Scandalul copiilor sedati in centre de plasament: 21 de suspecti, urmariti penal

Joi, 23 Iunie 2016, ora 22:46
4022 citiri
Scandalul copiilor sedati in centre de plasament: 21 de suspecti, urmariti penal
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii au dispus efectuarea urmaririi penale fata de 21 de suspecti intr-un dosar care vizeaza abuzuri comise la un centru pentru copii institutionalizati din Bucuresti.

Infractiunile vizate sunt cele de rele tratamente aplicate minorului, abuz in serviciu si delapidare, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unui denunt formulat in noiembrie 2015, faptele fiind petrecute in perioada 2014-2015.

Procurorii au efectuat perchezitii in acest caz, joi, la Centrul Social Sfanta Maria din Bucuresti si la Casa de Copii Dacia din Brasov. In plus, Avocatul Poporului s-a autosesizat.

In centrul din Bucuresti, anchetatorii au constatat ca foarte multi angajati isi insusesc in mod constant atat bunuri alimentare si nealimentare achizitionate din fondurile bugetului local al sectorului 1, cat si bunuri sau sume de bani obtinute din sponsorizari sau donatii.

"O parte dintre functionari primesc banii de cheltuiala pentru beneficiare si ii pastreaza, remitandu-i ulterior doar partial si in etape, sau intermediaza vanzarea catre beneficiare a diferitelor produse (in general cosmetice) in cuantumul acestora (...). Cand sunt organizate tabere, excursii sau alte activitati de recreere, fondurile si transportul destinate minorilor institutionalizati sunt folosite si pentru participarea la aceste activitati in mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajati ai centrului (educatori, soferi, administrator, asistenta medicala) ", se arata in comunicat.

O alta concluzie a fost ca doar anumiti copii beneficiaza de aceste iesiri, in principiu cei preferati de catre educatori, iar unele minore sunt trimise in mod intentionat in familie sau lasate sa "fuga" din centru, pentru a se reduce numarul persoanelor care participa efectiv la activitati.

Referitor la punerea in primejdie a dezvoltarii fizice, intelectuale si morale, din ancheta a reiesit ca minorelor nu le este asigurata o alimentatie adecvata, desi exista resurse, ca urmare a sustragerii constante a bunurilor alimentare de catre angajati.

Alte probleme constatate au fost agresarea fizica a minorelor sau instigarea altor persoane sa le agreseze, neacordarea consilierii si sprijinului in activitatea scolara, inclusiv efectuarea de demersuri pentru inscrierea nejustificata a minorelor la scoli speciale si monitorizarea deficitara a ingrijirii medicale a minorelor, consultarea rara a acestora si stabilirea cu intarziere a unui tratament medical.

Tratament psihiatric fara a fi nevoie

O alta problema grava o reprezinta stabilirea si administrarea unui tratament psihiatric cronic, in lipsa unei examinari efective a minorelor, cu scopul de a le reduce posibilitatile de a actiona si de a se exprima si pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de catre angajati.

"Potrivit datelor existente la nivel national, din 13.374 de copii protejati in servicii de tip rezidential (altele decat cele destinate copiilor cu dizabilitati), doar 2.060 beneficiau de tratament psihiatric (adica o pondere de 15,4%). La centrul de plasament in cauza, in perioada de referinta, din 37 de beneficiari, 22 aveau tratament psihiatric (pondere de peste 50%) - dintre acestia 8 nu au fost niciodata internati pentru afectiuni psihice, iar 5 au fost internati doar pentru emiterea certificatului de orientare scolara", mai precizeaza procurorii.

Anchetatorii au mai aflat ca atunci cand minorele manifestau un comportament de natura sa-i deranjeze pe angajatii centrului, erau internate la un spital de profil, in baza unui bilet de trimitere emis de un medic psihiatru. Internarile erau de regula pentru o luna, iar medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fara sa examineze minorele, ci doar pentru ca acestea ii deranjau pe angajatii centrului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dosar penal abuzuri centru copii , #justitie