Sunt cucuveaua rosie. Recunosc!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Octombrie 2016, ora 16:10
18579 citiri
Sunt cucuveaua rosie. Recunosc!

Da, trebuie sa fac aceasta marturisire grea: sunt cucuveaua rosie (unii zic ca as fi mamba neagra sub aparenta de cucuvea, nu inteleg de ce).

Nu e chiar o surpriza pentru cei care ma stiu de pe Facebook, unde fotografia mea de coperta este o cucuvea rosie, care mi-e foarte draga. Imi plac pasarile acestea, imi plac si bufnitele (a caror specie sunt cucuvelele), cu ochii lor mari si rotunzi, cu privirea lor curioasa. Imi plac, asa cum vad ca ii plac si Ambasadei SUA, inclusiv pentru ca ucid tot felul de taratoare si daunatori.

Si nu vad de ce nu as face si eu o adresa de email, zic la intamplare, platitanideziledinbaniimafiei@gmail.com, pe care sa spun eu ca stiu, am auzit de la nu spun cine, ce documente se primeau si de la cine. Incontrolabil, dar maculant.

Derizoriu? Da! Dar oameni buni, oare nu exact despre aruncarea in derizoriu de oameni si institutii e vorba in tot acest scandal monstru care a incins Romania intr-o hora nebuna de acuzatii halucinante, de calomnii, de scenarii, cu zilnice si spumoase ingalbeniri de ecrane?

De ce spun asta?

Oare de ce dezvaluirile lui Sebastian Ghita vin dupa detonarea operatiunii Black Cube, ajunsa acum in faza penala interna la DIICOT? Oare chiar nu vedem ca acuzatiile aduse de Ghita procurorului sef DNA, cum ca ar fi folosit un e-mail privat pentru a comunica informatii oficiale, sunt un plagiat grosier dupa scandalul Hillary Clinton?

Iti trebuie lupa, oare, pentru a vedea ca Ghita nu a adus pana acum in sprijinul acuzatiilor sale nici macar o proba palpabila, ci doar condimentate efecte de imagine in care au fost tarate si bietele cucuvele?

Oare nu vedem ca, dupa ceea ce pare un punctaj comun bine pus la punct, acuzatorii, "puscariabili" ei insisi sau cu apropiati in aceasta disperata situatie, ii cer dnei Kovesi sa raspunda public alegatiilor, sa intre in joc, pentru ca fiecare acuzatie respinsa sa fie urmata de alta, care sa tarasca DNA intr-o spirala lamentabila tabloida? Nu asta vor, sa o faca pe dna Kovesi "starleta de televiziune" cum intr-o voce rostesc Basescu si Ghita?

Eu nu inteleg, oricum as lua-o, care poate fi motivatia de buna credinta pentru a face analize savante pe o teza pe care spui ca nu ai citit-o, desi singurul organism care poate si trebuie sa se pronunte in privinta unui eventual plagiat este CNATCDU, deja sesizat oficial. Altfel, ne putem bate in verdicte pana ne ia ameteala.

Unii spun ca ar fi plagiat, altii, inclusiv profesorul Dogaru din Marea Britanie, care a sesizat CNATCDU, considera ca nu. La acelasi rezultat a ajuns si o analiza neoficiala, dar detaliata, despre care am informatii ca ar fi fost facuta inca de la primele acuzatii din 2012 pe normele universitatii Harvard.

De ce nu asteptam verdictul oficial? In alte cazuri, scandalurile de presa aveau ca scop tocmai sesizarea CNATCDU si ajungerea la faza unui verdict oficial. Pentru ca in final, indiferent de verdict, sa fixam o suspiciune difuza si decredibilizanta?

Pentru ca o institutie decredibilizata, lasata fara sustinere publica, este mai usor de doborat apoi?

In ce serparie a calcat DNA? Sa fie fondurile operative? Sa fie caderea lui Gabriel Oprea, un fost mare protector al multora, pe al carui mormant politic cad inca lacrimi pline de durere? Sa fie fondurile de campanie din 2009? Sau poate toate la un loc?

Oare nu vedem succesiunea crescanda a acestui an: Black Cube, decizia CCR care a lasat DNA fara suportul tehnic al SRI, decizia CCR privind abuzul in serviciu, culminand cu autodenuntul lui Sebastian Ghita si cucuveaua mov?

Imi amintesc cu ce entuziasm au salutat multi in iarna spargerea "binomului" in numele drepturilor omului. Ale omului sau sau omului infractor? Pentru ca de atunci DNA concentreaza mare parte din resurse pe supraveghere, care oricum nu are cum sa fie logistic si calitativ de nivelul SRI, iar filaje nu prea se mai fac, desi cel putin controalele judiciare sunt tot mai multe.

Ni se pune ca LCK nu e DNA. Da, tehnic sigur ca nu e. Practic, insa, orice sociolog va va spune ca in mentalul colectiv nu exista institutii depersonalizate, ci persoane cu chipuri si nume care reprezinta institutiile.

Da, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu si Klaus Iohannis nu au fost si nu sunt, tehnic, institutia prezidentiala, ci doar sefi ai ei pe o perioada limitata. Dar cat timp ocupa functia, institutia a fost identificata cu ei, cu reusite si esecuri, cu scandaluri si acuzatii la un loc.

LCK nu e DNA, dar decredibilizarea ei afecteaza major institutia. In plus, cand vezi ca o persoana de calibrul LCK este lapidata in felul acesta, ce pot gandi magistrati cu o notoritate, deci sustinere publica, cu mult mai mica? Ca e mai bine sa stea cuminti ca sa nu se vada pe ei si familiile lor facuti tandari pe toate ecranele?

Avocatul Gheorghe Mateut, pe care nu il suspectez ca ar avea vreun interes personal ca DNA, adversarul sau profesional numarul unu, sa fie puternic spune: "Ce se intampla in acest caz e foarte grav. S-au pus in miscare mijloace necinstite, organe de presa, incercari marsave de a dovedi un denunt mincinos. Sunt actiuni concertate de decredibilizare a unui sistem judiciar."

Nu exista icoane pe doua picioare. Nu exista institutii fara greseala. Pentru cine cauta sfinti, usile bisericilor sunt deschise. In viata reala exista interes si imperativ public de care adesea depinde intreaga evolutie a unei tari.

Iar eu cred ca nu exista imperativ mai important pentru Romania acestui moment istoric decat eliberarea de coruptie, adica exact ceea ce DNA a inceput sa faca. Si exact ceea ce mafia se straduieste din toate puterile sa reuseasca. O lupta cumplita pentru supravietuire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Ghita Kovesi cucuveaua mov , #justitie
Comentarii