Romanii nu vor sa scape de MCV - sondaj

Marti, 27 Ianuarie 2015, ora 17:25
2546 citiri
Romanii nu vor sa scape de MCV - sondaj

Romanii considera ca UE, prin intermediul MCV, a ajutat Romania in lupta impotriva coruptiei si a deficientelor din sistemul judiciar, 73% dintre cei care au participat la un sondaj apreciind ca acest mecanism trebuie sa continue pana cand tara ajunge la un standard comparabil cu cel al altor state membre.

Sondajul privind Mecanismul de Cooperare pentru Romania si Bulgaria a fost publicat marti, cu o zi inainte de publicarea raportului MCV.

Americanii avertizeaza ca Bulgaria e foarte corupta. Sofia vrea sa scape de MCV si cere ajutorul Romaniei

In cazul Romaniei, 9 din 10 repodenti au identificat deficientele din sistemul judiciar si coruptia drept probleme foarte importante.

Conform studiului, 34% dintre romani considera ca situatia din sistemul judiciar s-a imbunatatit fata de 2012, cand doar 20% credeau acest lucru, iar 22% apreciaza ca exista imbunatatiri in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, cu 13% mai mult fata de precedentul Eurobarometru.

Romania si lupta impotriva coruptiei: Cand va fi publicat raportul MCV si cine e "oaia neagra"

De asemenea, 56% dintre cei chestionati au precizat ca sunt constienti de faptul ca Uniunea Europeana, prin intermediul MCV, a ajutat Romania in lupta impotriva coruptiei si a deficientelor din sistemul judiciar, in timp ce 44% dintre bulgari constientizeaza rolul raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare asupra progreselor din Bulgaria.

Totodata, 43% sunt de parere ca situatia din sistemul judiciar se va imbunatati in urmatorii cinci ani, in timp ce 16% cred ca se va inrautati.

Sefa ICCJ: Se impune mentinerea MCV - ce spune despre dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis

Romania ar putea scapa de MCV. Nu si Bulgaria

In Romania, 73% dintre repondenti considera ca UE a avut un impact pozitiv asupra remedierii deficientelor din justitie, iar 67% apreciaza ca a avut un impact pozitiv asupra coruptiei.

73% dintre romani si 78% dintre bulgari doresc ca MCV sa continue pana cand tarile lor ajung "la standarde comparabile cu cele ale altor state membre".

Eurobarometrul privind MCV a fost realizat in octombrie 2014 de catre institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeana. Au fost chestionate telefonic 2.010 de persoane din Bulgaria si Romania cu varsta de peste 15 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#romani sondaj MCV, #eurobarometru MCV, #MCV Romania, #raport MCV Romania , #justitie