Se cam termina, Excelenta! Vine solutia corecta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 20 Martie 2014, ora 12:30
11621 citiri
Se cam termina, Excelenta! Vine solutia corecta (Opinii)

Ridicarea si arestarea lui Mihail Vlasov, presedintele Camerei de Comert a Romaniei, ar putea sa fie una dintre cele mai grele lovituri date unei caracatite a coruptiei care se profileaza a avea legaturi politice transpartinice majore.

Mihai Vlasov a fost retinut dupa un flagrant in care a primit, prin intermediul soferului sau, 200.000 de euro, prima rata dintr-un "comision" de un milion de euro, pentru a aranja un litigiu la Curtea de Arbitraj Comercial International, condusa de viceguvernatorul BNR, fostul liberal, Bogdan Olteanu, si de Vanda Vlasov, fiica tatalui sau, ca sa zic asa. Banii marcati au fost pusi intr-o punga, insotiti de un bilet pe care scria: "Ati nimerit solutia corecta. Va multumim!".

Potrivit DNA, Mihail Vlasov "i-a invederat denuntatorului faptul ca initial trebuie remisa suma de 200.000 de euro, urmand ca, ulterior, dupa ce instanta de arbitraj urma sa dispuna amanarea cauzei, pana la urmatorul termen de judecata, acesta sa ii mai remita inca 300.000 de euro, in acelasi scop. Dupa remiterea acestei sume de bani, instanta de arbitraj urma sa dispuna o solutie favorabila denuntatorului".

Dl. Vlasov este un personaj foarte influent din zona liberala. A fost deputat PNL intre 2004 si 2008, este socrul fostului ministru Cristian David, detinator al portofoliului Internelor in Guvernul Tariceanu si al celui pentru Romanii din diaspora in Guvernul Ponta. Atat de influent incat de mai multe ori a fost la un pas de a prelua Registrul Comertului de la Ministerul Justitiei. In 2005 si 2007 au fost respinse doua initiative legislative pe tema aceasta.

In ultimul an al Guvernului Tariceanu, ministrul Ovidiu Silaghi, unul dintre initiatorii proiectului din 2005, a intocmit o ordonanta de urgenta prin care Registrul Comertului urma sa fie preluat de institutia lui Mihail Vlasov. Ministrul de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, a reusit sa o blocheze cu pretul unui imens scandal in Guvern.

Dl. Predoiu a relatat in urma cu ceva timp pentru Ziare.com ca, in fata opozitiei sale, Mihail Vlasov i-ar fi spus: "Excelenta, intr-o zi nu veti mai fi ministru si eu tot voi lua Registrul Comertului!". Am aflat ca aceasta formula de adresare ii este foarte draga d-lui Vlasov, cat timp se pare ca si-a obligat subordonatii sa o foloseasca atunci cand ii vorbesc.

Si stradania, intr-adevar, a continuat. In timpul guvernarii PDL - PSD a aparut alt proiect de lege pe aceeasi tema, initiat intre altii de Dan Voiculescu si de Cristian David (ginerele). Au existat atunci informatii ca SRI ar fi aflat despre valize cu bani care s-ar fi plimbat prin Parlament. Fapt este ca legea a trecut, dupa un vot extrem de controversat, dar s-a opus Curtea Constitutionala si actul normativ a cazut. CCR a motivat ca Registrul Comertului desfasoara un serviciu public care nu poate fi trecut in sistemul privat.

In pofida verdictului CCR, in timpul mandatului d-nei Pivniceru, a mai aparut un proiect de lege initiat de deputatii Alina Gorghiu (PNL), Aurel Vainer (minoritati), Marko Attila (UDMR), Mircea Grosaru (minoritati) si Florin Iordache (PSD) si senatorul Klarik Laszlo Attila (UDMR). A fost respins, desi Ministerul Justitiei nu l-a avizat negativ.

Credeti ca s-a terminat? Trei parlamentari, Petrea Dorin Silviu (PSD), Nicoara Romeo Florin (PNL) si Vainer Aurel (minoritari), au elaborat un proiect de lege prin care practic Registrul Comertului ar urma sa fie dublat de un alt registru, la Camera de comert, obligatoriu si el pentru firme, cu costurile aferente.

De ce atata oboseala? Registrul Comertului este afacerea perfecta, cu cheltuieli minime si profit fabulos. O afacere anuala de 240 de milioane de lei.

Si cui s-au straduit atatia oameni politici sa-i incredinteze aceasta mina de aur? Unui om care inainte de 1990 fost condamnat pentru trafic de influenta si care a facut peste un an de inchisoare. E adevarat ca dupa 1990 a reusit sa anuleze sentinta printr-un recurs in anulare. Si acuzatia de acum este tot trafic de influenta.

In 2012, Mihail Vlasov a fost reclamat la DNA pentru coruptie de 12 presedinti de camere de comert din teritoriu, care l-au acuzat ca ar fi folosit discretionar fondurile Camerei de Comert.

Dl. Vlasov ar fi si un jucator inarit in cazinouri, motiv pentru care a avut de-a face si cu camatarii. Este de altfel parte vatamata in celebrul dosar al clanurilor de interlopi "Duduianu" si "Caran".

"Cu privire la Mihail Vlasov s-a stabilit faptul ca acesta frecventeaza saptamanal cazinourile. Acesta pariaza sume considerabile de bani, iar in momentul in care pierde, pentru a continua sa joace, apeleaza la diversi camatari, printre care si Stan Gheorghe, zis "Bulgaru'", de la care imprumuta bani cu camata", au aratat procurorii in acel dosar.

Problema nu este atat ce a facut dl. Vlasov. De asta se va ocupa de acum Justitia.

Problema este ca acest om a ajuns in varful piramidei mediului de afaceri din Romania, cel care plateste cea mai grea factura pentru coruptie cu efecte directe asupra dezvoltarii Romaniei.

Cel putin o parte din efectul Vlasov in aceasta zona a fost redat de avocatul Gabriel Biris, intr-o postare pe contul sau de Facebook: "Acum doua zile spuneam unui client ca niciun avocat serios nu mai recomanda arbitrajul ca metoda alternativa de solutionare a conflictelor contractuale datorita modului in care dl Vlasov, ultra-credibilul presedinte al CCIR, a reusit sa il compromita".

Dar cea mai mare problema este felul in care politicul pare sa fi lucrat constiincios pentru Mihail Vlasov. Asa cum a lucrat si pentru Carabulea si pentru multi altii. Iar din acest pucnt de vedere suntem inca departe si de adevar, si de solutie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vlasov arestat preventiv, #Vlasov Registrul Comertului, #Vlasov DNA , #justitie