Senatul a adoptat a doua dintre Legile Justitiei, care prevede infiintarea sectiei speciale pentru magistrati. Proiectul merge la Iohannis

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 13:38
8435 citiri
Senatul a adoptat a doua dintre Legile Justitiei, care prevede infiintarea sectiei speciale pentru magistrati. Proiectul merge la Iohannis
Foto: Arhiva Facebook/Senatul Romaniei

Senatul a adoptat miercuri, in calitate de for decizional, cu 80 de voturi pentru si 28 de voturi impotriva, proiectul care modifica Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Urmeaza acum sa mearga la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite Parlamentului sau o poate ataca la CCR, in cazul in care refuza sa o semneze ca atare.

Proiectul a fost adoptat in forma Comisiei speciale care a dat raport pe Legile Justitiei, in timp ce senatorul Serban Nicolae nu si-a sustinut in plen amendamentele respinse de catre Comisie.

Potrivit unui amendament adoptat marti, Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie primeste competenta privind orice infractiuni savarsite de magistrati. Mai mult, parlamentarii au conferit competenta acestei Sectii speciale si in cazul in care in spetele pe care le cerceteaza sunt implicate si alte persoane decat magistratii.

Textul amendamentului adoptat este urmatorul: "In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai CSM".

In forma adoptata la Camera Deputatilor se prevedea ca: "In cadrul PICCJ se înființeaza si funcționeaza Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea nr. 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de judecătorii și procurorii militari".

Cercetarea poate fi extinsa si asupra altor persoane, daca acestea apar in dosarele magistratilor: "Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care alaturi de persoanele prevazute la alineatul 1) sunt cercetate si alte persoane".

Potrivit unui alt amendament adoptat de Comisia Iordache, Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie va fi condusa de un procuror sef, numit de plenul CSM, in urma unui concurs pe baza unui proiect depus.

Revocarea procurorului sef al sectiei se va face tot de catre plenul CSM in cazul in care se stabileste ca acesta nu isi indeplineste atributiile. Numirea se poate face pe o perioada de 3 ani cu posibilitatea de reinvestire o singura data.

Adjunctul sectiei este numit in functia in aceleasi conditii ca si procurorul sef. "Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie functioneaza cu un numar maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror si 15 posturi de personal auxiliar de specialitate si persoanl economic si administrativ. Numarul maxim de posturi poate fi modificat prin HG".

Cat priveste atributiile acestei noi structuri, acestea sunt:

  • Efectuarea urmaririi penale, in conditiile prevazute de Codul de procedura penala
  • Sesizarea instantelor judecatoresti pentru luarea masurilor prevazute de lege
  • Participarea la sedintele de judecata in cauzele de competenta sectiei

Raportul anual al structurii este prezentat in fata Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot azi Senatul urmeaza sa dea vot final si pe Legea 317/2004, privind functionarea CSM.

Amintim ca, marti, Senatul a adoptat modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor, printre cele mai importante prevederi fiind cele legate de raspunderea magistratilor.

Sedinta cu scandal: Deputatii USR au fost blocati de bodyguarzi sa intre in plen

Si sedinta de azi a fost cu scandal, la fel ca si cea de marti. Deputatilor USR le-a fost interzis accesul in plenul Senatului, pentru a-si sustine amendamentele la Legile Justitiei.

"Noi, acum, suntem calcati in picioare pe procedura. Am venit aici ca sa sustinem amendamentele grupurilor parlamentare USR la aceste legi.

Speram din tot sufletul, pe procedura, sa-i intarziem. Practic, ceea ce se incearca acum, este subminarea unei puteri in stat, puterea juridica, care va fi total subordonata Executivului si Legislativului.

La intrarea in Senat, parlamentarilor USR care voiau sa sustina amendamente, li s-a interzis accesul de catre niste domni, intelegem ca sunt angajati ai Senatului, nu stim exact cine sunt", a declarat deputatul Claudiu Nasui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#modificare Legi Justitie, #Legi Justitie Senat vot , #justitie