Tiberiu Nitu, despre o decizie a CCR: Va avea un impact major asupra activitatii procurorilor

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 22:30
5306 citiri
Tiberiu Nitu, despre o decizie a CCR: Va avea un impact major asupra activitatii procurorilor
Foto: Pexels

Procurorul general Tiberiu Nitu sustine ca decizia Curtii Constitutionale de miercuri prin care art. 318 alin. 1 din Codul de procedura penala - "Renuntarea la urmarirea penala" - a fost declarat neconstitutional va avea un impact major asupra activitatii procurorilor.

"Decizia este obligatorie si, pe cale de consecinta, procurorii o vor respecta intocmai. Avand in vedere insa impactul major asupra activitatii procurorilor din cadrul Ministerului Public (in anul 2015 au fost solutionate prin renuntare la urmarire penala 134.436 de cauze, in timp ce in 2014 fusesera solutionate 86.883 de cauze), se va actiona pentru identificarea masurilor de natura sa diminueze efectele asupra activitatii de urmarire penala", declara Tiberiu Nitu, intr-un comunicat.

Procurorul general mai spune ca va sesiza Ministerul Justitiei pentru a se promova in regim de urgenta un proiect de act normativ in vederea punerii in acord a dispozitiilor Codului de procedura penala cu decizia Curtii Constitutionale.

CCR: Renuntarea la urmarirea penala pentru ca nu ar exista interes public, neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca dispozitiile art. 318 din Codul de procedura penala privind cazurile in care procurorul poate renunta la urmarirea penala si clasa un dosar sunt neconstitutionale.

Art. 318 prevede: " (1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand, in raport cu continutul faptei, cu modul si mijloacele de savarsire, cu scopul urmarit si cu imprejurarile concrete de savarsire, cu urmarile produse sau care s-ar fi putut produce prin savarsirea infractiunii, constata ca nu exista un interes public in urmarirea acesteia. (2) Cand autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avuta anterior savarsirii infractiunii si eforturile depuse pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii. (3) Procurorul poate dispune, dupa consultarea suspectului sau a inculpatului, ca acesta sa indeplineasca una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii: a) sa inlature consecintele faptei penale sau sa repare paguba produsa ori sa convina cu partea civila o modalitate de reparare a acesteia; b) sa ceara public scuze persoanei vatamate; c) sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada cuprinsa intre 30 si 60 de zile, in afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, persoana nu poate presta aceasta munca; d) sa frecventeze un program de consiliere".

De asemenea, art. 318 mai stipuleaza: " (4) In cazul in care procurorul dispune ca suspectul sau inculpatul sa indeplineasca obligatiile prevazute la alin. (3), stabileste prin ordonanta termenul pana la care acestea urmeaza a fi indeplinite, care nu poate fi mai mare de 6 luni sau de 9 luni pentru obligatii asumate prin acord de mediere incheiat cu partea civila si care curge de la comunicarea ordonantei; (5) Ordonanta de renuntare la urmarire cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute la art. 286 alin. (2), precum si dispozitii privind masurile dispuse conform alin. (3) din prezentul articol si art. 315 alin. (2) - (4) termenul pana la care trebuie indeplinite obligatiile prevazute la alin. (3) din prezentul articol si sanctiunea nedepunerii dovezilor la procuror, precum si cheltuielile judiciare; (6) In cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiilor in termenul prevazut la alin. (4), procurorul revoca ordonanta. Sarcina de a face dovada indeplinirii obligatiilor sau prezentarea motivelor de neindeplinire a acestora revine suspectului ori inculpatului. O noua renuntare la urmarirea penala in aceeasi cauza nu mai este posibila; (7) Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala se comunica in copie persoanei care a facut sesizarea, suspectului, inculpatului sau, dupa caz, altor persoane interesate".

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 318 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

Curtea a retinut ca dispozitiile criticate contravin principiului legalitatii, prevazut de art. 1 alin. (5) din Constitutie, precum si prevederilor art. 124 alin. (1) coroborate cu art. 126 alin. (1), potrivit carora justitia se infaptuieste in numele legii si se realizeaza prin instantele judecatoresti stabilite de lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Tiberiu Nitu decizie CCR, #Tiberiu Nitu CCR , #justitie
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Poza 3195
3195
rank 5
Art 318 era de sorginte PSD-ista,pentru scaparea de inchisoare a...