Stanomir, despre gratiere: Mesajul ar fi "Judecatorii te condamna, politicienii te scot din inchisoare"

Marti, 11 Martie 2014, ora 07:52
5026 citiri
Stanomir, despre gratiere: Mesajul ar fi "Judecatorii te condamna, politicienii te scot din inchisoare"
Foto: presaonline.com

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional, este de parere ca daca Gica Popescu ar fi gratiat, la presiunea politicienilor si a opiniei publice, atunci mesajul transmis societatii ar fi ca "Daca esti suficient de popular si cu conexiuni suficient de puternice in statul roman, poti sa faci ce vrei", ceea ce este "inacceptabil si imoral".

Afirmatiile vin in contextul in care zilele acestea se dezbate problema unei posibile gratieri a lui Gica Popescu, desi Instanta Suprema nu a motivat inca decizia de condamnare, iar fostul fotbalist nu a depus nicio cerere de gratiere.

Dosarul Transferurilor: De ce a fost condamnat Gica Popescu la 3 ani, o luna si 10 zile de inchisoare

Gratierea, un act umanitar bazat pe niste criterii

Conform legii, singurul care poate gratia individual este presedintele Romaniei, in timp ce gratierile colective nu pot fi date decat de Parlament, in anumite conditii.

"Gratierea individuala acordata de presedinte este o amintire a epocilor in care suveranii aveau drept de gratie, iar acest drept era o forma de exercitare a autoritatii lor: suveranii absoluti puteau sa scuteasca de la executarea unei pedepse, in baza unor criterii pe care ei le apreciau in mod suveran.

Gratierea colectiva este un act care vine din partea Parlamentului ca expresie a suveranitatii nationale. In mod evident, daca presedintele actioneaza individual, Parlamentul actioneaza impersonal, prin stabilirea unor norme generale", a declarat prof. Ioan Stanomir pentru Ziare.com.

Intrebat care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un condamnat pentru ca sa poata cere gratierea si de ce ele nu sunt prevazute intr-un act normativ clar, prof. Ioan Stanomir ne-a explicat ca exista niste criterii pe care un presedinte le ia in considerare atunci cand gratiaza un condamnat, iar aceste criterii sunt "de natura umanitara".

"Actul de gratiere este un act umanitar, el nu pune in discutie corectitudinea procesului si nici natura echilibrata a pedepsei, ci are ca scop inlaturarea executarii pedepsei. In practica de la noi, prin act umanitar se apreciaza gratierea unui condamnat care este singura sursa de intretinere a familiei sale sau un condamnat care se afla intr-o faza avansata a unei boli terminale, ori care sufera de un tip de afectiune care necesita ingrijiri speciale si il face inapt pentru regimul de detentie", a dat cateva exemple acesta.

In aceeasi categorie intra si gratierea persoanelor in varsta, situatie intalnita in mandatele presedintelui Basescu.

"Este o parte din intelegerea criteriilor umanitare: cei care sunt condamnati, in varsta fiind, pentru infractiuni de o mai mica gravitate decat cele pentru care au fost, de exemplu, cei condamnati in lotul fotbalistilor. Este un gest pe care presedintii Romaniei l-au facut si este o forma de exercitare a autoritatii in limitele Constitutiei", a completat prof. Stanomir.

Prima batrana gratiata de Basescu: Cum m-ati eliberat pe mine, asa sa-l eliberati si pe Gica Popescu

Ce crede cel care a pornit Dosarul Transferurilor despre gratierea lui Gica Popescu

Cariera - un temei de responsabilitate, nu un privilegiu

Totodata, acesta si-a exprimat opinia ca o cariera anterioara de exceptie, cum este cazul lui Gica Popescu, nu poate constitui motiv de gratiere, ci, din contra, ea ar trebui sa fie un motiv suplimentar pentru un comportament responsabil in societate.

"O cariera, oricat de ilustra, nu suspenda obligatia de respectare a legii. Dimpotriva! O cariera ilustra obliga, in viziunea mea, la un plus de responsabilitate in exercitarea atributiilor care iti revin si in alegerea parcursului pe care il ai dupa incheierea unei cariere, de exemplu sportive.

Din punctul meu de vedere o cariera ilustra este un temei de responsabilitate si nu un privilegiu. Un fost mare sportiv care a gresit in calitate de impresar, de manager, nu poate sa invoce trecutul sau glorios pentru a evita punerea in discutie a unui comportament pe care il gasim inacceptabil atat la marii sportivi, fosti sau actuali, cat si la cetatenii obisnuiti", a argumentat prof. Stanomir.

Dosarul Transferurilor: Ilie Nastase contesta arestarea lui Gica Popescu

Dosarul Transferurilor: Hagi a rabufnit dupa arestarea lui Gica Popescu

Politicienii cer gratierea din egoism: ostilitate fata de domnia legii si egalitate in fata ei

Intrebat de ce, daca este asa, Victor Ponta, Crin Antonescu, Valeriu Zgonea dar si mari sportivi precum Gica Hagi sau Ilie Nastase solicita gratierea lui Gica Popescu, profesorul Stanomir a explicat ca motivele sunt complet diferite.

"Pentru politicienii pe care i-ati enumerat, e pura demagogie - o incercare de a castiga voturi prin manipularea unui sentiment public ale carui ratiuni nu le discut aici. In acelasi timp este vorba si de incercarea de a repune in discutie legitimitatea unei initiative legislative privind amnistia si gratierea. Asadar, in cazul politicienilor este vorba despre pur egoism si are de a face cu ostilitatea fata de domnia legii si de egalitate in fata legii.

Pentru fostii mari sportivi exista alte justificari: de natura emotionala. Din punctul meu de vedere este dreptul lor sa se exprime, dar cei care ar trebui sa dea dovada de retinere si sa nu se implice in comentarii dezonorante pentru functia lor sunt politicienii cu demnitati in statul roman", a subliniat acesta.

Ponta intra si el in jocul gratierii lui Gica Popescu. Ce ar face in locul presedintelui

Zgonea, despre eliberarea lui Gica Popescu: Semnez petitia! - vezi reactia lui Antonescu

Cat despre mesajul pe care l-ar transmite presedintele Traian Basescu magistratilor si cetatenilor daca ar semna gratierea lui Gica Popescu, prof. Stanomir a fost foarte vehement: "S-ar transmite urmatorul mesaj: Daca esti suficient de popular si cu conexiuni suficient de puternice in statul roman, poti sa faci ce vrei! Judecatorii te condamna, oamenii politici te scot din inchisoare. Asa ceva nu e doar periculos, ci si inacceptabil si imoral".

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Stanomir gratiere Gica Popescu, #Gica Popescu condamnat inchisoare, #Gica Popescu gratia , #justitie
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
Popescu deschide gura si isi inchide el singur celula !
Poza Cob
Cob
rank 5
Gratiere ? = vox deberdeii !