Tortionarul Visinescu, despre Penitenciarul Ramnicu Sarat: Pacat ca a ajuns in paragina

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 21:52
5130 citiri
Tortionarul Visinescu, despre Penitenciarul Ramnicu Sarat: Pacat ca a ajuns in paragina
Foto: The Huffington Post

Alexandru Visinescu s-a uitat, in instanta, la fotografii ale Penitenciarului Ramnicu Sarat pe care l-a condus cu zeci de ani in urma, doar dupa ce judecatorul a insistat, fostul comandant de penitenciar comunist raspunzand: "Le stiu. Pacat ca a ajuns in paragina".

Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost invitat sa priveasca fotografiile si imaginile existente ca probe la dosarul in care este judecat pentru crime impotriva umanitatii.

Desi poftit in fata, aproape de plansa pe care erau proiectate fotografiile, Visinescu nu le privea, asa ca judecatorul a oprit vizionarea si l-a intrebat de ce nu priveste fotografiile. Acesta nu a raspuns iar vizionare a continuat. Visinescu a inceput sa priveasca aleatoriu unele fotografii dintre cele prezentate si sa povesteasca: "...Maniu avea rude la Cluj, parca....au venit...nu existau inhumari fara sa fie acolo procuratura militara, doar ca nu trebuia sa fie public transportul cadavrelor....".

Judecatorul l-a oprit pe Visinescu si l-a intrebat din nou de ce nu se uita la fotografii, daca ii vine greu sau resimte sentimente puternice, dar Visinescu l-a ignorat si a continuat: "Cu Mihalache...am avut discutii cu el. Poate ca nu-l simpatizam dar vorbeam...".

"De ce nu va uitati la fotografii?", a insistat pe un ton ferm judecatorul moment in care Visinescu a raspuns: "Nu, de ce? Le stiu...Pacat ca a ajuns in paragina. Nu-i adevarat ce se spune doamna".

"Inainte era curat, uitati la halul in care este acum. Era curat in celule. Nu mergeam zilnic acolo, dar era curat. Eu aveam biroul in afara penitenciarului", a mai spus Visinescu in fata judecatorului care incerca sa-l opreasca, explicandu-i ca nu da declaratie, ci trebuie sa priveasca probele.

Visinescu s-a conformat in cele din urma si a inceput sa se uite la toate fotografiile prezentate, facand adaugiri la cele care ii trezeau amintiri din acea perioada.

"Poganean, pe el eu l-am trimis la Bucuresti. Este cel cu picioarele, iar el in schimb imi tot spunea ca voi raspunde pentru ce am facut. Este parerea lui. Asa a venit acolo. Cu problema asta. Era bolnav. El era singurul care spunea pe fata ca voi raspunde. Este treaba lui, sa vorbeasca ce vrea.....", si-a amintit Visinescu.

Intrebat de judecator daca s-a suparat pe acest detinut pentru cele spuse Visinescu a raspuns: "Nicidecum, nu m-am suparat pe el. Directia este de vina".

In timpul istorisilor sale, Visinescu a mai mentionat ca "Mihalache vroia cat mai putina sare in mamaliga", ca "nu exista detinuti inhumati in pivnita inchisorii" si ca "pentru cei decedati se faceau sicrie". "Nu pot sa inteleg, nu e nimic real. Eu sunt uimit de ce am vazut aici, de acesti oameni in toata firea care sa vorbeasca in felul acesta", s-a rastit Visinescu.

Judecatorul a notat ca Visinescu confima veridicitatea fotografiilor prezentate iar dupa terminarea vizionarii lor l-a intrebat din nou pe acesta de ce nu s-a uitat la ele: "Ce este nou pentru dumneavoastra eu stiu deja, nu ma mai intereseaza pozele", i-a raspuns fostul comandant magistratului.

Intrebat despre izolarea detinutilor, Visinescu a spus in instanta "izolarea insemna ca (detinutul - n.red.) nu era in camera lui".

Instanta va continua vizionarea probelor audio-video in 25 februarie, data pana la care i-a cerut lui Alexandru Visinescu sa decida daca da sau nu declaratie in dosar.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Alexandru Visinescu pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Visinescu a inceput in 24 septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Visinescu inchisoare Ramnicu sarat, #proces Visinescu , #justitie