Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

TV Ziare.com: Romania este departe de ceea ce inseamna un stat de drept

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 14:11
3113 citiri
TV Ziare.com: Romania este departe de ceea ce inseamna un stat de drept

Justitia din Romania are toate conditiile sa fie indepedenta in acest moment, a declarat vineri profesorul de drept international Valentin Constantin, la TV Ziare.com. Acesta adauga insa ca judecatorii au dreptul sa aiba preferinte politice.

"Dupa opinia mea, Justitia are toate conditiile ca sa fie independenta in acest moment", a declarat Valentin Constantin, adaugand ca "este normal ca un judecator sa aiba preferinte politice, sa fie mai inclinat catre valori social-democrate, democrate sau liberale".

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Valentin Constantin

Profesorul de drept la Universitatea de Vest Timisoara este de parere ca judecatori precum Cristian Jipa sau Florin Costiniu nu sunt reprezentativi pentru Justitia din Romania, insa subliniaza ca imaginea sistemului judicial poate fi foarte greu schimbata.

"Imaginea unui sistem judiciar se schimba foarte greu si foarte lent. Un sistem judiciar, nici cand va functiona optim nu va fi perceput ca atare pentru, ca procesele sunt jocuri de suma zero cu un castigator absolut si un perdant absolut. Cei 50% perdanti la procese si avocatii lor vor avea tentatia de a atribui (...) esecul coruptiei, unei coruptii imaginare, vor avea tentatia sa spuna ca partea adversa a cumparat judecatorul", spune profesorul Constantin.

Profesorul sustine ca Romania este departe de ceea ce inseamna un stat de drept si subliniaza ca este de dorit ca actul judiciar sa aiba cat mai putine erori. "Justitia este un act uman si un act care nu este scutit de o marja de eroare, este bine ca aceasta marja de eroare sa fie cat mai mica", a spus Constantin.

Spectacolul catuselor este total deazgreabil

In ceea ce priveste justitia televizata, profesorul este de parere ca cineva ar trebui, la un moment dat, sa plateasca pentru aceste fapte.

"Spectacolul catuselor este total deazgreabil si prin repetare impactul acestia este in scadere. (...) Este foarte grav si ar fi bine sa vedem cum cineva raspunde pentru asta", a declarat profesorul Valentin Constantin.

Acesta adauga ca justitia este in continuare o problema in mai multe tari europene. "Aceasta este o mare problema in Romania si este in general o problema in mai multe tari europene. Singura tara in Uniunea Europeana in care nu se poate face un spectacol nici din arestare nici dintr-un proces pentru ca exista sanctiuni puternice care combat asemenea practici este Marea Britanie", a declarat profesorul.

Profesorul universitar sustine ca este nevoie de procese cu jurati, cel putin la cazurile extrem de grave, pentru a constitui un stat de drept.

"Ar trebui sa incercam sa regandim procesul penal si sa ne indreptam spre un proces cu jurati, care este caracteristic statului de drept", a declarar profesorul.

Acesta adauga insa ca procesul este foarte dificil de implementat, in conditiile in care se bazeaza pe spiritul civic al ceatenilor, care trebuie sa isi sacrifice zile sau luni intregi pentru a fi jurati. Daca va fi implementat un astfel de sistem insa, "vor fi mai putine nemultumiri legate de calitatea actului de Justitie", sustine acesta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Valentin Constantin, #Justitie independenta, #independenta Justitie Romania, #judecator politica , #justitie