Ziare.com

Semnalul de alarma al unui procuror: E un risc enorm sa traiesti in Romania in momentul de fata. S-a trecut linia rosie in justitie! Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 10:25

   

Semnalul de alarma al unui procuror: E un risc enorm sa traiesti in Romania in momentul de fata. S-a trecut linia rosie in justitie! Interviu
Explozia infractiunilor cu violenta in Romania este consecinta semnalului transmis de la nivelul autoritatilor centrale: orice ai face, ori nu patesti nimic, ori faci putina puscarie si apoi scapi. Infractiunile cu violenta apar si se dezvolta intr-un mediu in care cei care le comit vad ca gulerele albe le vor asigura scaparea. Iar procurorii sunt sub o presiune politica uriasa si multi se tem sa mai semneze rechizitorii, spune prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, Claudiu Sandu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, procurorul Sandu a facut dezvaluiri despre situatia din parchete, foarte grava inclusiv din punct de vedere al banilor si dotarilor.

Iata principalele declaratii:
  • Nu cred ca discutiile de la DNA Oradea pot conduce in vreun fel la concluzia ca cineva a ticluit dosare sau probe in dosare. Noi suntem obligati sa avem cunostinte despre relatiile si legaturile unor judecatori, pentru ca avem dreptul sa-i recuzam.
  • Este un linsaj general impotriva tuturor procurorilor, s-a trecut linia rosie in justitie.
  • Existenta sectiei speciale pentru magistrati face mai grea anchetarea coruptiei in justitie, flagrantul a devenit practic imposibil
  • Orice modificare legislativa se face la nivel de principiu si scapa toti.
  • Daca nu era recursul compensatoriu, acel om nevinovat traia si azi. Oare cum dorm oamenii care au dat acea lege?
  • Nu avem buget. Trebuie stiut ca dosarele nu se fac nu pentru ca nu vrem noi, ci pentru ca nu exista mijloacele necesare.
  • Nu s-a investit niciun leu dupa decizia CCR care a interzis colaborarea cu SRI. DOS face eforturi fenomenale, dar are limite umane, tehnice, materiale.
  • Nu facem decat sa strangem cioburile sparte de altii si nici nu stim cat vor sta la puscarie cei pe care ii prindem.
  • Protocoalele erau normale si mi-as dori sa pot coopera din nou cu SRI in cadrul dosarelor. Numai ei puteau face anumite tipuri de supraveghere tehnica, acum nu se mai face.

Cum priveste un procuror inregistrarile de la Oradea si situatia creata in jurul lor?

In principiu, procurorul din orice parchet simte in permanenta necesitatea de a fi informat si de a se asigura, conform atributiilor sale legale, ca procesele sunt judecate de judecatori corecti, independenti si echilibrati.

Si la noi, la PT Brasov, avem saptamanal sedinte in care analizam deciziile, discutam liber intr-un mediu privat, intre noi, despre munca noastra in dosare de omor, coruptie, dosarele grele in care muncesti mult timp si nu este in regula ca ele sa aiba parte de o judecata mai putin echilibrata.

A fost acuzata o intentie de intimidare, de vanare a judecatorilor de la Oradea, care sa fie "linistiti".

Mie nu mi s-a parut ca ceea ce a iesit in spatiul public ar avea vreo insemnatate juridica. Nu am auzit pe nimeni acolo spunand ca vor fi ticluite probe ca sa faca rau unor oameni. Poate ca modul de exprimare nu este pe placul tuturor. Eu, personal, nu cred ca acele discutii pot conduce in vreun fel la concluzia ca cineva a ticluit dosare sau probe in dosare pentru "a linisti". Nu acesta era sensul discutiei si cine sustine contrariul nu are dreptate.

Noi suntem obligati sa avem cunostinte despre relatiile si legaturile unor judecatori, pentru ca avem dreptul sa-i recuzam. Daca un judecator merge intr-o vacanta cu un avocat care intra in sala, am dreptul sa-l recuz.

Procurorii si judecatorii sunt oameni, deci supusi greselii, dar atunci cand ai senzatia ca aceste greseli devin o regula, te intrebi de ce. De ce unele dosare ajunse la un anumit judecator nu sunt bune si celelalte, ajunse la alti judecatori, sunt bune?

Auzi niste discutii, se nasc niste suspiciuni si tine de natura profesiei de procuror sa faci investigatii. Pot reiesi aspecte inclusiv de natura penala si atunci e foarte grav.

Pe de alta parte, au fost judecatori de la Oradea trimisi in judecata si apoi achitati, care pretind ca au fost victimele ticluirii de probe si dosare.

Daca as fi procuror acolo, as solicita judecatorilor achitati sau care se plang ca au fost santajati sa prezinte public copii dupa dosarele pe care le au, ca sa vedem cu totii rechizitoriile, probele administrate in cauza, motivarea instantelor. Daca se doresc judecati publice, sa facem judecati publice!

Nu e admisibil ca procurorul sa fie blamat, demonizat, pentru ca a trimis in judecata un judecator care apoi a fost achitat, cat timp nici nu stim care e temeiul achitarii. Daca vrem sa purtam discutia, trebuie sa o purtam cu dosarele in fata!

Exista o adversitate sau macar o stare de suspiciune intre judecatori si procurori?

Nu. In general, si procurorii, si judecatorii sunt oameni de buna credinta, care au muncit mult si au dat sute de examene pentru a ajunge unde sunt. Exista frictiuni doar acolo unde scopul profesiei, pentru care suntem platiti cu foarte multi bani de la cetateni, e inteles in mod diferit.

Cu ani in urma, un judecator m-a intrebat de ce am cerut arestarea preventiva pentru un evazionist. Judecatorul m-a intrebat: de ce vrei sa-l arestezi, ca doar nu a furat de la tine, a furat de la stat? In fata unor astfel de replici, da, apar frictiuni. Depinde cum intelegem fiecare profesia.

Aveti sentimentul ca intreg corpul procurorilor este tinta unui linsaj mediatic?

Da, acesta este cuvantul. Este un linsaj general impotriva tuturor procurorilor, inceput in urma cu ceva vreme, dar care creste saptamanal.

Unii colegi, ei mi-au spus, chiar sunt speriati. Au rate, au familii, nimeni nu-si permite sa-si piarda slujba peste noapte. Orice magistrat cinstit care traieste din salariu isi pune aceasta problema. S-a trecut de ceva timp o linie rosie in justitie, aceea care spune ca nu ar trebui ca oameni care-si fac treaba cu buna credinta sa fie supusi presiunii si, mai ales, discursului public in care toti suntem considerati sobolani, hoti, grup infractional organizat.

Trecuta fiind linia rosie, presiunea politica asupra procurorilor este uriasa. O simt eu, o simt colegii mei, multi se tem sa mai semneze rechizitorii.

De ce se tem in mod concret?

Pe de-o parte, este vorba despre Inspectia Judiciara, unde nu exista o procedura transparenta de numire a conducerii. Inspectorii judiciari sunt, cei mai multi, fosti sefi de parchete sau instante, adica magistrati care, cel putin in cazul parchetelor, nu au mai facut de ani de zile dosare. Nici eu nu mai fac, pentru ca ma ocup de chestiuni manageriale. Si mereu m-am intrebat cum se face ca nu ajung inspectori si procurori care instrumenteaza efectiv dosare?

Apoi, avem sectia de investigare a magistratilor, o creatie absolut incorecta din punctul nostru de vedere, pentru ca e anormal sa existe o sectie de anchetare a unei categorii profesionale. Cand competenta de investigare a magistratilor era generala, cel care era corupt nu stia de unde vine anchetatorul, putea fi un denunt la Suceava pentru o infractiune din Constanta.

Acum, nu mai este nicio frica, nu poti fi prins decat de sectia speciala si e imposibil sa faci un flagrant. Deplasarea fizica a magistratului de la Bucuresti la Baia Mare dureaza 12 ore.

In acelasi timp, cei investigati de sectia speciala sunt supusi presiunii. Desi se spune ca sunt 200-300 de dosare la acesta sectie speciala, primele dosare investigate sunt cele de ieri. De ce nu sunt investigate dosarele vechi, de acum 5 ani, acelea pentru care exista atata discutie la restul parchetelor? Fiecare se intreaba daca nu va deveni tinta si nu va fi citat telefonic maine.

A treia chestiune de presiune este raspunderea materiala a magistratilor in caz de asa-zisa eroare judiciara. E incorect sa existe obligatia legala de a te indrepta impotriva unui judecator sau procuror, daca se da o solutie de achitare.

De ce?

Trebuie inteles ca arestarea nu se decide pe aceleasi probe pentru care se pronunta solutia finala. Eu am avut un inculpat tinut 5 luni in arest preventiv, pentru care in final am dat solutia clasarii.

Cum asa?

Pentru ca in final, dupa analiza tuturor probelor, am stabilit ca nu sunt suficiente pentru a-l trimite in judecata.

Si cum de erau suficiente pentru arest preventiv?

Am cerut arest preventiv pentru a nu lua legatura cu ceilalti inculpati. Era un furt si erau probe ca a participat, inclusiv imagini, insa dupa ce am terminat toate investigatiile si am tras linia, am trimis in judecata trei persoane. A durat luni de zile, pentru ca trebuie sa citesti personal toate documentele, sa asculti toate inregistrarile, am luat listing-urile telefonice pe diferite celule, sunt zeci de mii. Softul nostru e complet depasit.

Am avea nevoie pentru investigatii de investitii majore in tehnica pentru a ajunge aproape de nivelul statelor civilizate. Acolo probabil ca in 24 de ore se rezolva totul.

Ca procuror, trebuie sa fii hotarat si sa-ti asumi ca la un moment dat se poate intampla asa ceva pana cand investighezi totul. E riscul profesiei pe care procurorii nu si-l vor mai asuma.

Vorbeam de linsaj. El este tintit pe anumiti procurori si judecatori, cei verticali. Ei devin tinte. Avem exemplul presedintei ICCJ sau al procurorului general. Este inadmisibil. Iar faptul ca ei sunt zilnic plimbati prin media este o alta presiune asupra magistratului.

In aceste conditii, un magistrat cinstit se gandeste ca e preferabil sa nu mai faca investigatii sau sa-si protejeze familia si viitorul. Sunt situatii pe muchie de cutit in care procurorul trebuie sa-si asume riscuri. Este posibil ca pe viitor sa nu si le mai asume nimeni: daca va veni autorul sa recunoasca, bine, daca nu, la revedere! Situatia e grava. Autoritatea statului e grav afectata prin presiunea asupra magistratilor corecti.

Va temeti?

Da, recunosc public. E o teama cu privire la viitorul meu, nu pe functie, ci pentru viitorul meu ca procuror care vrea sa fie independent sa isi faca treaba, sa aiba parghii si sa fie protejat pentru munca lui, nu sa fie transformat in tinta.

Infractorii simt asta?

Vedem cu totii modul barbar in care au explodat infractiunile cu violenta, nu pentru ca noi nu vrem sa ne facem treaba, dimpotriva, ci din cauza semnalului transmis de la nivelul autoritatilor centrale ca, orice ai face ori, nu patesti nimic, ori faci putina puscarie si apoi scapi.

Imi spuneti ca au prins curaj infractorii?

Da. Stiti care e logica lor? "Gulerele albe" au parghii sa scape, dar nu singure. Orice modificare legislativa se face la nivel de principiu si scapa toti. Ma uitam la imaginile de la Timisoara, la tentativa aceea de omor. E un risc enorm sa traiesti in Romania in momentul de fata.

Recursul compensatoriu ce efecte a avut asupra situatiei infractionale?

In vara, in judetul Brasov, doua persoane eliberate pe recurs compesatoriu s-au dus sa fure o caruta de lucerna, i-a prins proprietarul, l-au lovit cu batele pana l-au omorat. I-am prins greu prin paduri intre Brasov si Covasna. Erau eliberati de o luna de zile. Daca nu era recursul compensatoriu, acel om nevinovat traia si azi. Oare cum dorm oamenii care au dat acea lege?

Cum explicati numarul mare de dosare facute magistratilor de-a lungul timpului?

Pentru oricine vine si depune o plangere care indeplineste conditiile cerute de lege trebuie deschis un dosar penal, care reprezinta un instrument preliminar. Procurorul nu are dreptul sa refuze inregistrarea. Si eu am avut dosare, cred ca mai mult de 10, toti am dat declaratii, pentru ca au existat persoane nemultumite sau "procesomane".

Abia din momentul in care devii suspect in cauza vorbim despre un dosar penal cu adevarat constituit. O statistica corecta ar trebui sa vizeze dosarele in care magistratul are calitatea de suspect.

In mod normal, un magistat cinstit nu are de ce sa teama de asemenea dosare, ele sunt o procedura normala, dar la modul in care se pune problema acum, lucrurile s-au schimbat.

Imi spuneati in toamna ca parchetele au pierdut multi bani destinati supravegherii tehnice. Cum stati cu bugetul pe anul acesta?

Nu am buget. Anul trecut stiam ca ni s-au taiat niste bani din bugetul pe care-l stiam, acum nu avem buget, deci nu avem bani, cu exceptia celor pentru salarii.

Sigur ca, daca avem o expertiza medico-legala, se trimite nota si platesc cand primesc banii. Dar daca trebuie sa fac o petitie pentru, sa zicem, o expertiza imobiliara care costa 15-20 de mii de lei, trebuie sa vad cand pot sa o fac, pentru ca dosarul sa nu stea. Dar daca nu am bani, pot sa stau si doi ani pana sa fac expertiza. Si se intreaba lumea de ce stau dosarele penale cu anii.

Cel putin o data pe saptamana intra ordine de ancheta din UE, care necesita niste traduceri, niste masuri pentru care trebuie sa suportam costurile. Eu astept bugetul sa vad daca pot declansa verificari sau le raspund autoritatilor austriece, belgiene, franceze ca, neavand fonduri, nu pot administra probele cerute. Nu stiu ce pot plati si ce nu.

Astept sa ne fie comunicata fila de buget si, daca nu e suficienta, voi spune public fara rezeve. Dar trebuie stiut ca dosarele nu se fac nu pentru ca nu vrem noi, ci pentru ca nu exista mijloacele necesare.

S-a intamplat ca din cauza mijloacelor sa ratati momente operative si sa se implineasca prescriptia?

Odata cu deciziile CCR, termenele de prescriptie s-au implinit in multe cazuri deja. Toate parchetele colaboreaza cu un singur serviciu care ofera suport tehnic - DOS, care e depasit de volumul mare de cereri. Dar au fost situatii in care procurori din PT Brasov au obtinut mandat de supraveghere tehnica, care nu a fost pus in aplicare. E o realitate.

Nu s-a investit niciun leu dupa decizia CCR care a interzis colaborarea cu SRI. Ar fi trebuit achizitionata tehnica, ar fi trebuit angajati oameni, astfel incat sa existe investigatori independenti care sa fie sub controlul procurorilor. DOS face eforturi fenomenale, dar are limite umane, tehnice, materiale.

Ati lucrat pe protocoale cu SRI in cazuri de grava violenta?

Am cooperat cu SRI in cadrul dosarelor pe care le aveam in instrumentare. Protocolul e o intelegere precum contractul in civil. Avem protocoale cu multe institutii si numai cel cu SRI e demonizat. Eu am intrebat colegii daca li s-a cerut sa raporteze informatii din dosare catre SRI. Nimanui nu i s-a cerut.

Colaborarea in cadrul dosarelor era unidirectionala. Noi ceream in baza mandatelor, ei executau si ne puneau la dispozitie informatiile, toata documentatia intocmita in baza mandatelor. Eu mereu m-am intrebat de ce nu combatem manipularile. Acum s-a creat o psihoza.

Eu combat ferm acuzatia cu mii de nevinovati in puscarie. Nu e niciun nevinovat in puscarie. Combat si nebunia cu 6 milioane de interceptati, cifra reala e de 1% sau chiar mai putin din ce s-a vehiculat.

Protocoalele erau normale si mi-as dori sa pot coopera din nou cu SRI in cadrul dosarelor, pentru ca ei au o baza materiala, umana, materiala si tehnica peste DOS. Pot si au cu ce sa faca supraveghere. Numai ei puteau face anumite tipuri de supraveghere tehnica, care acum nu se mai face. Si asta se simte cel mai mult in cazuri mari de crima organizata.

Nici nu s-a creat un corp nou de profesionisti, nici nu putem lucra cu SRI, facem ce putem cu DOS macar in cazul infractinilor de mare violenta. Dar rolul preventiv e aproape de zero si nu facem decat sa strangem cioburile sparte de altii si nici nu stim cat vor sta la puscarie cei pe care ii prindem.

Infractiunile cu violenta apar si se dezvolta intr-un mediu in care cei care le comit vad ca gulerele albe le vor asigura scaparea.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 50119 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pentru cei ce stiu limbi straine. Va rog sa postati opinia

dumneavoastra si pe forumurile internationale ca intreaga lume sa vada la ce orori sint supusi Romanii.

Exemplu - puteti comenta la articole ca cel de jos:
https://www.euronews.com/2019/01/09/romania-working-on-granting-amnesty-to-politicians-imprisoned-for-corruption

 

Oare de ce am mai mare incredere in ce spune procurorul asta decat

in toata propaganda psd-ista despre "fantasticele" legi facute de psd-isti pentru mafiotii lor ? Fiindca cei care fura, iau mita, inseala la contracte, fac crime TREBUIE sa fie PEDEPSITI intr-o societate normala ! Iar la noi este invers sub guvernarea mafiotului drakknea ...

 

interviul

cu individul asta care este procuror este dat ca sa contrablanseze "minunea" de la oradea!!!
nu ar fi de mirare ca individul asta sa nu apara ceva informatii despre "smecheriile" pe care le face ca procuror!
eu nu am incredere in procurori/ justitie in momentul de fata!
la cate nenorociri au facut astia(procurorii) este imposibil sa mai apara ceva de undeva!

 

"Magistrati" si impostori

Sar la cap doar impostorii in meserie care stau pe acele scaune gratie celor carora le datoreaza supunere si recunostinta ca sunt ceea ce sunt. Este firesc sa raspunda de nevoie la comenzi. Dar cine ii mai crede?

Bai trolli inconstienti, voua va convine...

...sa se ajunga la transformarea Romaniei intr-o mare SATRA?
Pai voi, pentru o nenorocita de simbrie, asta urmariti!
Astia care va platesc sunt cele mai mari lepre care au ajuns vreodata la putere in Romania, mai rai decat comunistii!

Incredibil, dar adevarat...

Nenorocirea noastra este ca in comunism caracterele, comportamentul romanilor s-au deformat, iar dupa '89 au preluat conducerea tarii cele mai stricate exemplare si procesul s-a agravat.
Acum, s-a atins culmea absurdului. Mafia a acaparat statul, obiectivele ei sunt clar de tip mafiot: furtul, coruptia, abuzul sunt pe cale de a fi legalizate, se loveste in tot ce i se opune. Dusmanii cei mai mari ai statului corupt sint procurorii si judecatorii corecti, presa cinstita. Pe acestia au pus toate tunurile, acestia sunt sapati cu ajutorul puzderiei de lichele.
Exista si multe lichele printre magistrati. Fara ele, mafia politica nu ar fi ingenunchiat Justitia.
,Nu stiu ce e cu noi Desi suntem consternati de cat de absurd e totul, suntem ca paralizati. Nu iesim din stare de leguma.

Asta nu a auzit ca cel din Oradia si -a cerut scu

ze si cei de la Ploiesti sunt inca penali. Man si-a inregistrat toate ,nu stiu dar faceti un experiment. Cine, ce voce se aude cea mai tare si clara dintr-o inregistrare.??? AUD ??? Pe aici alde Lupea. Se pregateste DVA Brasov.

Dar tu, ce hram porti?

Ce interese ai de tot o faci pe avocatul infractorilor?
Iti convine starea aceasta de stat acaparat de infractori, al caror principal scop este sa se rafuiasca cu dusmanii lor, procurorii curajosi?
Iadul e prea bland pentru avocatii raului,

Interzis a se publica pe ziare.com by DNA

Pentru ca milioanele de cititori fideli ai ziare.com să ințeleagă ce s-a intamplat la DNA București, Ploiești și Oradea (asta pană acum ...:) ), voi de ce nu dați inregistrările? Dă jurnalismul pe dinafară la voi ...

URA STALIN !

P.S. Pentru cei care nu știu, procurorii DNA Brașov sunt cei care au instigat la nerespectarea deciziilor CCR.

Talharii care ne conduc ne-au intors in anii 50 si asta datorita

... indiferentei noastre, slăbiciune care ne caracterizează pe toți.

iata ca apar faptele

Prim-procurorul Parchetului Tribunalului Brasov Claudiu Sandu oripileaza societatea cu destainuirile sale: "Am avut un inculpat tinut 5 luni in arest preventiv, pentru care in final am dat solutia clasarii... Am cerut arest preventiv pentru a nu lua legatura cu ceilalti inculpati... Dupa analiza tuturor probelor, am stabilit ca nu sunt suficiente pentru a-l trimite in judecata". Sandu, care nu a raspuns pentru rateu, este unul dintre procurorii care stau mot la proteste
----------------------------------------
ja...astea trebuiesc excluse din procuratura....justitie... afara cu el!!!!
cum sa am incredere in momentul de fata, in justitie??

Așa ceva ...

Atata timp cat ziare.com nu a scris un singur cuvant despre ce s-a intamplat la DNA Oradea, acum veniți și vă dați cu părerea doamna Dogioiu? Așa se face jurnalism?!? SERIOS PE BUNE? Insă așa se manipulează tefeliștii care citesc numai titlurile din presa de propagandă ....
P.S.“Procurorii DNA Oradea, folosindu-se de autoritatea publica cu care au fost investiti, actionand intr-un mod planificat si concertat, au deschis dosare penale judecatorilor din zona cu scopul timorarii acestora, pentru a obtine solutii care sa le fie favorabile... Sa fie cercetate in mod real plangerile privind abuzurile din justitie, reclamate atat de judecatori, cat si de persoane din afara sistemului"

Printisor@Ee Te-FiGx3.. No Comment😜😜

De ce nu scri tu articolele pe Ziare. Com
poate atunci au sa-iti placa si tie 😂😂😂
Nu uita Te-FiGx3 😜😜😜pyy

Printule, inca nu ai inteles?

Realitatea e urmatoarea si este extrem anapoda: hotii au ajuns la putere, detin toate parghiile, e foarte greu unui procuror sa lupte cu mafiotii care au banii, puterea, modifica legile dupa trebuinta. Dar, cand un procuror scapa o injuratura, cand e nevoit sa recurga la o metoda mai putin ortodoxa, i se da in cap cu deontologia.
Ce era mai important, faptul ca procurorul Portocala a vorbit buruienos, sau ca un clan mafiot care a dat iama in banul public nu a patit inca nimic?
Cum iti suna ca procurorii din Ploiesti au fost terfeliti, sanctionati administrativ, iar clanul e bine mersi? Iar o membra a acelui clan, actrita principala a acestor inscenari, o tipa lipsita de decenta si de competenta, n e in parlament si voteaza legi?
Ce e mai grav, faptul ca niste judecatori au facut grave compromisuri, sau ca niste procurori vorbesc despre asta?
Este cat se poate de clar ca asistam la un plan ticalos de lichidare a oricarei rezistente ce ar sta in calea jefuitorilot. Daca le reuseste, vom fi distrusi.

Tertium non datur

La Oradea s-au dezvaluit 2 probleme:

- Ori se faceau dosare cu probe false judecatorilor, ca sa fie santajati;
- Ori judecatorii erau corupti, dar pe DNA nu ii interesa sa faca sa fie o justitie cinstita, ci sa folosesca judecatorii corupti pentru atingerea propriilor interese.

Singura solutie, eliminarea oricarei legaturi intre politicieni si

Justitie. Separarea strica a puterii executive de puterea judecatoreasca. Ministrul justitiei nu trebuie sa aiba nimic de a face cu puterea judiciara. El este responsabil cu evaluarea legilor emise de parlament si cu transmiterea lor catre puterea judecatoreasca. Felul in care aceste legi sunt aplicate, tine de Consiliul Suprem al Magistraturii. Numirile de rang inalt in Justitie sa fie facute la recomandare CSM si prin validarea prezidentiala!

Numai prin modificarea Constitutiei se poate realiza o adevarata democratie si un adevarat stat de drept, garant al separarii puterilor in stat. Aveti atatea constitutii europene care va pot deveni sursa de inspiratie. Aveti tot sprijinul european... ce mai asteptati?

 

Foarte corect si bine explicat ! Dar este nevoie de schimbarea

constitutiei si pentru asta avem nevoie de foarte multi parlamentari cinstiti ... De unde si cand ii scoatem la iveala la alegerile viitoare ?

Vor fi in curand alegeri europarlamentare.

Vor iesi romanii la vot? Emigrantii vor vota sau nu?

Vor fi in curand alegeri prezidentiale.
Vor iesi romanii la vot? Emigrantii vor vota sau nu?

Vor fi in curand alegeri parlamentare.
Vor iesi romanii la vot? Emigrantii vor vota sau nu?

Raspunsul meu anticipat, este din pacate urmatorul: NU. DA. NU.
Banuiesc ca intuiti care va fi soarta Romanilor, Emigrantilor, a Romaniei si a Justitiei. Remarcati ca am lasat Diaspora de o parte si ca fac o distinctie intre ea si emigratia economica a milioanelor de romani satui de mizeria din tara.

Mos Craciune...

atit timp cit cei din justitie nu sint responsabili pentru ceea ce fac, se vor intimpla tot felul de vendetta.... lor le este frica sa nu raspunda pentru mizeriile facute...3 ani pentru o baba cu gaina....eu i-as trimite pe toti la puscarie...toti pentru unul...cum este acum...deci si unul pentru toti....

@Sansa. De unde deduceti ca magistratii sunt

lipsiti de responsabilitate? De la Antena3 sau de la Putorel?

Sfantă inocență.

Președintele nu e politician?

@IonBr. Presedintele este politician.

Magistratul NU!

Daca doriti alte precizari si explicatii, educati-va civic.

Au ajuns procurorii ca politistii la Revolutie! Sa se ascunda!

Vina e doar a lor, magariile dezvaluite de cativa ani reclama obligativitatea sa fie eliminati din magistratura!
Cand procurorul terorizeaza judecatorul e o Justitie Bolnava! Cand Sistemul Toxic santajeaza judecatorii pentru a da condamnari fara probe e o Justitie Bolnava! Cand procurorii fabrica probe false in stil mafiot e o Justitie Bolnava!
Justitia trebuie resetata si toti Portocalii scuipati la puscarie!

 
 

 

Procurorii sunt Antivirusii,Protectia Corpului Social contra Raului!

Impreuna cu Avocatii, Judecatorii, Politia, Jandarmeria,SRI, etc. Dar Procurorii sunt Varful de Lance al luptei cu Raul intr-o societate, cu infractiunile de tot soiul. Vedeti FBI-ul in USA. S-a lovit Procuratura cand Yimbecilele CaCaReze au stopat ajutorul dat de SRI , prin lege, DNA. Am scris nenumarate comentarii pe aceasta tema, am explicat mereu chestiunea cu protocoalele, nu numai aici ,ori decate ori am avut ocazia in discutii priavte. Cat de natural era totul, ca in USA. Week-endul ce-a trecut m-a sunat un fost colaborator de la firma pentru care lucrasem cativa ani in urma, si m-a intrebat daca pot sa-l ajut cu niste calcule pe un proiect. L-am ajutat, si din vorba in vorba am ajuns sa vorbim despre situatia din Romania, plecand de la greutatile pe care le intampina firma in relatia cu Statul. Mi-a zis ca acum patronii, satuii de frecusul cu functionarii Statului si de prostia lor, efectiv acesti functionari ai Statului nu inteleg ce se discuta, actionarii sunt atat de scarbiti si enervati ca vor sa isi mute afacerea ( au birouri in tara ,Europa si-n Singapore) , si el se gandea ce va face, ca are familia in tara, etc. Mi-a zis clar ca dimpotriva DACA COTIZEZI LA PSD, ai drumul deschis! Indiferent ce ceri, dar e riscant pentru ca iti pui afacerea in pericol, Legea te va prinde la un moment dat, chiar daca acum pare imposibil, intrucat PSD a terminat-o.

Ati observat ca Latrina3 si Codryin Cretyin nu mai pomenesc de protocoale? Si nici TeTea Slutul? Si au atins scopul si acum acestea nu mai prezinta interes .

"E un risc enorm sa traiesti in Romania in momentul de fata." . Cata dreptate are domnul procuror. Poti avea fiica violata si nimeni nu va fi pedepsit, casa jefuita, rude ucise, case furate si nimeni nu va fi pedepsit. Traim vremurile din urma ale Apocalipsei PostComuniste...Iar boborul crede ca e in Rai, nu-l deranjeaza nimic. E in Rai ,dar unul al Hotilor si Yidiotilor...Dar boborul neavand mintea la el, si niciodata nu a avut-o, se simte bine...CAT CRETYINISM CRONIC zace pe melagurile mioritic-dambovitene..., de secole.

 

atuncea,de ce s-a mai facut lovilutia ala,din 89 ? nu era mai

bine cand directia a-V-a,din Calea Plevnei condamna "hotzul" fara sa mai fi trecut pe la judecator ?

@copilul:NU PROCURORII DAU Sentinte ci Judecatorii

Nici acum, nu ati aflat? Ce tot o dati cu Procurorii?

Si yimbecilii de la Latrina 3 v-au educat? Ciuvica, Gadea & Co. ? Procurorii doar cerceteaza si trimit in Judecata, in rest e treaba Judecatorilor si a Avocatilor (pledanti,etc.). Evident Procurorii au nevoie de Logistica Polititiei, SRI, SIE, etc. EXACT AICI LUCREAZA CIUMA ROSIE +CCR, sa lase DNA fara nici o Logistica !!! Mai pe intelesul tau: fara obiectul muncii! Dar ce sa inteleaga spalatii pe creier din aceasta tara, abrutizaii Latrinei 3...

Pussy, spui cele mai mari prostii! Judecatorii

..judeca dar daca procurorul ii prezinta un dosar plin de falsuri e PENAL! Procurorul e PENAL si trebuie bagat la puscarie! Nu te joci cu viata oamenilor!

Acum fa-ti bagajul, iti fac un denunt ca esti infractor, inscenez cateva probe false si pana maine te arestam cu televiziunile! N-ai decat sa-ti demonstrezi nevinovatia in fata judecatorilor in urmatorii ani dar te asigur ca judecatorii sunt santajati de NOI!
Nu mai sta ca venim, sa vezi ce frumusete de Sistem avem!

E tare ! Procurorii sunt antivirusi !

Auleo sa va instalati repede un procuror antivirus japonez KapuKaKuru.

@Cititor ziare com 09.33

- vai de kapu' tau ! :o(((

"Semnalul de alarma al unui procuror: E un risc enorm sa traiesti in Romania in momentul de fata. S-a trecut linia rosie in justitie! Interviu"

@nicolaeNU-giaponezul refuzaqt la export

Da mai japonezule ce ai un troliu 鳥 居 .E deosebire esentiala intre voi.El are si cap ceeace nu se poate spune despre tine.

tortionar sau procuror ?

mi-e greu sa ma decid fata de marginirea intrebatului
de unde ies, isvorasc si se perpetueaza predispozitii spre aventura iresponsabila pe seama celorlalți oameni numai si numai pentru ca un guvern mituieste su salarii nesimtite pe unii...

 
 

 

Deci intr-un cuvint datorita tie boStane!!!

.

Diferenta din Tepes , Cuza si dragnea?

Primii doi bagau tot guvernul psdist la zdup , le confiscau averile,ii dadeau afara din toate functiile politice, cu troli cu tot(ha ha!)in plus Tepes le facea si favoruri ..in functie de pozitie cu dragena in cea mai inalta teapa, ...Tepes vorbea pe langa romana si turca, germana-nascut la Sighisoara oras 100% sasesc(de aia e asa fain!)a avut 2 iubite unguroaice, pe cea pe care a iubit-o toata viata a fost o superba sasoaica din Sibiu, singura care l-a inblanzit, dar a fost insurat c-o poloneza(!!!),Cuza a invatat pe langa franceza si germana,..dragnea vorbeste teleormaneana, le da drumul la penali si de drept comun,e un hot si mincinos notoriu, ii apra pe penali ca doar asta au in comun..sper sa aiba parte irinuca de-un tratament de la unul scapat ca sa primeasca dragena sau jordache ce merita , vis a vis de cei ce-au avut de suferit din cauza eliberarii, pedofililor, hotilor,criminalilor etc..asta v-o doresc..dragi psdisti si trolii lor...sa vedeti ce nulitati sustineti..Tepes erou national..dragnea criminal , hot si penal international !!!(cred ca i-a facut-o lu Comana..!)

 

PSD-ul partid de hoti si escroci

asa e cand ajunge hotii la conducerea tarii. nu o sa faca nici o data legi pentru oameni cinstiti. au mentalitate comunista dinainte de 1989. e vina noastra ca nu am iesit la vot. orce era mai bun ca PSD-ul.

 

Traiasca spaga si coruptia

cei care si-au dat viata in 1989 au murit degeaba.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor