Motivele pentru care sotia fostului deputat PSD Dorin Maior cere anularea protocolului PG-SRI din 2009. Ea este condamnata pentru trafic de influenta, el pentru santaj

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 12:15
4524 citiri
Motivele pentru care sotia fostului deputat PSD Dorin Maior cere anularea protocolului PG-SRI din 2009. Ea este condamnata pentru trafic de influenta, el pentru santaj
Foto: captura video

Protocolul incheiat intre Parchetul General si SRI in 2009 trebuie anulat deoarece incalca legislatia drepturilor omului si adauga la lege, sustin avocatii sotiei fostului deputat PSD Dorin Lazar Maior (foto), in cererea de chemare in judecata depusa la Curtea de Apel Bucuresti.

Florina Maior, sotia fostului deputat PSD Dorin Lazar Maior, a depus la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere de chemare in judecata impotriva Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si a Serviciului Roman de Informatii (SRI) prin care solicita anularea protocolului numarul 00750 din 4 februarie 2009, semnat de procurorul general de la vremea respectiva, Laura Codruta Kovesi, si de directorul SRI, George Maior.

Dosarul Florinei Maior - sotia fostului presedinte al Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior - a fost inregistrat la Sectia de Contencios Administrativ a instantei mentionate cu numarul 72040/2/2018, urmand sa fie stabilita data primului termen de judecata.

"Invederam ca actul administrativ atacat are un obiectiv bine definit prin care actiunile celor doua institutii parate sunt obligate sa coopereze doar in cazul prevenirii si combaterii infractiunilor impotriva securitatii nationale sau a infractiunilor care au correspondent in amenintari la adresa securitatii nationale", arata avocatii in cererea de chemare in judecata a PICCJ si SRI.

Numai ca avocatii au gasit un articol al protocolului PICCJ-SRI din 2009 care extinde cooperarea dintre cele doua institutii si la alte cauze, in afara celor care privesc securitatea nationala, asa cum sunt ele definite de Legea 51/1991.

Printre amenintarile la adresa sigurantei nationale se numara: planurile si actiunile care vizeaza suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman, tradarea prin ajutarea inamicului, actiunile armate sau orice alte actiuni violente care urmaresc slabirea puterii de stat, spionajul, transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizatii straine, subminarea, sabotajul, actele teroriste sau atentatele contra unei colectivitati.

Articolul 31 al protocolului din 2009 incheiat intre PICCJ si SRI extinde domeniul cooperarii dintre cele doua institutii la "alte cauze".

Potrivit articolului 31, "pentru valorificarea momentelor operative, in situatii deosebite, schimbul de informatii se poate face si cu privire la alte cauze, dupa obtinerea aprobarii verbale a sefilor celor doua institutii (n.r.- pe atunci Laura Codruta Kovesi si George Maior) sau a inlocuitorilor legali ai acestora, urmand ca, in termen de 24 de ore, sa fie transmise spre aprobare la nivelul celor doua institutii documentele necesare".

"Actiunile de cooperare intreprinse de catre cele doua institutii parate cu incalcarea prevederilor legii sigurantei nationale, prin extinderea obiectului protocolului si in cazul altor cauze, asa cum prevede art.31 din protocol conduce automat la incalcarea prevederilor art. 8 din CEDO (care garanteaza dreptul la viata intima) (...) Ar fi trebuit sa se cunoasca de catre semnatarii actului administrativ denumit protocol ca in cauza Dumitru Popescu versus Romania CEDO a statuat ca efectuarea actelor de interceptare de catre alte organe decat cele de urmarire penala conduce la lipsa garantiilor refreritoare la pastrarea caracterului intact si complet al inregistrarilor si distrugerea acestora", noteaza avocatii in cererea de chemare in judecata.

"Este adevarat ca cele doua institutii se pot prevala de (...) art. 2 care dispune ca partile coopereaza (...) in activitatea de valorificare a informatiilor din domeniul prevenirii si combatere a infractiunilor impotriva securitatii nationale (...) si a altor infractiuni grave, potrivit legii. (...) Sintagma alte infractiuni grave lasa loc de interpretari multiple, creand confuzie cu privire la domeniul de aplicare", se arata in documentul de a dosar.

In opinia avocatilor, semnatarii protocolului "adauga la lege" prin extinderea cooperarii si utilizarea sintagmei "alte infractiuni grave".

"Cata vreme acea sintagma nu a primit o definitie legala si concreta in domeniul de referinta, lasa loc arbitrariului", se mai arata in document.

Nelegala si constituirea de echipe operative comune

Un alt motiv de nelegalitate invocat este "constituirea de echipe operative comune", spun avocatii, intrucat incalca reglementarea articolului 55 din Codul procedura penala, care stipuleaza in mod expres care sunt organele de urmarire penala.

"Reglementarea componentelor organelor judiciare reprezinta o componenta a statului de drept, iar imixtiunea lucratorilor altor institutii - altele decat cele mentionate in lege - in actul de cercetare penala, conduce la nulitatea actelor (...) intrucat sunt efectuate de un organ necompetent. (...) Principiul legalitatii presupune, in principal, ca organele judiciare actioneaza in baza competentei pe care legiuitorul le-a conferit-o, iar subsecvent, acestea trebuie sa respecte atat dspozitiile de drept substantial, cat si cele de drept procedural incidente", mai arata avocatii Florinei Maior.

Florina Maior a fost condamnata la o pedeapsa de 6 ani si 4 luni in decembrie 2016 intr-un dosar de trafic de influenta. Decizia a fost atacata de sotia fostului deputat PSD, iar procesul se afla pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia, cu termen pe 7 noiembrie.

Fostul deputat PSD si fost presedinte al Blocului National al Revolutionarilor, Dorin Lazar Maior, a fost condamnat in 2013 la o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru santaj in dosarul Romexterra. Acesta a fugit din tara cu putin timp inainte de pronuntarea deciziei definitive, insa trei ani mai tarziu a fost prins si extradat din Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#cerere anulare protocol SRI PG , #justitie