6551 citiri
Veste de la Parlamentul European: Romania e la un pas de a scapa de MCV
Foto: Flikr/Parlamentul European

Parlamentul European (PE) a adoptat marti o initiativa legislativa in vederea crearii unui instrument - Raportul european cu privire la democratie, statul de drept si drepturile fundamentale - care sa fie aplicat la nivelul intregii Uniuni si sa inlocuiasca instrumente de monitorizare ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus Romaniei si Bulgariei, relateaza site-ul SeeNews.

"Am furnizat Uniunii Europene instrumente in vederea unei consolidari a politicilor in toate celelalte domenii - competitie, cooperarea in domeniile politiei si Justitiei, politica externa (...) - insa valorile noastre centrale nu sunt protejate de instrumente care sa fie suficient de puternice pentru a asigura respectarea lor in intreaga Uniune", a declarat eurodeputata olandeza Sophie in't Veld (D66, social-liberali) in dezbaterea dinaintea votului, citata intr-un comunicat emis de PE.

Textul propune ca CE sa intocmeasca anual, in consultare cu un panel de experti independenti "Raportul european cu privire la democratie, statul de drept si drepturile fundamentale", referitor la situatia in aceste domenii in toate statele membre.

Potrivit initiativei, acest raport urmeaza sa prezinte recomandari pentru fiecare stat membru in parte, in baza unor indicatori precum separarea puterilor in stat, libertatea si pluralismul presei si accesul la justitie.

Aceasta initiativa legislativa a fost adoptata cu 405 la 171 de voturi si 39 de abtineri.

Ea a fost sustinuta de cele mai importante grupuri politice din parlament - Partidul Popular European (PPE) si Alianta Progresiva a Socialistilor si Democratilor (S&D).

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene (CE) sa prezinte o propunere in vederea introducerii acestui instrument pana in septembrie 2017.

Comisia urmeaza sa prezinte un raspuns motivat cererii Parlamentului.

Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) impus Romaniei si Bulgariei, monitorizeaza progresele inregistrate de cele doua state membre UE in cadrul unor reforme judiciare si in lupta impotriva coruptiei.

Sofia si Bucurestiul au aceptat MCV, la mijlocul anilor 2000, ca o conditie prealabila aderarii lor la UE, pe 1 ianuarie 2007.

Potrivit acestor rapoarte MCV, prezentate anual de CE, Romania a inregistrat in ultimii ani rezultate mai bune decat Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#MCV Romania, #Parlamentul European MCV , #justitie