Strainii nu sunt informati corect in legatura cu situatia din Romania? Mesajul transmis de Guvernul Elvetiei despre Justitie

Sambata, 19 Mai 2018, ora 09:45
12280 citiri
Strainii nu sunt informati corect in legatura cu situatia din Romania? Mesajul transmis de Guvernul Elvetiei despre Justitie
Foto: Facebook/Rezist Zurich

Doisprezece parlamentari elvetieni din partea Partidului Social-Democrat au adresat Consiliului Federal (numele pe care il poarta Guvernul acestei tari) interpelarea "Subminarea independentei justitiei in Romania".

Documentul poate fi consultat AICI.

Acestia au vrut sa afle opinia Executivului elvetian in legatura cu situatia din Romania. Iata ce au solicitat:

1. Impartaseste Consiliul Federal, ca multe alte state occidentale, ingrijorarea pentru situatia statului de drept din Romania in urma propunerii privind reforma sistemului judiciar?

2. Romania este membra a Consiliului Europei si a OSCE. In ce forma a reamintit Consiliul Federal guvernului roman obligatiile sale in ceea ce priveste statul de drept si independenta justitiei? Ce masuri a luat la nivel multilateral? Planifica masuri suplimentare?

3. Potrivit Bancii Nationale a Elvetiei, in 2011, societatile elvetiene au facut investitii directe in valoare de 603 milioane franci elvetieni in Romania. De atunci, acestea au scazut brusc. In 2015, Elvetia a retras chiar investitii directe in valoare de 110 de milioane de franci din Romania, in 2016, alte 25 de milioane fiind retrase. Se poate vorbi de o deteriorare a climatului investitional in Romania? Vede Consiliul Federal o legatura intre reducerea investitiilor si instabilitatea juridica in crestere din Romania? Cum influenteaza proiectul reformei judiciare climatul investitional din Romania?

4. Directia Nationala Anticoruptie din Romania a lansat actiuni judiciare impotriva a 30 de inalti functionari numai in 2016, printre care se afla ministri, parlamentari si sefi ai autoritatilor fiscale. A dispus Consiliul Federal blocarea bunurilor pe care inculpatii le-ar fi adus in Elvetia? Raman acestea blocate pana cand achizitia lor legitima va fi dovedita? A fost dispusa blocarea activelor pentru functionarii de rang inalt care au fost deja condamnati definitiv?

5. Ce posibilitati vede Consiliului Federal de a contribui la consolidarea statului de drept, a sistemului judiciar si a separarii puterilor in stat in cadrul actualei si noii contributii la fondurile de coeziune pentru reducerea disparitatilor economice si sociale din Romania?

Raspunsul Executivului elvetian

Organizatia Rezist Zurich este cea care a publicat informatia pe pagina sa de Facebook, spicuind si din raspunsul Cosiliului Federal la aceasta interpelare urmatorul lucru: "In cadrul procesului judiciar, Elvetia subliniaza importanta celor doi piloni de baza ai statului de drept: independenta sistemului judiciar si separatia puterilor in stat."

"Rezist Zurich saluta raspunsul Consiliului Federal si multumeste partidului social-democrat elvetian SP Schweiz pentru deschiderea aratata fata de problemele statului de drept din Romania", se mai arata in mesajul organizatiei.

Dragnea acuza DNA ca a distrus cariere si sprijina decizia lui Trump privind Iranul intr-un interviu pentru AP

O lovitura, ca de maciuca, pentru Liviu Dragnea

Reamintim ca, in cateva randuri, presedintele PSD Liviu Dragnea a sustinut ca strainii primesc informatii false legate de situatia din Romania.

De exemplu, in ianuarie, el a declarat urmatoarele, la Antena 3: "Am auzit si discutia asta, ca unii vorbesc pe la Washington sau Bruxelles ca de fapt sunt anti-NATO, antieuropean si sunt filorus. Nu vorbesc despre Rusia, dar 2% din PIB este angajamentul meu din campania electorala, al meu si al PSD. Si am insistat, am intors bugetul cand m-am intors cu Sorin Grindeanu din Washington, pentru ca pusesera 1,5%. Si am pus 2%. Tot ceea ce s-a discutat pentru industria de aparare si cresterea industriei de aparare romanesti, dar si parteneriate strategice atat cu SUA, cat si cu celelalte tari din Europa care vor continua anul asta, au fost stabilite, decise in coalitie si puse in aplicare de Guvern. Nu exista niciun fel de masura, de actiune, de gest din partea mea sau a d-lui Tariceanu impotriva unor valori europene sau impotriva relatiilor cu NATO".

Redam mai jos integral raspunsul Consiliului Federal la interpelarea parlamentarilor pe tema justitiei din tara noastra, transmis pe 17 mai

Consiliul Federal monitorizeaza cu deosebita atentie evolutiile din Romania in contextul reformei judiciare si al luptei impotriva coruptiei. Curtea Constitutionala a Romaniei a trimis Parlamentului spre revizuire legile privind reforma judiciara, adoptate in decembrie 2017. In cadrul procesului judiciar, Elvetia subliniaza importanta celor doi piloni de baza ai statului de drept: independenta sistemului judiciar si separatia puterilor in stat.

Caracteristic unui stat de drept este si faptul ca persoanele responsabile de urmarirea si judecarea infractiunilor legate de coruptie trebuie sa dispuna de independenta si autonomia necesare pentru a-si indeplini functiile, fara a fi expuse presiunilor nepotrivite.

In cadrul Consiliului Europei, Elvetia sprijina eforturile depuse de Secretarul General Thorbjorn Jagland pentru a determina Romania sa respecte standardele europene in domeniul statului de drept si al independentei sistemului judiciar. Intr-o scrisoare adresata presedintelui roman Klaus Iohannis, el l-a indemnat pe acesta sa transmita amendamentele legislative spre analizare Comisiei de la Venetia din cadrul Consiliului Europei (experti constitutionali independenti) . Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) examineaza deja conformitatea modificarilor legislative cu standardele anticoruptie ale Consiliului Europei. Expertii elvetieni participa activ la aceste comitete.

In cadrul OSCE Elvetia nu isi exprima pozitia privind evolutia reformei judiciare si a luptei anti- coruptie din Romania, pentru ca are in vedere alte canale de comunicare, cum ar fi cele bilaterale.

Potrivit statisticilor Bancii Nationale Elvetiene (SNB), investitiile Elvetiei in Romania, intre 2011 si 2013, au crescut de la 2,6 miliarde la 3,2 miliarde de franci elvetieni. Intre 2015 si 2016, a existat o usoara scadere de la 2,2 miliarde la 2,18 miliarde de franci elvetieni. Fara indoiala ca stabilitatea legislativa si independenta judiciara sunt factori importanti pentru deciziile de investitii ale companiilor.

In conformitate cu legislatia federala privind valorile patrimoniale de origine ilicita, nici un bun detinut in Elvetia de catre persoane expuse politic in Romania, nu este blocat.

Cu toate acestea, autoritatile romane competente pot, in orice moment, sa solicite Elvetiei pe caile stabilite blocarea de bunuri prin trimiterea unei cereri de asistenta juridica catre Elvetia.

In cadrul contributiei Elvetiei la extinderea UE, o parte a programului elvetian de contributie pentru Romania include consolidarea statului de drept si a sistemului judiciar. Elvetia sustine, de asemenea, imbunatatirea capacitatilor de securitate ale Romaniei si promovarea cooperarii dintre cele doua tari prin intermediul Fondului Tematic pentru Securitate. Din 2011, au fost dezvoltate si implementate 23 de proiecte cu un buget total de 18 milioane de franci. In prezent exista inca 12 proiecte in curs de desfasurare. Aceste proiecte sprijina urmatoarele domenii: lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii organizate si a traficului de fiinte umane, imbunatatirea performantei sistemului judiciar, de politie si jandarmerie si punerea in aplicare a Acordurilor Schengen si Prum (cooperare transfrontaliera in domeniul combaterii terorismului, a criminalitatii si a migratiei ilegale).

Implicarea Elvetiei in acest domeniu arata primele rezultate. De exemplu, datorita formarii judecatorilor romani, a procurorilor si a functionarilor de stat din sectorul luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate, anchetele si investigatiile judiciare pot fi efectuate mai rapid si mai eficient.

Pentru a doua contributie elvetiana in beneficiul anumitor state membre ale UE, Consiliul Federal a definit drept prioritati formarea profesionala si migratia. Pornind de la nevoile si solicitarile statelor partenere si a intereselor Elvetiei, fondurile pot fi utilizate si pentru proiecte din alte domenii tematice, precum securitatea si promovarea societatii civile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Elvetia justitie Romania , #justitie
Comentarii