Sunteti de acord cu modificarile propuse de Tudorel Toader la Legile Justitiei? Sondaj Ziare.com

Joi, 24 August 2017, ora 17:02
6940 citiri
Sunteti de acord cu modificarile propuse de Tudorel Toader la Legile Justitiei? Sondaj Ziare.com
Foto: captura video Privesc.eu

Ministrul Tudorel Toader a prezentat, miercuri, principalele linii directoare ale proiectului de lege prin care intentioneaza sa modifice Legile Justitiei. Proiectul nu este public nici la aceasta ora, iar refuzul ministrului de a da explicatii a dat nastere la diverse interpretari si o sumedenie de reactii negative.

Printre cele mai importante schimbari pe care Tudorel Toader vrea sa le impuna se numara eliminarea presedintelui Romaniei din schema de numire a procurorului general, procurorului sef al DNA si cel al DIICOT, mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, infiintarea unei directii speciale pentru anchetarea magistratilor sau raspunderea materiala obligatorie in cazul magistratilor care dau decizii gresite din reavointa sau neglijenta.

De asemenea, procurorul sef va putea infirma un act al procurorului din subordine nu numai pe motiv de nelegalitate, ci si pe fond.

Citeste principalele declaratii facute de Tudorel Toader despre modificarile propuse: Ministrul va propune procurorii sefi la DNA si Parchet, presedintele e scos din schema. Magistratii care gresesc platesc.

Vezi toate explicatiile ministrului Justitiei:

Astfel, la ora actuala presedintele Romaniei este cel care numeste procurorul general si seful DNA, iar de acum inainte, daca propunerea lui Tudorel Toader va trece si prin Parlament, decizia va fi luata de sectia de procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei.

In timp ce Tudorel Toader sustine ca numirile sunt astfel depolitizate si ca se respecta mai multe recomandari facute prin MCV, contestatarii atrag atentia ca un ministru este eminamente un om numit politic, iar daca el primeste puterea de a numi la randul sau procurorii sefi, poate influenta deciziile justitiei in sensul dorit de partidul aflat la putere.

In plus, Laura Stefan, expert anticoruptie, spune ca noua prevedere este "o pacaleala" pentru ca sectia de procurori a CSM nu va avea de ales decat dintre propunerile facute de ministru, neputand sa dea curs unei proceduri de selectie transparente, bazata pe competitivitate.

Pe de alta parte, trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei si infiintarea unei directii speciale pentru anchetarea magistratilor, asa cum era si pe vremea guvernului Adrian Nastase, reprezinta un mare pas inapoi spun cunoscatorii epocii Rodica Stanoiu, in care procurorii incomozi erau intimidati sau inlaturati prin decizii politice.

"In felul acesta DNA pierde din competenta faptele de coruptie comise de magistrati. Dar o astfel de structura, numita 'Birou de Anchete Speciale' a existat si pe vremuri - procurorul Panait, sinucis in 2002, a facut parte din ea", a comentat pe blog judecatorul Cristi Danilet.

In ceea ce priveste raspunderea magistratilor, modificarea propusa nu este una de substanta. La ora actuala, statul plateste in cazul unor decizii gresite care produce prejudicii si apoi POATE sa se indrepte impotriva magistratului care a gresit. Tudorel Toader vrea ca statul sa se indrepte OBLIGATORIU si catre magistrat, care sa plateasca in solidar.

Comentatorii pun la indoiala ca acest lucru ar fi posibil, pentru ca este dificil de constatat dincolo de orice indoiala ca un judecator a dat o hotarare din rea credinta sau din nelijenta, dovada ca pana acum niciunul nu a platit, desi legea permitea statului sa ceara socoteala.

La 24 de ore de la lansarea publica a proiectului de catre Tudorel Toader, textul complet al legii este de negasit. Nu este publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, iar institutiile care ar trebui sa il avizeze, cum ar fi CSM, spun ca nu l-au primit. La randul sau, ministrul a parasit Capitala, refuzand sa dea explicatii si anuntand ca textul proiectului de lege va fi disponibil abia in cateva zile.

Totusi, principalele puncte dezvaluite miercuri intr-o conferinta de presa si care au fost postate miercuri dupa amiaza pe siteul MJ sub forma de prezentare PawerPoint au generat ample reactii negative si un noul val de proteste.

  • Protest in Piata Victoriei: Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca! (Video)
  • Proiectul de lege elaborat de Ministerul Justitiei "va urma procedura de avizare, urmand sa fie prezentat Guvernului, iar ulterior transmis Parlamentului Romaniei, pentru dezbatere si adoptare", se arata pe site-ul MJ.

    Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Esti de acord cu principalele schimbari anuntate de ministrul Tudorel Toader?

    Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
    Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
    Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
    Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
    Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
    Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
    #proiect legi justitie Tudorel Toader , #justitie