Societatea civila cere Guvernului sa retraga ordonantele pe justitie: Aceste practici arunca Romania inapoi in anii 90!

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 17:50
5701 citiri
Societatea civila cere Guvernului sa retraga ordonantele pe justitie: Aceste practici arunca Romania inapoi in anii 90!
Foto: site PSD (Arhiva)

Organizatiile neguvernamentale critica foarte dur ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codului Penal precum si modul in care ministrul Justitiei, Florin Iordache, a evitat sa le aduca in dezbaterea publica, generand proteste de strada. Reprezentantii societatii civile cer retragerea lor.

"Organizatiile semnatare considera inacceptabil ca acte normative de importanta deosebita cum sunt cele care privesc gratierea colectiva si modificarile codurilor penale sa fie elaborate in secret si promovate pe agenda Guvernului fara o consultare reala a societatii romanesti, fara a oferi posibilitatea societatii civile, reprezentantilor sistemului judiciar si tuturor celor care sunt in mod real interesati, de a-si exprima punctul de vedere.

Aceste practici arunca Romania inapoi in anii 90 si sunt incompatibile cu standardele unei tari care este membra UE. De altfel, acordarea unei gratieri colective prin intermediul unei ordonante de urgenta este o actiune fara precedent in istoria postdecembrista a Romaniei. Gratierile colective anterioare s-au facut prin lege, dupa dezbateri parlamentare care ofera posibilitatea puterii si opozitiei de a expune argumente pro si contra acestei masuri, asa cum este firesc intr-o democratie", se arata intr-un comunicat semnat de Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Funky Citizens, Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Freedom House-Romania si Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Semnatarii pun la indoiala scopul declarat de ministrul Justitiei, Florin Iordache, si sustin ca ordonanta privind gratierea "pare sa serveasca mai degraba intereselor persoanelor care au primit condamnari pentru fapte grave".

Totodata, pe site-ul Expert Forum este prezentata o lista detaliata a infractiunilor care vor fi gratiate, un "argument in plus care ne fundamenteaza indoiala privind onestitatea demersului ministerial".

Reprezentantii societatii civile mai subliniaza faptul ca ordonanta care modifica Codul Penal face practic imposibila anchetarea abuzului in serviciu impotriva intereselor publice si scurteaza termenele de prescriptie, golind infraciunea de continut.

"Neglijenta in serviciu este dezincriminata fara a se oferi niciun fel de explicatie cu privire la necesitatea acestei actiuni. Conflictul de interese este si el golit de continut prin conditionarea existentei infractiunii de natura necuvenita a foloaselor obtinute", se mai arata in comunicat, mdificarea legislatiei penale in acest fel fiind apreciata ca neconstitutionala.

De asemenea, limitarea la o perioada de 6 luni a denunturilor va duce la disparitia acestui mod de sesizare a organelor de urmarire penala, sustin ONG-urile citate.

"In concluzie, solicitam Ministerului Justitiei sa nu promoveze aceste modificari prin intermediul unei OUG si sa faca publice datele referitoare la populatia din penitenciarele din Romania pentru a cauta impreuna solutii pentru problema supraaglomerarii", se mai arata in comunicatul citat.

Citeste mai multe despre:

CRJ solicita Guvernului retragerea proiectelor

De asemenea, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) subliniaza faptul ca modificarea legislatiei penale si acordarea gratierii nu poate fi facuta prin intermediul ordonantelor de urgenta, ci doar in Parlament.

"Masurile propuse de Guvern nu justifica promovarea lor prin intermediul ordonantei de urgenta, intrucat nu ne aflam in prezenta unei situatii extraordinare a carei reglementare nu poate fi amanata, nefiind indeplinite conditiile pe care Constitutia le impune pentru adoptarea ordonantei de urgenta.

Chiar daca masurile propuse ar fi oportune, ele trebuie promovate cu respectarea Constitutiei, prin intermediul unei legi adoptate in Parlament, in mod transparent si cu asigurarea posibilitatii unei dezbateri publice reale, nu in secret, prin ordonanta de urgenta", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com sub semnatura directorului executiv al CRJ, Georgiana Iorgulescu.

Reprezentantii CRJ spun ca "gratierea ar putea reprezenta o solutie la conditiile degradante din penitenciarele romanesti in masura in care este gandita rational si cu buna-credinta si este coroborata cu alte masuri de politica penala, cu intarirea sistemului de probatiune, dar si construirea unor noi spatii de detentie".

In lipsa acestor masuri, penitenciarele vor fi la fel de aglomerate in viitorul apropiat, iar CEDO va constata aceleasi incalcari ale drepturilor omului, mai arata CRJ.

"Pe cale de consecinta, solicitam Guvernului retragerea celor doua proiecte de ordonanta de urgenta si supunerea lor spre dezbatere in cadrul procedurii parlamentare, cu asigurarea transparentei si a posibilitatii exprimarii punctelor de vedere de catre toti actorii interesati", se mai arata in comunicatul citat.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#societatea civila ordonante gratiere , #justitie