Tortionarul Visinescu a incercat sa scape de pedeapsa, dar nu i-a mers

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 21:56
6059 citiri
Tortionarul Visinescu a incercat sa scape de pedeapsa, dar nu i-a mers
Foto: Arhiva Hepta.ro

Instanta suprema a respins, luni, ca inadmisibila solicitarea de anulare a pedepsei de 20 de ani de inchisoare a lui Alexandru Visinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunista condamnat definitiv.

Iata cum isi justifica avocatul lui Visinescu cererea de anulare a pedepsei primite de clientul sau:

"Consideram ca decizia ICCJ este esential nelegala, avand in vedere ca, in realitate, pentru fapta retinuta in sarcina inculpatului Visinescu Alexandru a intervenit prescriptia raspunderii penale inca de la data de 12.04.1978, singura solutie ce putea fi pronuntata de instante fiind aceea a incetarii procesului penal.

Doar si numai de dragul retoricii si trebuie sa observam ca, in cauza privind pe inculpatul Visinescu Alexandru, justitia s-a aflat permanent intr-o stare "letargica" timp de 50 de ani, dupa care, trezindu-se brusc, a incercat probabil "sa mai recupereze ce se poate recupera", dispunand condamnarea acestui inculpat pentru fapte deja prescrise.

La dosarul cauzei nu exista nicio proba din care sa rezulte ca organele fostului partid comunist ar fi facut presiuni de orice fel, de natura a impiedica organele judiciare (in mod continuu, in perioada 1963-1989) sa se sesizeze, sa efectueze cercetari, eventual sa il trimita in judecata si sa il condamne pe inculpatul Visinescu. (...) Din analiza documentelor invocate de cele doua instante rezulta ca interventia organelor de partid a fost una punctuala, in 1968, si a fost facuta din initiativa strict personala a prim-ministrului de atunci, Ion Gheorghe Maurer, interventia respectiva fiind in scopul de a proteja o cu totul alta persoana decat cea a inculpatului Visinescu", se arata in cererea inaintata judecatorilor.

Alexandru Visinescu a fost adus, luni, din penitenciar la sediul Inaltei Curti pentru a isi sustine solicitarea.

Doi magistrati din completul de judecata au respins aceasta contestatie, in timp ce un al treilea judecator a considerat ca solicitarea lui Visinescu poate fi admisa in principiu.

Rudele victimelor de la Ramnicu Sarat sunt revoltate de sustinerile din documentul prin care se cere anularea condamnarii si de argumentele prezentate de aparatorul lui Visinescu in sala de judecata.

"In sala de judecata a apelat la mila judecatorului, dar el niciodata nu si-a recunoscut faptele si niciodata nu a aratat nici cea mai mica urma de regret. Felul in care argumenteaza doamna avocat este chiar jignitor pentru victimele lui Visinescu. Si victimele lui Visinescu nu sunt doar victime. Sunt eroi ai neamului romanesc. Ganditi-va la Ion Mihalache. Adica il compara pe Visinescu cu Ion Mihalache", spune Anca Cernea, fiica lui Ioan Barbus, detinut mort la Ramnicu Sarat.

Alexandru Visinescu a fost incarcerat in februarie 2016, dupa ce judecatorii instantei supreme au decis condamnarea definitiva a acestuia la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

Condamnarea tortionarului Visinescu - Ziua in care Inchisoarea Tacerii a vorbit

In perioada in care la conducerea Penitenciarului Ramnicu Sarat a fost Alexandru Visinescu, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

Regimul impus de Visinescu nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani.

"Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic", au precizat procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Visinescu anulare pedeapsa , #justitie