Sporuri de sute de milioane de lei si contracte suspecte la Transelectrica

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 14:18
16644 citiri
Sporuri de sute de milioane de lei si contracte suspecte la Transelectrica
Foto: site Transelectrica

Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a incheiat, intre 2009 si 2013, mai multe contracte care ridica suspiciuni, iar angajatii au beneficiat in aceeasi perioada, in baza contractului colectiv de munca, de sporuri, indemnizatii si alte beneficii in valoare totala de peste 300 de milioane de lei, potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al premierului finalizat in august 2014.

Deoarece unele dintre aspectele constatate indicau posibilitatea savarsirii unor infractiuni, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmarire penala.

"Avand in vedere ca in urma actiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentantilor Transelectrica in acte si operatiuni care pot intruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natura penala (...), Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Directia Nationala Anticoruptie, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se precizeaza in raport.

Razboi in Parlament: Acuzat ca a "smecherit" Transelectrica, Ghita il face pe Orban "politruc batran"

Unul dintre aspectele urmarite in timpul controlului a fost achizitionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic National. Sistemul a fost achizitionat la un pret de peste 7 milioane de lei fara TVA si a fost utilizat incepand cu 1 septembrie 2012.

In urma controlului s-a constatat ca sistemul DAMAS nu identifica operatiunile de tranzit de energie electrica si nu permite participantilor la piata de energie sa notifice la Dispeceratul Energetic National operatiunile de tranzit, desi aceasta era o cerinta prevazuta in specificatiile tehnice. In aceasta situatie, participantii la piata de energie electrica din Romania trimit in continuare notificari prin e-mail, si nu prin sistemul DAMAS.

"In concluzie, Transelectrica nu dispune de mijloace proprii corespunzatoare pentru a verifica realitatea operatiunilor de tranzit de energie electrica, reprezentantii Dispecerului Electric National luand in considerare doar datele declarate de catre participantii la piata de energie electrica", se arata in raport.

Perchezitii DNA la sediile Transelectrica si Smart din Craiova si Bucuresti

Corpul de Control al premierului a depistat unele nereguli si in ceea ce priveste declararea la Dispecerul Energetic National a tranzactiilor transfrontaliere cu energie electrica, tot ca urmare a unor deficiente in functionarea sistemelor informatice.

De asemenea, in urma unor verificari prin sondaj s-a constatat ca reprezentantii Transelectrica au avut deficiente in exercitarea atributiilor de serviciu in legatura cu verificarea si confirmarea tranzactiilor transfrontaliere cu energie realizate de trei societati. In urma nerespectarii procedurilor, Transelectrica nu ar fi facturat celor trei societati contravaloarea unor servicii prestate, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de lei.

Un alt aspect mentionat in raport este excesul de sporuri, indemnizatii, beneficii si alte avantaje banesti acordate personalului societatii in perioada 2009-2013, in baza contractului colectiv de munca. Este vorba despre 20 de sporuri si indemnizatii, la care se adauga 23 de adaosuri si alte beneficii, suma totala alocata pentru plata lor in perioada vizata fiind de aproape 312 milioane de lei.

Raportul mentioneaza si un posibil caz de conflict de interese, in care s-ar fi aflat Adrian Baicusi, director general al Transelectrica din ianuarie 2009 pana in noiembrie 2010.

"In perioada in care a detinut functia de director general al Transelectrica, Baicusi Adrian a reprezentat compania la incheierea unor contracte cu societatea Siemens SRL Bucuresti, societate in cadrul careia a ocupat functia de director general pana la data de 30 septembrie 2008", se mentioneaza in document.

Intre cele doua societati au fost incheiate, in perioada respectiva, trei contracte de furnizare in valoare totala de peste 32 de milioane de euro, precum si un act aditional care majora un contract cu 735.000 de lei.

Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, semnarea de catre Baicusi a unor contracte cu o societate cu care s-a aflat in raporturi de munca inainte de a prelua conducerea Transelectrica poate reprezenta o situatie de conflict de interese.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#corp control Transelectrica, #sporuri Transelectrica , #justitie