Scapa cine poate! Efectul Nuland (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 16:36
25002 citiri
Scapa cine poate! Efectul Nuland (Opinii)
Foto: Oriental Review

Ceea ce face DNA in aceasta perioada este mai mult decat justitie. Am deplina proprietate a termenilor atunci cand spun ca, in opinia mea, DNA face istorie si ca determinarea echipei condusa de Laura Codruta Kovesi poate fi considerata o forma de eroism contemporan.

Pentru prima data in ultimii 25 de ani este atacata frontal, necrutator, cu adevarat marea coruptie din Romania.

Pentru prima data este lovit sistemul ticalosit, pana acum la fel de fantomatic precum teroristii din decembrie 1989. Pentru prima data procurorii ajung in miezul mizerabil si transpartinic al acestui sistem care a secatuit Romania.

Si nu e vorba doar despre valoarea banilor negri. Desi sumele sunt impresionante. 90 de mii de ha de padure retrocedate ilegal, a caror valoare se ridica la 300 de milioane de euro. Aceasta este o industrie infractionala deja.

Cel putin 20 de milioane de dolari spagi in dosarul Microsoft. Alte cam 100 de milioane, spun surse juridice, in dosarul EADS.

E vorba insa despre anvergura celor implicati. Au mai cazut capete mari, Nastase, Voiculescu. Dar acum cad centri vitali ai actualei Puteri. Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc nu sunt simpli lideri. Sunt piloni ai cupolei PSD. E posibil ca EADS sa reteze si altii, din actuala Opozitie.

Si cred ca este mai important decat atat faptul ca a fost lovita lumea subterana, transpartinica. Acum mi se pare ca se ajunge la papusarii adevarati care manevreaza de ani de zile parghiile adevaratei puteri, care coordoneaza practic marea coruptie.

Vorbele lui Victor Ponta se adeveresc cu mult mai repede decat se astepta probabil oricine: scapa cine poate. Si poate cine colaboreaza.

Exista informatii ca dosarele se ingroasa de la o zi la alta, ca teribilul puzzle al marii coruptii este completat rapid cu ajutorul panicii celor care incearca sa scape macar mai ieftin. Degringolada se extinde rapid si scoate la iveala tot mai multa mizerie.

Dar ceea ce scoate la iveala marsul DNA nu este doar coruptia din zona PSD. Scoate la iveala si ceea ce numeam in urma cu ceva timp 10 ani de minciuna. Sistemul ticalosit nu este exclusivitatea PSD. Ministri PDL, PSD si PMP sunt colegi de dosare.

Sotul pana anul trecut al Elenei Udrea, Dorin Cocos, apare ca distribuitor de spagi si papusar al ministrilor exact ca Alexandru Bittner in regimul Nastase.

Cumetrii presedintelui Romaniei sunt in acelasi timp "cumetri" de dosar cu Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc. Fratele presedintelui se pare ca facea pentru cumatrul interlop un trafic de influenta bun de pus in cursurile de drept penal de la Facultatea de Drept.

Sistemul ticalosit este tocmai aceasta imensa cumetrie care pare a lega partidele si palatele cu franghii groase de interese murdare si complicitati terifiante.

Si, tocmai de aceea, vazand acum ce inseamna de fapt marea coruptie si cine sunt marii ei actori, nu pot sa nu ma intreb de ce aflam toate aceste lucruri abia acum, de parca ajunsa in fruntea DNA Laura Codruta Kovesi ar fi rasturnat pe masa toate sertarele, ar fi deschis toate birourile incuiate si ar fi deschis larg usile cat sa incapa pe ele o armata de infractori?

Cate dintre marile dosare pe care le vedem astazi explodand ca niste bombe au inceput in ultimul an si jumatate si cate sunt dosare vechi? In "Microsoft", ancheta a inceput, teoretic, in 2009, pe baza informatiilor furnizate de SRI. De ce sa cred ca in 4 ani nu s-a putut in mod obiectiv intampla ce s-a intamplat apoi in numai cateva luni? Dosarul Pinalty are si el ani buni.

Cand au inceput de fapt cercetarile in dosarele Nicusor Constantinescu, Mazare, Aristotel Cancescu, de exemplu?

Din cate stiu, DNA Brasov a inchis initial dosarele Cancescu si Sarbu, pentru ca, dupa ce dna Kovesi a schimbat echipa de acolo, ele sa fie redeschise.

Cum de reuseste echipa dnei Kovesi sa detoneze cuib de coruptie dupa cuib de coruptie cu peste 6 zero-uri?

Imi aduc aminte declaratia Victoriei Nuland din primavara acestui an: "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa se afle in centrul preocuparilor noastre comune. In anii care urmeaza, veti vedea o concentrare in acest domeniu, cu accent in zona Balcanilor, a centrului si estului Europei, unde, in colaborare cu Uniunea Europeana, vom ajuta toate statele din aceasta arie sa detina guverne curate, de incredere, societati civile libere si active, dar si media independente, care sa ajute guvernele si cetatenii sa demaste si sa elimine coruptia, oriunde s-ar afla".

Si exact asta vedem - coruptia este atacata oriunde s-ar afla ea, de la sotul protejatei presedintelui, la socrul premierului, de la marele combinator al politicii romanesti la fratele si cumetrii presedintelui. Si sunt convinsa ca nu au fost detonate toate bombele inceputul.

Da, aceasta este marea anticoruptie, fara mama, fara tata si de-abia acum o vedem. De aceea si spun ca echipa dnei Kovesi face cu adevarat istorie. Si daca va reusi sa mearga pana la capat, Romania chiar are o sansa sa respire un aer cu mult mai curat decat pana acum.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#mafia retrocedarilor, #retrocedari ilegale paduri, #dosarul Microsoft, #Laura Codruta Kovesi ancheta DNA, #Victoria Nuland coruptie , #justitie