S-a legiferat dreptul de a minti

Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 19:54
9813 citiri
S-a legiferat dreptul de a minti

DNA s-a aratat alarmat de faptul ca unul din amendamentele la Codul Penal, aflat in dezbatere la Parlament, dezincrimineaza practic infractiunea de marturie mincinoasa, sanctionata pana acum cu pedeapsa inchisorii.

Asta inseamna ca, de acum incolo, poti minti chiar si in fata instantei. Nu mai intri sub incidenta legii penale. Cel mult, poate fi socotit contravenient, ca atunci cand ai calcat pe linia continua, cand ai parcat stramb sau cand ai trecut pe rosu. Platesti amenda si minti mai departe.

Tot DNA atrage atentia ca "va fi extrem de dificila, chiar imposibila, aflarea adevarului, in conditiile in care martorii vor sti ca pot minti fara sa aiba nicio consecinta, avand impunitate".

Pe cat de logica este aceasta observatie, pe atat mi se pare de imposibil ca majoritatea parlamentara sa tina seama de ea. Amendamentul pare sa fie gandit cu adresa precisa: presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, inculpat intr-o cauza penala, chiar pe aceasta tema: marturie mincinoasa.

Deci, daca amendamentul va ramane definitiv, Tariceanu ar putea plati o simpla amenda si scapa cu fata curata, ca si acum ar fi claxonat pe calea Victoriei.

Rememorez ca presedintele Senatului, in prezent inca inculpatul Tariceanu, este trimis in judecata pentru o marturie mincinoasa si pentru favorizarea faptuitorului, intr-un dosar privind retrocedarea presupus nelegala a unei suprafete din padurea Snagov si a fermei Baneasa.

Chiar daca scapa ca prin urechile acului de culpa declaratiei mincinoase, dl Tariceanu ramane deci sub incidenta suspiciunii de favorizare a faptuitorului in afacerea cu retrocedarile pretioaselor terenuri.

Dl Tariceanu insa se tine tare, socotind ca, daca scapa de chestia cu marturia, prezumtia de nevinovatie il va apara de rest. In definitiv, ce-l costa sa schimbe din nou Legile Justitiei si sa treaca favorizarea infractorului la nerespectarea codului manierelor elegante?

As zice totusi ca nu ajunge pentru un inalt demnitar sa fie nevinovat, ca un hot de buzunare care dovedeste cu martori ca n-a furat. Pentru un demnitar, este musai sa fie si integru. Iar nevinovatia si integritatea sunt lucruri deosebite.

Integru inseamna nu numai nevinovat, dar chiar si deasupra oricarei banuieli. Daca termenii ar fi sinonimi, nu s-ar osteni insasi legea sa faca deosebire. Pe aceasta tema, imi vine sa rememorez din intelepciunea stramosilor:

"Caesaris coniugium non facto modo turpi, sed etiam fama sinistra vacare debet". Noi am tradus-o prin expresia consacrata "sotia Cezarului e in afara de orice banuiala". Textual, traducerea ar fi poate mai corecta asa: "sotia Cezarului trebuie sa fie nu numai in afara de vreun comportament rusinos, dar insasi reputatia ei sa fie incompatibila cu orice banuiala".

Latinul, de intelepciunea caruia nu mi-as putea permite sa ma indoiesc, facea deosebire intre comportament si reputatie. Chiar daca prin comportament nu te-ai facut inca de rusine, banuiala iti poate afecta reputatia.

Extrapoland, as zice ca legea iti prezuma numai nevinovatia, nu si integritatea. Nevinovat fiind, nu te poate ostraciza nimeni. Banuit fiind, esti pus sub semnul intrebarii. Pentru mine, dnii Tariceanu, Dragnea si altii ca ei trebuie sa fie precum sotia Cezarului: in afara de orice banuiala.

Am indoieli in ce-l priveste pe presedintele Senautlui.

Am absolvit si eu acelasi liceu de elita, ca si dl Tariceanu: Sf. Sava. Seful clasei, un elev de nota zece pe linie este astazi membru al Academiei Romane. Un al doilera premiant, tot de nota zece, a ajuns compozitor de seama, reprezentat pe multe scene europene. Inca vreo cativa au ajuns deasemeni personalitati de seama.

Cu unele exceptii, harnicia din scoala s-a reflectat si in viata. Nu pretind ca este regula generala, dar exceptiile nu fac decat sa intareasca regula.

Domnul Tariceanu a ajuns prim ministru si presedinte de Senat. M-as fi asteptat ca zorii tineretii sale sa fi prevestit ceva din acest viitor stralucit. Da de unde? In anul II de facultate a ramas repetent! Repetent, precum colegul Dragnea, colegul Crin Antonescu si altii din aceeasi "elita".

In liceu, rareori apuca o nota peste 5. Presa a publicat extras din notele sale. Citez din catalogul anului scolar 1968-1969: romana 5, economie politica 5, fizica 5, chimie 6, biologie 4, matematica 4. In niciun semestru si nicio clasa, nu inregistra note mai bune.

Si iata cum el a ajuns sa se puna in fruntea tarii, sa judece statul de drept, sa nascoceasca sintagma de stat paralel, sa se apere de Justitie atacand-o de la inalta tribuna pe care s-a cocotat, sa tinteasca in procurorii care il ancheteaza pe dansul, sa incalce repetat legea si - in loc de a se indrepta el - sa modifice acea lege, pentru ca nelegalitatile sale sa devina legalitati.

Iar noi asistam pasiv cum procurorului i se iau parghiile din mana, pentru ca declarantul mincinos sa fie scos din cauza si declarat chiar mai nepatat decat sotia Cezarului, cea curata ca lacrima.

Chiar si statul de drept are motive sa se strambe de ras cand vede ce i se poate intampla sub domnia PSD+ALDE.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#modificare coduri penale, #marturia mincinoasa dezincriminata , #justitie