Tudorel Toader a creat justitia paralela. Activati articolul 7!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 07:19
34612 citiri
Tudorel Toader a creat justitia paralela. Activati articolul 7!

Ordonanta lui Tudorel Toader de modificare a Legilor Justitiei este o oroare neconstitutionala care are ca unic scop legitimarea, cu acte in regula de acum, a justitiei paralele. Acea justitie pe care sa o lase in urma ca garantie a imunitatii si care sa ii rezolve in primul rand lui Liviu Dragnea, dar nu numai, problemele penale.

Din start trebuie spus ca pentru adoptarea acestei OUG nu exista nicio urgenta. Absolut niciuna justificabila in mod legitim. Si, totusi, urgenta a fost atat de mare incat ministrul nu a asteptat avizul de la CSM.

Si nu numai ca nu a asteptat cele 30 de zile in care CSM are termen legal sa-l dea conform art 32 al Legii 317/2004, dar nu a asteptat nici macar 24 de ore. L-a cerut luni la ora 17:00 si OUG a fost adoptata marti, in sedinta de la ora 13:00.

Sunt membri CSM, cei care nu fac parte din conclavul dnei Savonea, care nici macar nu citisera proiectul de OUG.

Principiul colaborarii loiale dintre institutii, atat de drag dlui ministru, ar fi cerut ca Tudorel Toader sa vadeasca o minima dorinta de a afla continutul avizului, adica o minima aparenta ca i-ar pasa de opinia CSM. Dar, cand nu astepti aceasta opinie profesionala macar 24 de ore, cred ca sfidarea e cat se poate de clara.

Iar dna Lia Savonea, cea care semna pe persoana fizica un comunicat de infierare in apararea sectiei pentru magistrati, digera fara nicio apasare aceasta sfidare. Asa cum o digera si dna judector CSM Simona Marcu, al carei sot a incasat jumatate de milion de lei de la Tel Drum.

Exclusiv: Cati bani a luat, de fapt, sotul sefei CSM de la Tel Drum

Din motivul urgentei nejustificate, dar si pentru sfidarea CSM, ordonanta de modificare a Legilor Justitiei este in mod vadit neconstitutionala, doar ca nu are cine sa o atace. Avocatul Poporului se ocupa acum cu dinamitarea completurilor de 3 judecatori, nu cu asaltul asupra sistemului judiciar.

Pe fondul prevederilor, oroarea este si mai mare si reprezinta o autentica flegma in obrazul Justitiei, al Comisiei Europene, al Comisiei de la Venetia si, in general, in obrazul lumii civilizate.

Sa luam cele mai controversate prevederi.

1. Sectia pentru investigarea infractiunilor in justitie devine stat in stat, pentru ca actele procurorilor din aceasta sectie, nelegale sau netemeinice, nu mai pot fi infirmate de procurorul general, ci doar de seful acestei sectii: "ori de cate ori Codul de Procedura Penala sau alte legi speciale fac trimitere la procurorul ierarhic superior in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, prin aceasta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia".

Adica, spre deosebire de orice alta sectie din Parchetul General, in cazul SIIJ, Augustin Lazar sa nu mai aiba nicio parghie, indiferent ce enormitati va comite plutonul de executie condus de Giani Stan, fost sef adjunct al Inspectiei Judiciare, si Adina Florea, procurorul care a declarat ca nu a fost niciodata independent.

Tocmai principiul subordonarii ierarhice, atat de drag dlui Toader, in numele caruia a mutilat independenta procurorilor, este anulat pentru si numai pentru sectia speciala. Care sectie face deja numai minunatii: ancheteaza un procuror pe motiv ca a luat mita extradarea unui condamnat dat in urmarire internationala, declara mituitorul parte vatamata intr-un dosar de luare de mita si incearca sa adune cele mai sensibile dosare.

De trei ori a cerut sectia speciala dosarul Tel Drum sub pretext ca acolo ar fi anchetat si un magistrat ca sa faca fix ce vrea cu el, adica sa-l claseze, sa-l mutileze, fara ca procurorul general sa poata interveni. Si pentru asta are nevoie de autonomia totala livrata de ministru.

Si daca procurorii DNA refuza in continuare sa dea dosarul Tel Drum, sunt amenintati explicit la Antena3 cu plangere pentru abuz in serviciu la sectia speciala sau plangere disciplinara la Inspectia Judiciara, celalalt pluton de executie de unde vine Giani Stan si unde a ramas Lucian Netejoru.

In orice dosar oricine poate face plangere, chiar anonima, impotriva unui magistrat care a facut un act de urmarire penala si automat dosarul se duce cu totul la sectia care capata o competenta universala. Probabil ca asa s-a intamplat si pentru capturarea dosarului Tel Drum. Mai mult, SIIJ capata si dreptul de a exercita si retrage caile de atac, deci intervine si pe dosare instrumentate demult si ajunse deja la caile de atac.

Deci sectia speciala, a carei desfiintare o cer Comisia de la Venetia, GRECO, Comisia Europeana, Parlamentul European, nu numai ca nu dispare, dar capata puteri monstruoase.

Practic, de astazi, orice judecator/procuror care nu convine puterii, care nu da sentintele potrivite, poate fi anchetat de sectia pentru magistrati care a devenit un stat in stat, fara ca procurorul general sa poata interveni. Daca DNA refuza sa dea dosarul Tel Drum la sectie, vor fi anchetati pentru abuz in serviciu de sectie, iar daca judecatorul nu ii va condamna va fi si el anchetat de sectie.

2. La conducerea parchetelor pot fi numiti si actuali judecatori, fosti procurori. Cand au fost modificate Legile Justitiei in urma cu an, necesitatea separarii carierelor magistratilor a fost un motiv important pe care l-a sustinut si CSM.

Aceasta separare inseamna exact impiedicarea salturilor intre cariera de procuror si aceea de judecator. Si exact acest principiu este acum incalcat de dl Toader, care nici macar nu poate explica rational si legitim de ce o face.

Ma intreb pentru cine pregateste dl Toader sefia DNA si a Parchetului General? Pentru ce dinozaur care sa fie reactivat dupa hibernare? Ce judecator trebuie sa preia fraiele?

3. Modificarea de la punctul 2 serveste ca pretext pentru o alta: Nu sectia pentru procurori sa dea avizul pe propunerea de conducere a unui parchet, ci plenul CSM. Deci daca pentru sefii ICCJ decide doar Sectia pentru judecatori, decizie care trebuie acceptata de presedinte, pentru procurorii sefi decid si judecatorii, si procurorii, desi carierele sunt teoretic separate.

De ce asta? Pentru ca majoritatea este cu mult mai usor de obtinut in plenul CSM, unde grupul Savonea (sotia partenerului lui Catalin Voicu) - Marcu (cu sot platit de Tel Drum cu jumatate de milion de lei) - Baltag - Tant - Oprina reprezinta un nucleu foarte dur, la care se va adauga viitorul presedinte al ICCJ ales direct de sectia de judecatori.

Si daca cineva o sa se opuna prea vehement poate fi inhatat de Sectia pentru magistrati. Deja judecatorul Mateescu, care nu face parte din grupul Savonea, este anchetat de Inspectia Judiciara ca sa-si bage mintile in cap.

4. Procurorii sefi nu mai pot fi numiti prin delegatie, interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile, deci peste 45 de zile DNA va intra in criza perfecta care va fi folosita ca parghie pentru ca presedintele sa fie fortat sa accepte orice.

Si, uite asa, printr-o miscare fulger, despre care CE nu a fost instiintata, luata fara avizul CSM, contestata vehement de Sectia de procurori a CSM, sectie care a si incercat sa discute cu ministrul Toader, acesta pune la picioarele PSD si ale lui Dragnea un tanc care va trece peste orice, va rezolva orice dosar, va anihila orice urma de rezistanta si va asigura subordonarea totala a PIICJ si a DNA.

Ce se intampla acum in Romania e mai grav decat in Polonia si Ungaria si, daca UE nu va reactiona urgent, daca CJUE nu se va pronunta rapid pe intrebarile puse cu disperare de judecatori, care simt cizma politica pe grumaz, nu cred ca va mai ramane piatra pe piatra in aceasta tara ajunsa la cheremul infractorilor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Toader ordonanta modificare legi justitie , #justitie