Sa iesim pasnic in strada! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Martie 2015, ora 08:21
8947 citiri
Sa iesim pasnic in strada! (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale zeci de mii de oameni au iesit pasnic in strada in marile orase pentru a apara un drept fundamental intr-o democratie - dreptul la vot, incalcat grosolan in cazul romanilor din strainatate.

A fost un moment in care romanii au aratat ca nu sunt un popor vegetal, care admite orice, oricat fara sa cracneasca. Un popor cu coloana vertebrala.

Si tot atunci o tema centrala a votului dat de romani a fost anticoruptia. Initial, clasa politica a dat semne ca ar fi inteles si s-ar supune. Au urmat avize pe banda rulanta pentru urmariri penale si arestari. Vedem insa ca acest efect al votului din 16 noiembrie s-a cam dus.

Dovada ce mai recenta si mai scandaloasa a fost votul in cazul lui Dan Sova. Pentru mentinerea imunitatii lui au fost incalcate Constitutia Romaniei si o decizie a Curtii Constitutionale, care spun foarte clar ca hotararile in asemenea cazuri se iau cu majoritatea parlamentarilor prezenti.

Ca a fost vorba despre un derapaj grav a spus-o implicit si CSM, prin vocea vicepresedintelui Bogdan Gabor: "Imunitatea parlamentarilor si a membrilor ori fostilor membri ai Guvernului nu trebuie sa conduca la imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare si a infaptuirii actului de justitie, acestea fiind de competenta exclusiva a organelor judiciare.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste opinia exprimata de Comisia de la Venetia, conform careia respectarea independentei autoritatilor judiciare este o conditie indispensabila pentru o democratie stabila, bazata pe suprematia legii".

Parlamentul, altfel, desigur, autonom, si reprezentant al poporului, a incalcat Constitutia Romaniei si a impiedicat bunul mers al Justitiei.

Respectarea legilor, mai ales a legii fundamentale, si functionarea neingradita a Justitiei sunt doua principii fundamentale intr-un stat de drept, intr-o democratie functionala. Au fost incalcate si, de aceea, cred ca este cazul sa iesim din nou strada.

Sa iesim in stada pentru a protesta PASNIC, fara nicio incalcare a legii, asa cum s-a intamplat la Bucuresti, Cluj si Timisoara inainte de 16 noiembrie, pentru a apara statul de drept si a sustine anticoruptia.

Sa iesim in strada pentru a arata ca 16 noiembrie nu a fost doar o valvataie emotionala, ci o exprimare clara in sensul unor principii si reguli fara de care nu putem avea statut de tara civlizata si nici bunastare.

Sa iesim in strada pentru a pune presiune pe o clasa politica apta de orice pentru a-si apara si amplifica, chiar dincolo de limitele Constitutiei, imunitatile. De aceasta data culpa este a majoritatii parlamentare. Dan Sova a fost aparat cu orice pret, asa cum nu a fost aparat niciun alt social democrat si eu nu cred ca motivatia rezida in farmecul si popularitatea domniei sale, ci in legaturile sale cu Victor Ponta din vremea contractelor cu Turceni si Rovinari, de exemplu.

PSD pare sa fi pus de altfel gand rau si Codului Penal pe care Georgica Severin il vrea modificat, indiferent ce reactii interne sau externe va starni acest demers.

Dar eu nu uit de votul in cazul lui Varujan Vosganian. Miercuri, vedeam la Antena3, un senator PNL, Cristian Bodea, care de-a dreapta lui Georgica Severin se declara dispus sa voteze un proiect de modificare a Codului Penal daca majoritatea il va depune.

Da, PNL este in acest moment mai atasat anticoruptiei decat Puterea, dar, personal, nu am incredere ca acest atasamant este autentic decat in cazul catorva politiceni liberali. Pentru ca, daca ar fi fost altfel, din 2008, cand CCR a explicat cum se iau voturile in cazul ridicarii imunitatii, majoritatile care s-au tot schimbat de atunci, care au continut si PDL si PNL, ar fi avut tot timpul sa puna regulamentul Senatului in acord cu Constitutia. Ar fi avut timp, daca ar fi avut si vointa politica.

Pe toti acesti politicieni din toate partidele trebuie pusa presiune pentru a nu uita nicio clipa cum gandeste si ce vrea poporul. Un popor care nu are scoli bune, care nu are spitale bine dotate, care nu are autostrazi, care nu are salarii decente, in primul rand, din cauza coruptiei care a sufocat aceasta tara, care a jupuit-o pana la os.

Sa iesim pasnic in strada pentru a arata lumii intregi ca societatea romaneasca se disociaza ferm de borfasi si de cei care apara borfasii, ca nu mai tolereaza furtul si ticalosia. Ca aceasta clasa politica nu mai este reprezentativa pentru o societate romaneasca intr-adevar europeana.

Daca altfel nu inteleg, daca altfel nu se tem, atunci sa-i convingem din strada. Pasnic si civilizat, legal si demn. Sa le aratam ca nu suntem ca ei, ca nu ne mai reprezinta, ca nu suntem inerti si nu putem fi incalecati. Sa le aratam ca puterea reala e la noi si ca suntem constienti de ea.

Alta cale nu mai vad.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#vot imunitate Sova, #proteste imunitate , #justitie