Un avocat cercetat in dosarul lui Viorel Hrebenciuc, printre cei audiati in cazul delapidarii SIF

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 16:45
3671 citiri
Un avocat cercetat in dosarul lui Viorel Hrebenciuc, printre cei audiati in cazul delapidarii SIF
Foto: Ziarul Teleormanul

Avocatul Nicolae Mergeani, cercetat pentru spalare de bani in dosarul lui Viorel Hrebenciuc, este printre persoane audiate de DIICOT in dosarul privind manipularea pietei de capital si delapidarea patrimoniului SIF Banat Crisana si SIF Muntenia.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au facut, luni, 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad, la 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat Crisana si SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.

Perchezitii in Bucuresti si 2 judete - grup suspectat de delapidarea SIF Muntenia si SIF Banat

Potrivit unor surse judiciare, printre cele 25 de persoane care vor fi audiate la DIICOT in aceasta cauza este si avocatul Nicolae Mergeani, care este cercetat si in dosarul privind retrocedarea ilegala a peste 40.000 de hectare de padure. In acest dosar sunt arestati preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare padure, si deputatul Ioan Adam.

Nicolea Mergeani este membru in Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia. In adunarea generala ordinara a actionarilor SIF Muntenia din 26 iunie, Mergeani a fost reales pentru un mandat de patru ani, conform raportului postat pe site-ul societatii de investitii financiare.

In dosarul de la DIICOT, procurorii sustin ca, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii ar fi fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.

Seful SIF Muntenia, audiat la DIICOT

In dosarul de la DNA Brasov, procurorii au stabilit ca Andrei Hrebenciuc, in baza unei intelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu si cu avocatii Victor Adrian Prodan si Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator, alaturi de Bengescu, pentru suprafata de 43.277 de hectare de teren forestier, dobandita prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Andrei Hrebenciuc este membru in Consiliul de Administratie al SIF Moldova din aprilie 2013.

Arestarea preventiva a lui Andrei Hrebenciuc nu are legatura cu activitatile curente ale SIF Moldova (SIF2) si cu responsabilitatile acestuia in calitatea de administrator neexecutiv al companiei, arata, in octombrie, societatea de investitii financiare, intr-un intr-un raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#DIICOT avocat cercetat dosar Hrebenciuc, #Nicolae Mergeani cercetat dosar Hrebenciuc , #justitie