Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sefa CSM va sesiza chiar azi CCR pe ordonanta Iordache. Consiliul da si un mesaj public de aparare a sistemului judiciar

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 12:05
4291 citiri
Sefa CSM va sesiza chiar azi CCR pe ordonanta Iordache. Consiliul da si un mesaj public de aparare a sistemului judiciar
Foto: Digi 24 TV

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Mariana Ghena, a anuntat, miercuri, la finalul sedintei de plen, ca s-a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta Iordache, adoptata marti noaptea si publicata deja in Monitorul Oficial.

In primul rand, plenul CSM a respins prin vot dat in unanimitate solicitarea transmisa miercuri dupa amiaza de Guvernul Grindeanu privind avizarea ordonantei, care in actualul context a ramas "fara obiect", a declarat presedintele CSM, in cadrul unei declaratii de presa.

De asemenea, judecatorul a anuntat ca va initia procedura de sesizare a Curtii Constitutionale, in baza art. 146 din Constitutie, care prevede ca institutia "solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, la cererea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii".

"Urmare a acestei initiative a presedintelui plenului CSM, membrii CSM au manifestat solidaritate cu privire la initiativa mea, declarand ca ma sustin in demersul pe care l-am initiat. Pana la sfarsitul zilei voi motiva si voi prezenta motivarea si o voi face publica prin intermediul purtatorului de cuvant si pe site-ul CSM", a declarat presedintele Mariana Ghena.

Judecatorul a mai anuntat ca la solicitarea membrilor CSM s-a mai decis sa fie redactat "un mesaj cu privire la modul in care CSM intelege sa se manifeste in demersul de aparare a sistemului judiciar in intregul sau".

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#CSM sesizeaza CCR ordonanta Iordache , #justitie