SUA sunt ingrijorate pentru independenta justitiei in Romania, dupa propunerile lui Toader, anunta Ambasada

Marti, 29 August 2017, ora 18:07
6438 citiri
SUA sunt ingrijorate pentru independenta justitiei in Romania, dupa propunerile lui Toader, anunta Ambasada
Foto: Arhiva Ziare.com

Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei, din 23 august, cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar, precizeaza ambasada SUA la Bucuresti.

Institutia ii indeamna pe toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale.

Ambasada SUA arata ca Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii si Romania se bazeaza pe angajamentul fata de valorile democratice, buna guvernare si consolidarea statului de drept intrucat acestea sunt fundamentul pentru cresterea securitatii si prosperitatii comune.

"Instaurarea ferma a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic si independent, precum si de procurori independenti care pot urmari activitatile infractionale fara imixtiuni politice sau limitari ale actului legal de justitie.

Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale", mai transmite Ambasada SUA.

Amintim ca, marti, procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a criticat masurile de modificare a Legilor Justitiei, anuntate de ministrul Tudorel Toader, aratand ca acestea afecteaza independenta Justitiei si ca "ne-am intoarce in timp".

Tot marti, procurorii DNA au respins, in unanimitate sau cu larga majoritate, propunerile lui Toader, argumentand ca "modificarile la Legile Justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din DNA".

Pe 23 august, ministrul Justitiei a prezentat proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.

Una dintre modificari este aceea ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului General vor fi numiti fara acordul presedintelui si vor avea mandate mai lungi.

De asemenea, magistratii nu vor mai fi anchetati de DNA, ci de o noua directie, separata de cea anticoruptie si de DIICOT.

A doua zi, procurorii DNA au transmis ca ei nu au fost consultati in niciun fel cu privire la aceste modificari.

Iata care a fost reactia dura a presedintelui Klaus Iohannis, dar si reactia DIICOT la aceste propuneri de de modificare a Legilor Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#reactie ambasada SUA Legi Justitie, #SUA ingrijorare sistem juridic Romania, #SUA ingrijorare Legi Justitie, #Toader modificare legi Justitie , #justitie