Singura reforma cu putinta: cu catuse! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Iunie 2014, ora 07:35
5968 citiri
Singura reforma cu putinta: cu catuse! (Opinii)

Congresul PMP a fost ultima dovada, daca mai era nevoie de una, ca reformarea clasei politice din interior nu e posibila. In conducerea noului partid nu il regasim pe niciunul dintre reformistii care au pus bazele, cu mult entuziasm si o doza de naivitate, ma tem, acestei formatiuni.

Daniel Funeriu a pierdut. Adrian Papahagi a pierdut. Teodor Baconschi e in afara jocului. E acolo doar Cristian Preda, venit insa ceva mai tarziu. In schimb, iata-l vicepresedinte pentru nici mai mult nici mai putin decat politici publice pe Marin Anton, traseistul cu sacosa, cel care a votat in martea neagra pentru amputarea Codului penal si superimunitatea parlamentarilor.

Si nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca "baronul Puisor" Popescu ar fi fost si el votat coplesitor secretar general, sau orice si-ar fi dorit, daca ancheta DNA nu-l scotea pe tusa.

Papahagi si Funeriu nu aduc voturi, mi s-a spus. Politica nu se face cu intelectuali reformisti, ci cu "mariniantoni si sacosele lor", e nevoie de pragmatism politic, nu de idealism intelectual. Dar daca sunt atat de catastrofali in politica, de ce mai toate partidele se chinuie sa aiba o garnitura in vitrina?

Da, un anumit tip de politica asa se face, aceea care ne-a dus la un absentesim de peste 50% din electorat, mai ales urban, mai ales de dreapta, mai ales educat. Intelectualii reformisti nu aduc voturi intr-un sistem de aparat, dar el este deja falimentar si complet decredibilizat pentru electoratul demobilizat majoritar.

Un PMP dominat de reformisti ar fi putut constitui o oferta pentru acest electorat independent de sistemul de aparat, pe care nu-l acuce la vot nici masinaria de partid, nici punga cu malai. Sansa a fost ratata.

Reformistii fondatori au fost alungati. Am aflat cine e jupanita si pe cine mizeaza ea. Am vazut cum se iau si se anunta pana si deciziile cele mai importante, de exemplu aceea privind prezidentiabilul.

Este o infrangere pe care Cristian Preda o recunoaste cu amaraciune si onestitate pe blogul sau. Altii incearca sa nege evidenta si indeamna la lupta. Pentru ce? In numele caror principii, in numele caror valori? Cele votate de congres?

Il auzeam duminica pe unul dintre noii presedinti ai PMP, cel pentru strategii politice, cel care i-a invins la vot pe domnii Papahagi si Baconschi, ma refer la Stefan Vlaston, aducand o autentica oda traseismului si oportunismului. Spunea asa dl Vlaston, in contextul Cristian Diaconescu: "numai mortii si prostii nu-si schimba ideologia". Adanc si promitator!

Nu spun ca PMP e mai rau decat alte partide. Nu mi se pare ca reformistii se simt mai bine in partide precum PDL, unde Monica Macovei si Catalin Predoiu par mai degraba niste voci izolate decat generatorii unui trend. Cam peste tot ei sunt pusi in vitrina din sufragerie, in timp ce puterea reala e a "marinantonilor".

Si, in aceste conditii, ma tem ca singura forta cu adevarat reformista a acestei tari, singura care poate determina o schimbare reala de generatie politica, singura care poate zdrobi forta malefica a aparatului ticalosit, este DNA.

Anchetele fara mila ale procurorilor anticoruptie sunt singurele care au mai taiat din bratele caracatitei, sunt singurele care au mai drenat din puroaiele clasei politice romanesti de care partidele nu se ating.

Si, chiar mai important, DNA a devenit forta, poate singura forta, in care se incred tot mai multi dintre cei care nu mai cred in partidele politice. Intr-un interviu acordat Ziare.com procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, spune ca "foarte multi cetateni fac denunturi la DNA. Creste increderea cetatenilor in noi. Zi de zi, persoane fizice sau reprezentati ai unor persoane juridice denunta fapte de coruptie la un nivel inalt. Sunt oameni de afaceri care denunta licitatii trucate, faptul ca li le solicita mita ascunse sub diverse forme".

Cu sustinerea publica tot mai mare, cu un capital ce incredere in crestere, lovind necrutator din PSD pana in PDL, din PMP pana in PNL, DNA este in acest moment cea mai credibila forta reformista a acestei tari, pe atat e puternica si eficienta, pe cat este de detestata de politicieni.

Daca altfel nu se poate, daca reforma politica nu are nicio sansa sa vina din interiorul partidelor, din schimbarea mentalitatilor, din intelegerea lucida a cauzelor clivajului dintre politica si cetateni, atunci sa fie reforma cu catuse!

Daca niciun partid nu reuseste sa inteleaga ca reforma nu inseamna doar sa nu te opui actiunii Justitiei, ci o curatenie si o improspatare interna in urma carora DNA sa aiba tot mai putina treaba, atunci reforma cu catuse sa fie!

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Congres vot PMP, #Marin Anton PMP Adrian Papahagi, #Stefan Vlaston vicepresedinte PMP , #justitie
Comentarii