Sefa Inaltei Curti, despre problema semnaturii pe protocolul cu SRI: Se pune problema nulitatii

Vineri, 29 Iunie 2018, ora 14:31
7308 citiri
Sefa Inaltei Curti, despre problema semnaturii pe protocolul cu SRI: Se pune problema nulitatii
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Cristina Tarcea, sustine ca, in cazul in care se va constata ca nu a existat o semnatura a unei persoane care sa reprezinte institutia pe protocolul incheiat in 2009 intre instanta suprema, Parchetul General si SRI, atunci se pune problema nulitatii acestuia, nulitate care are efecte retroactive.

"Aceste protocoale au fost desecretizate. Deci eu nu cunosc care a fost initial ratiunea pentru care au fost incheiate. Nu o cunosc, de altfel, nici presedintii in functie de la acea vreme ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dar ele, in prezent, fiind desecretizate, toata lumea le poate vedea si poate invoca in cursul procedurilor judiciare incidenta sau nu a acestor protocoale asupra actului de justitie, lucru care se si intampla.

Efectele protocoalelor au fost invocate in proceduri disciplinare, in proceduri penale. Am inteles ca exista si sesizari in ceea ce priveste chiar nulitatea acestor protocoale", a afirmat Cristina Tarcea, vineri, la Alba Iulia.

Aceasta a adaugat ca, in ceea ce priveste ICCJ, s-a apreciat ca, atata timp cat sunt deja proceduri judiciare initiate si care pun in discutie tot felul de chestiuni legate de acest protocol, functioneaza obligatia de retinere.

"Nu ne putem pronunta asupra unor aspecte asupra carora va trebui cu certitudine sa ne pronuntam atunci cand solutionam dosarele legate de aceste protocoale", a spus Tarcea.

Presedintele ICCJ a apreciat ca "problemele sunt mult mai complicate".

"Pentru ca (...) exista o sesizare prin care sa se clarifice problema semnaturii acestui protocol. Daca, stiu eu, se va constata ca sustinerile sunt reale si ca nu a existat o semnatura de catre o persoana care sa reprezinte Inalta Curte pe acel protocol, se pune problema nulitatii.

Nulitatea are efecte retroactive, adica discutiile sunt multe si, pana cand nu se vor clarifica toate aceste lucruri, nu putem adopta o pozitie de principiu", a conchis Cristina Tarcea.

Saptamana trecuta, presedintele ICCJ a trimis o sesizare Parchetului General, pentru a se verifica daca au fost savarsite infractiuni de fals la incheierea protocolului de cooperare ICCJ-PG-SRI, cu referire la semnatura lui Nicolae Popa, fostul presedinte al instantei supreme.

Cristina Tarcea declara in sesizare ca, la data de 14 iunie 2018, a fost finalizata procedura de declasificare a protocolului de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ICCJ pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale.

"Dupa publicarea formei declasificate a documentului, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie de la acea data a sustinut public ca, desi semnatura de pe inscris este a dumnealui, nu a semnat un astfel de inscris si nici nu a negociat protocolul in discutie.

La data de 19 iunie 2018, am avut o intalnire la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu Nicolae Popa, fostul presedinte al Instantei supreme.

In cadrul discutiilor purtate, domnul profesor mi-a relatat ca semnatura de pe document ii apartine, nu o contesta, dar ca nu l-a semnat, pentru ca, incepand cu data de 1 septembrie 2009 nu si-a mai exercitat prerogativele de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

De asemenea, mi-a relatat ca nu cunoaste conditiile in care a fost discutat sau negociat protocolul si ca nici nu a desemnat o persoana anume din cadrul Instantei supreme pentru a purta astfel de discutii sau negocieri.

Avand in vedere faptul ca imprejurarile relatate conduc spre ideea ca protocolul de cooperare s-ar fi incheiat in conditiile savarsirii unor infractiuni de fals, in temeiul dispozitiilor art. 291 din Codul de procedura penala, va transmit prezenta sesizare urmand ca, in urma verificarilor pe care le veti efectua, sa stabiliti daca exista indicii ca in cauza au fost savarsite infractiuni si sa apreciati daca sunt indeplinite conditiile legale pentru a va sesiza din oficiu, conform art.292 din Codul de procedura penala", se arata in sesizare.

Citeste si Nicolae Popa, fostul sef al Inaltei Curti, a ridicat protocolul semnat cu SRI. Spune ca semnatura nu ar fi a sa

Cristina Tarcea a mai mentionat ca in arhivele instantei supreme nu au fost identificate documente care sa clarifice aspectele legate de circumstantele incheierii protocolului si nici alte documente care sa ateste tipul de actiuni ce s-ar fi desfasurat inainte si dupa incheierea protocolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protocol SRI PICCJ, #Tarcea nulitatea protocol sri piccj , #justitie