Tinta USL e sa scape de MCV - Comisia Europeana spune ca nu exista termen-limita

Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:26
2599 citiri
Tinta USL e sa scape de MCV - Comisia Europeana spune ca nu exista termen-limita
Foto: Arhiva

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca orice roman trebuie sa sustina ridicarea MCV pentru Romania si ca tinta USL este ca anul acesta tara noastra "sa scape" de acest mecanism. In replica, purtatorul de cuvant al CE a precizat ca nu exista un termen-limita pentru MCV.

Zgonea a aratat ca ar trebui sa bucure faptul ca europarlamentarii din grupul social-democrat au facut acest lucru, ceea ce nu au facut, in ultimii trei ani, celelalte grupuri politice, iar acesta este un avantaj.

"Orice roman trebuie sa sustina ridicarea MCV pentru Romania, noi cred ca ne-am indeplinit foarte multe obligatii din capitolul 24 Justitie si Afaceri Interne, MCV este un mecanism sanctionatoriu, dar, daca ati observat, in ultima perioada incepem o cooperare constanta cu CE si PE tocmai ca mecanismul este de cooperare si verificare. Tinta noastra este ca anul aceasta sau cat mai repede putem, o tinta a USL, sa scapam de acest MCV", a precizat Valeriu Zgonea, citat de Mediafax.

El a adaugat ca "este oportun" sa nu mai existe acest control.

"Ar trebui sa va bucure ca parlamentarii nostri, ai grupului social-democrat au facut aceasta chestiune si nu au facut, in ultimii 3 ani, celelalte grupuri politice, este un avantaj, inseamna ca au inteles foarte bine care sunt mecanismele de la UE", a mai spus Zgonea.

Eurodeputatii liberali Ramona Manescu si Cristian Busoi, precum si Corina Cretu de la PSD, au cerut luni seara, in sesiunea plenara a PE de la Strasbourg, incetarea MCV pentru Romania, cei trei criticand ultimul raport publicat saptamana trecuta de Comisia Europeana.

Mark Gray: Nu exista un termen-limita pentru MCV, nici un calendar pentru incheierea procedurii

Declaratia lui Zgonea vine dupa ce, marti, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat Agerpres ca nu exista un termen-limita pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare, iar Comisia Europeana nu va anunta un calendar pentru incheierea procedurii.

"Cred ca exista un anumit grad de confuzie privind calendarul pentru MCV. Cand Romania a aderat la UE nu s-a stabilit un termen-limita pentru MCV. A existat un termen-limita de trei ani pentru activarea clauzelor de salvgardare, daca anumite masuri nu erau luate de autoritatile romane. Dar pentru MCV nu exista un termen-limita si, asa cum CE a transmis mereu cu claritate, acesta se va incheia atunci cand Romania va indeplini cele patru obiective de referinta stabilite la momentul aderarii", a precizat Mark Gray.

Eurodeputata PNL Ramona Manescu a solicitat luni seara, in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (PE), incheierea procedurii de monitorizare a Romaniei prin MCV, "avand in vedere reglementarea ambigua a MCV, influenta majora a factorului politic, dar si faptul ca durata stabilita initial, de trei ani din momentul aderarii, a expirat".

La randul sau, eurodeputatul PNL Cristian Busoi a cerut executivului european "sa ofere un calendar de inchidere a MCV pentru Romania", apreciind ca ultimul raport "cuprinde unele evaluari subiective si neconforme cu realitatea".

Nu in ultimul rand, eurodeputata PSD Corina Cretu a spus luni seara in plenul PE ca mecanismul este 'profund nedrept la adresa Romaniei si Bulgariei, iar acest dezavantaj trebuie sa inceteze, fie prin instituirea unui instrument valabil pentru toate tarile membre, fie prin desfiintarea MCV'.

Calendarul de incheiere nu tine de Comisia Europeana

In ceea ce priveste anuntarea unui calendar pentru incheierea MCV, Mark Gray a precizat ca "CE nu va anunta un calendar, pentru ca nu tine de noi".

"Indeplinirea recomandarilor tine cu totul de autoritatile romane. Asa ca CE in niciun moment nu va fixa un termen-limita pentru indeplinirea recomandarilor stabilite in obiectivele de referinta asupra carora am cazut de acord la momentul aderarii", a spus purtatorul de cuvant.

"Am vazut multi oameni spunand ca, daca exista unul, doua sau mai multe rapoarte bune, asta ar insemna incheierea MCV. CE nu va spune asta, CE va face o evaluare si toti stim ca trebuie facut mai mult, CE a stabilit in termeni clari ce trebuie facut, si acum tine de autoritatile romane sa respecte aceste angajamente luate", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Valeriu Zgonea incheiere MCV, #Mark Gray termen limita MCV, #incheiere MCV Romania, #calendar incheiere MCV , #justitie