Sefa Inaltei Curti: A vorbi despre eradicarea coruptiei mi se pare o adevarata utopie, e mai importanta preventia

Joi, 23 Februarie 2017, ora 14:14
2518 citiri
Sefa Inaltei Curti: A vorbi despre eradicarea coruptiei mi se pare o adevarata utopie, e mai importanta preventia
Foto: captura video Privesc.eu

Presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, joi, la prezentarea bilantului pe 2016 al DNA, ca a vorbi despre eradicarea coruptiei i se pare o utopie, fiind mai importanta prevenirea decat combaterea acestui fenomen.

"Din punctul meu de vedere, o prezenta la un nivel atat de inalt, ma refer la prezenta presedintelui Romaniei, la prezenta presedintelui CSM, a procurorului general, nu face altceva decat sa sublinieze importanta efortului comun in care este angrenata societatea romana in combaterea coruptiei, fenomen, din pacate, cvasiinerent intr-o societate in tranzitie, tranzitie care, cel putin pentru mine, pare ca nu se mai sfarseste", a spus Cristina Tarcea la prezentarea bilantului DNA.

Sefa instantei supreme a adaugat ca DNA trebuie sa ramana pilonul central al luptei anticoruptie.

"Nu pot sa nu constat ca DNA este o structura deopotriva criticata de unii, apreciata de altii, si detestata de altii, elogiata de altii.... Trebuie sa fim constienti de faptul ca, la momentul actual, DNA reprezinta pilonul central in lupta impotriva coruptiei si trebuie sa ramana asa", a mai spus Tarcea.

Presedintele ICCJ a subliniat ca prevenirea coruptiei este mai importanta chiar decat combaterea ei.

"A vorbi despre eradicarea coruptiei mi se pare o adevarata utopie. Cifrele si rezultatele DNA vorbesc de la sine. Ma bucur ca aceeasi idee am gasit-o subliniata in interventia presedintelui Romaniei... Este extrem de importanta lupta impotriva coruptiei, dar mie mi se pare mult mai importanta prevenirea coruptiei. Si eu cred ca este momentul, ca trebuie sa acordam mult mai multa importanta masurilor de prevenire a coruptiei", a declarat Cristina Tarcea.

Ea a mai spus ca familia, scoala si societatea reprezinta partenerul cel mai important al DNA.

"Eu cred ca atunci cand vorbim de coruptie trebuie sa vorbim despre atributiile de sanctionare a faptelor de coruptie, dar si de partenerul cel mai important al DNA, acele structuri investite de societate cu activitati de prevenire a coruptiei: familia, scoala si societatea. Prin educatie, impostura, nonvaloarea, oportunismul si carierismul pe care, din pacate, le intalnim la tot pasul si care, din pacate, genereaza coruptie, pot fi stavilite... Important este faptul ca intreaga societate constientizeaza acest pericol al coruptiei si ca se implica pentru o viata mai curata. Asta ne dorim cu totii", a incheiat sefa instantei supreme.

Procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat, joi, la sedinta de bilant a DNA pe 2016, ca peste 870 de persoane, intre care un europarlamentar, sapte deputati, un senator, un ministru, cinci presedinti de consilii judetene si 28 primari, trimise in judecata de DNA, au fost condamnate definitiv.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sefa Inaltei Curti eradicare coruptie, #bilant DNA 2017 , #justitie