Sechestru pe conturile Lukoil - prejudiciu de peste doua miliarde de euro

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 19:30
19499 citiri
Sechestru pe conturile Lukoil - prejudiciu de peste doua miliarde de euro
Foto: Ziare.com

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au anuntat miercuri ca au pus sechestru pe conturile companiei Lukoil pana la concurenta sumei de doua miliarde de euro.

Astfel, procurorii au extins cercetarile in dosarul Lukoil fata de alti cinci angajati ai societatii care controleaza rafinaria de la Ploiesti si aduc noi acuzatii suspectilor din acest dosar. Anchetatorii au anuntat ca in dosarul Lukoil sunt cercetate infractiuni de folosire cu rea credinta a creditului societatii si noi fapte de spalare de bani.

Pana in prezent, dosarul Lukoil privea infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, procurorii au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari.

De asemenea, procurorii au dispus masura controlului judiciar fata de Rata Andrei, Danulescu Dan, Dutu Dorel, Erogov Yuri, Vointsev Alexey, ultimii doi avand cetatenie rusa, toti angajati ai SC Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti.

Cercetarile au stabilit faptul ca SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti a rambursat in baza unor contracte, cu titlu de imprumut, actionarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1,5 miliarde de dolari si peste 552.000 de euro cu justificarea restituiri creditare.

Totodata compania a primit in baza unor contracte cu titlu de investitii, de la Lukoil Europe Holdings BV Olanda, suma de 32.476.926 euro si 304.186.078 dolari, desi conform bilanturilor, balantelor si raportarilor catre ANAF, activul societatii este de 48.522.486 euro, iar diferenta nu se regaseste in activul patrimonial al societatii.

Mai mult, companiei SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, conform rulajelor de cont, i s-a virat in cont, de la Lukoil Europe Holdings BV Olanda, suma peste 480 de milioane de euro, cu titlu de majorare capital social, dar conform situatiei raportate la Oficiul Registrului Comertului pe baza documentelor financiar contabile ale societatii, capitalul social este de 105 milioane de euro si diferenta nu se gaseste in raportul de capital.

Basescu: Lukoil sa plece in Rusia daca nu ne respecta legile. Guvernul sa preia rafinaria

Ca urmare a politicii comerciale practicate de S.C. Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societatii, fapt relevat si de rapoartele administratorilor societatii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013.

Valoarea prejudiciului, estimata de procurorii din Ploiesti, este de peste 1,1 miliarde euro si 1,5 miliarde dolari pentru infractiunea de folosirea cu rea credinta a creditului societatii si de 1,5 miliarde de dolari dolari si peste 550 de milioane de euro pentru infractiunea de spalare de bani.

Miercuri a fost dispusa masura sechestrului asigurator, fata de Lukoil Europe Holdings BV Olanda si fata de S.C. Petrotel Lukoil S.A, se arata in textul citat.

Lukoil nu e la primul sechestru

ANAF a ridicat sechestrul la Petrotel la 1 mai

La 1 mai, ANAF a decis sa ridice sechestrul impus rafinariei Petrotel din Ploiesti, rafinarie care apartine companiei Lukoil. Sechestrul a fost impus in contextul in care inspectorii ANAF au verificat actele companiei pentru a stabili modul in care au fost accizate produsele rafinate.

Si in octombrie anul trecut a fost pus sechestru pe rafinarie si stocurile detinute, dar de catre procurorii DNA, care suspectau o posibila evaziune fiscala si spalare de bani. Se vorbea despre un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Ponta: Declaratiile lui Basescu despre Lukoil, facute la tulburare, la nervi, in stare precara

Rafinaria apartine companiei petroliere rusesti Lukoil, motiv pentru care a intervenit ambasadorul Rusiei la Bucuresti, care a declarat ca actiunea procurorilor este inacceptabila, din cauza ca pune in pericol locurile de munca.

Premierul Ponta a reactionat imediat, cerandu-le procurorilor sa gaseasca alte solutii si sa nu blocheze activitatea rafinariei.

Ambasada Rusiei, despre declaratiile pe tema Lukoil: Un limbaj departe de cel aсceptat

Lukoil este al treilea mare jucator pe piata carburantilor din Romania, avand peste 300 de benzinarii.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Lukoil sechestru conturi, #Lukoil prejudiciu sechestru , #justitie