Sondaj Ziare.com: Cine este vinovat pentru declinul Justitiei?

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 16:33
4244 citiri
Sondaj Ziare.com: Cine este vinovat pentru declinul Justitiei?

Romania a fost criticata dur in raportul Comisiei Europene asupra Justitiei. Desi ar fi trebuit sa inregistram progrese, acesta a fost cel mai dur raport pe Justitie din mandatele lui Traian Basescu.

Cele mai multe critici le-am primit pentru anihilarea competentelor ANI de a identifica averile ilicite, incompatibilitatile si conflictele de interese.

"Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii", se arata in document.

Raportul CE pe Justitie: Romania, criticata dur pentru legea ANI

Expertii europeni considera ca anihilarea ANI, coroborata cu legislatia actuala a achizitiilor publice, permite proliferarea coruptiei.

Potrivit acestora, vor fi mult mai greu de depistat cazurile de conflicte de interese care au legatura cu interesele de afaceri ale politicienilor locali si ale familiilor acestora.

Raportul a criticat si lipsa de vointa politica in reformarea sistemului judiciar. Sunt necesare, printre altele, reformarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). CSM i se reproseaza, printre altele, ca "rezultatele sistemului disciplinar sunt neconvingatoare". In privinta magistratilor suspectati de coruptie, sunt "deschise putine cazuri disciplinare", iar sanctiunile CSM "par usoare".

Kovesi despre raportul CE: Este un semnal ca trebuie sa schimbam lucrurile

In privinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, competentele acestei instante ar trebui reduse. ICCJ nu ar trebui sa mai judece ca prima instanta (cum se intampla in cazul parlamentarilor, spre exemplu), ci sa judece doar recursuri si numai pe chestiunile de drept.

Vazand toate aceste critici aduse Romaniei, ne intrebam un singur lucru: cine e vinovat pentru declinul Justitiei?

Predoiu da vina pe "epopeea ANI"

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine ca "epopeea ANI" a intors lucrurile la 180 de grade in privinta Raportului CE si si-a exprimat regretul ca in urma deciziei Senatului privind noua forma a legii ANI doi ani de munca s-au risipit.

Raport CE pe Justitie - Predoiu da vina pe "epopeea ANI"

"In mod normal pana la anul ar trebui sa inchidem toate aceste probleme consemnate in Raportul CE. Am fi putut avea un raport pozitiv, insa de cand a inceput ceea ce eu numesc 'epopeea ANI' s-au intors lucrurile la 180 de grade", a spus Predoiu.

Ministrul a apreciat ca raportul a fost marcat decisiv si negativ de rezultatul dezbaterilor din Senat asupra cadrului normativ al Agentiei Nationale de Integritate.

Basescu, nemultumit si ingrijorat de expresiile dure folosite in raport

Seful statului s-a aratat profund nemultumit si ingrijorat de expresiile dure folosite in raport, in care se afirma ca "Romania si-a incalcat angajamentele luate la intrarea in Uniunea Europeana", acuzatie ce arunca o lumina extrem de neplacuta asupra tarii noastre.

Basescu se vede obligat sa apere tara in raport cu CE

In aceste conditii, presedintele a decis sa ceara Parlamentului sa se reuneasca de urgenta pentru a pune la punct o lege de functionare a Agentiei Nationale de Integritate in conformitate cu cerintele europene si cu angajamentele de preaderare, astfel incat suspiciunile privind corectitudinea autoritatilor romane sa nu planeze si asupra deciziei de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen.

Ziare.com va invita la vot: Cine este vinovat pentru declinul Justitiei?

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Raport CE justitie, #raport justitie CE, #raport justitie Romania , #justitie