Spalare de bani de 7 milioane de lei cu ajutor de la Finante Sector 3

Luni, 01 Februarie 2016, ora 15:49
8229 citiri
Spalare de bani de 7 milioane de lei cu ajutor de la Finante Sector 3
Foto: PICCJ

Sase angajati ai Administratiei Finantelor Publice Sector 3, un avocat si zece reprezentanti ai unor firme au fost trimisi in judecata de Parchetul General, intr-un dosar de spalare de bani cu prejudiciu de peste 7 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in dosar au fost trimisi in judecata inculpatii Sorin Nicolae Dinu, Carmen Adina Dinu, Dragos Gheorghe Chis (avocat in cadrul Baroului Bucuresti), Daniela Lazar, Radita Sorescu, Lenuta Ion, Tudor Bratu, Mircea Beltig, Andrei Augustus Ghemes, Gabriela Apostolache si Dan Apostolache pentru comiterea unor infractiuni precum spalare de bani in forma continuata si stabilire cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor si taxelor ori pentru complicitate sau instigare la comiterea ultimei infractiuni.

In fata instantei vor mai ajunge Cristina Gomeaja, Daniela Anghel, Liliana Vizuroiu, Dumitru Sorin Balasoiu, Mirela Canache, Adriana Georgescu, inspectori fiscali in cadrul AFP Sector 3, sub aspectul savarsirii infractiunii de neglijenta in serviciu.

"In perioada 2010 - 2014, inculpatii Chis Gheorghe Dragos si Dinu Sorin Nicolae, impreuna cu inculpatii Sorescu Radita, Lazar Daniela, Ion Lenuta, Bratu Tudor, Beltig Mircea, Gemes Augustus Andrei, Apostolache Gabriela si Apostolache Dan, au conceput si dezvoltat un sistem de creare a unor circuite comerciale fictive, constand in achizitii si livrari fictive de marfuri, care sa conduca la acumularea de TVA de rambursat, scopul final fiind cel al formularii de cereri de rambursare de TVA si al obtinerii, in acest fel, a unor sume necuvenite de la bugetul de stat", se precizeaza in comunicatul PICCJ.

Potrivit procurorilor, sistemul de fraudare presupunea utilizarea unei societati de tip tampon, controlata de inculpati, care simula achizitii de bunuri la preturi modice, ulterior facturate fictiv, la valori supraevaluate, catre alte societati, de asemenea controlate de inculpati.

Operatiunile generau TVA deductibil, rambursarea fiind solicitata de reprezentatii ultimelor societati.

"De asemenea, intrucat pentru societatea tampon operatiunile comerciale descrise generau TVA colectat (de plata catre bugetul de stat), stingerea prin deducere a obligatiei de plata se realiza prin inregistrarea de cheltuieli fictive de la alte societati controlate de inculpati, a caror functie era emiterea de facturi in acest scop.

La randul lor, aceste societati isi stingeau obligatia de plata a TVA colectat in urma emiterii facturilor, prin inregistrarea de cheltuieli fictive de la alte societati controlate de inculpati, iar operatiunile continuau, conducand la crearea unor circuite comerciale fictive", se mai arata in comunicat.

Inculpatii sunt acuzati ca au folosit, ca obiect al tranzactiilor intre societatea de tip tampon si cele solicitante de TVA, bunuri necorporale constand in soft integrator media, site-uri, continut editorial al unor reviste digitale sau drepturi de autor.

Ei profitau astfel de caracterul de noutate al acestui tip de tranzactii, pentru care tratamentul fiscal nu era indeajuns de particularizat, dar si de lipsa cunostintelor necesare stabilirii valorii de piata a acestora, ceea ce facilita solutionarea favorabila a cererilor de rambursare de TVA.

Intre 2011 si 2014, inculpatii au depus la administratiile finantelor publice de sector un numar de 15 cereri de rambursare de TVA, trei dintre acestea fiind admise de AFP Sector 3.

Astfel s-ar fi obtinut fara drept, cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat, suma totala de 7.445.614 lei.

"In urma cercetarilor efectuate a rezultat ca inculpatii Gomeaja Cristina, Anghel Daniela, Vizuroiu Liliana, Balasoiu Dumitru Sorin, inspectori fiscali in cadrul AFP - Sector 3 Bucuresti, ce au alcatuit echipele de inspectie care urmau sa efectueze verificari in vederea solutionarii cererilor de rambursare TVA formulate de societatile M4M SRL, SC PCP SRL si SC N&BD SRL si-au indeplinit in mod necorespunzator atributiile ce le reveneau in contextul acestor verificari", mai sustin procurorii.

Astfel, inspectorii fiscali au omis efectuarea controalelor incrucisate sau le-au efectuat fara respectarea metodologiei de inspectie fiscala, au efectuat verificarea superficiala a facturilor, devizelor si contractelor care au stat la baza achizitiilor facute de societatile ce au solicitat rambursarea de TVA, au omis efectuarea de verificari in vederea stabilirii scopului investitiei si nu au realizat analiza riscului de supraevaluare a preturilor de achizitie.

"De asemenea, s-a stabilit ca inculpatele Georgescu Adriana si Canache Mirela, care la data comiterii faptelor indeplineau functiile de sef adjunct al AFP Sector 3 si, respectiv, sef de serviciu in cadrul AFP Sector 3 Bucuresti, si-au indeplinit la randul lor, in mod defectuos, atributiile ce le reveneau in aceste calitati, in legatura cu avizarea si aprobarea rapoartelor de inspectie fiscala, in sensul ca au omis sa analizeze sau au analizat superficial documentele primare si de sinteza pe care s-au intemeiat constatarile facute de echipele de inspectie, astfel incat nu au observat inadvertentele si deficientele din rapoartele intocmite de acestea", se mai precizeaza in comunicatul PICCJ.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorul a dispus masura sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand celor sase angajati ai AFP Sector 3.

Dosarul a fost trimis pentru solutionare la Curtea de Apel Bucuresti.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#angajati AFP sector 3 trimisi judecata, #spalare bani finante publice sector 3, #reprezentanti firme trimisi judecata spalare bani , #justitie