Scandalurile din Romania afecteaza raportul pe Justitie - analiza separata de Bulgaria?

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 14:14
2811 citiri
Scandalurile din Romania afecteaza raportul pe Justitie - analiza separata de Bulgaria?
Foto: AP

Raportul Romaniei pe justitie ar putea fi analizat separat de cel al Bulgariei, din cauza evenimentelor petrecute in ultima perioada pe scena politica de la Bucuresti, potrivit unor surse confidentiale din Comisia Europeana, citate de un cotidian bulgar.

Uniunea Europeana ia astfel in considerare se separe monitorizarea sistemelor juridice si al afacerilor interne ale Romaniei si Bulgariei, informeaza Novinite, citand cotidianul Trud, care preia declaratiile unui oficial european, sub protectia anonimatului.

"Da, Bulgaria si Romania ar putea fi monitorizate separat", a declarat diplomatul, fara a preciza cu exactitate cum ar urma sa fie implementata aceasta masura.

El a refuzat insa sa spuna daca mecanismul de monitorizare, care a fost efectiv in ultimii cinci ani, ar putea fi ridicat in aceasta vara. In plus, a refuzat sa spuna daca Comisia Europana ar putea cere un mecanism de monitorizare mai strict pentru vreuna dintre tari, subliniind doar ca acesta ar putea deveni mai precis.

Motivul il reprezinta incercarea coalitiei de stanga aflate la guvernare in Romania, de a-l indeparta pe presedintele de dreapta Traian Basescu si de a altera atat autoritatea Curtii Constitutionale, cat si Legea referendumului, mai precizeaza sursa citata.

Curta Constitutionala a Romaniei a sustinut suspendarea presedintelui Basescu, care a fost votata in Parlament. Intre timp, a declarat neconstitutionala legea care limita posibilitatea de a-si exercita controlul asupra Parlamentului. In plus, a stabilit ca participarea minima la votul din 29 iulie, de la referendumul pentru demiterea presedintelui, sa fie de 50%.

Comisia Europeana, un numar de tari europene, SUA, dar si unele ONG-uri si-au manifestat recent ingrijorarea fata de atacurile stangii asupra Constitutiei din Romania si a felului in care a fost aplicata procedura suspendarii presedintelui Traian Basescu.

Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, pe Bulgaria si Romania, sub Mecanismul de Cooperare si Verificare este asteptat pentru a doua jumatate a lunii iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Comisia Europeana raport monitorizare Romania, #Romania raport justitie, #raport MCV Romania, #Romania raport separat Bulgaria, #raport justitie suspendare Basescu , #justitie