Un nou caz Grajdan? Ministerul Justitiei intervine in procesul unui deputat

Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:50
3445 citiri
Un nou caz Grajdan? Ministerul Justitiei intervine in procesul unui deputat
Foto: Arhiva

Curtea suprema judeca joi un nou termen in dosarul in care deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare cu executare. Ministerul Justitiei a intervenit in proces sustinand ca nu a fost prejudiciat.

Completul de judecata este condus de Magdalena Iordache, sotia deputatului PSD Florin Iordache, informeaza Gandul.

Initial, Marko Attila, fost secretar de stat, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, el fiind acuzat de abuz in serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe.

Recursul se judeca la curtea suprema, deoarece intre timp el a devenit parlamentar. Contrar aprecierilor avute de judecatori, intr-o adresa atasata la dosar Ministerul Justitiei sustine ca aceasta condamnare este nelegala si ca nu exista niciun prejudiciu adus statului.

Adresa, semnata de secretarul de stat Ovidiu Putura in iulie 2012 si trimisa la Curtea de Apel Ploiesti care ar fi trebuit sa judece dosarul, nu a fost retrasa de ministrul Justitiei, astfel ca ea este prezenta si in dosarul de recurs de la curtea suprema.

UDMR a contestat vehement anul trecut decizia judecatorilor de condamnare a lui Marko Attila, organizand proteste publice si acuzand DNA de abuzuri.

Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, pe atunci secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.

Potrivit procurorilor, cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal.

Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.

Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Marko Attila ministerul Justitiei, #Marko Attila condamnat, #Ministerul Justitiei aviz Marko Attila , #justitie