Unde loveste cel mai rau raportul Comisiei Europene (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 23:39
9254 citiri
Unde loveste cel mai rau raportul Comisiei Europene (Opinii)

Incercand sa impace si capra si varza, criticand si laudand pe toata lumea, dar lasand usa deschisa si sperantei si increderii in viitor, autorii raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare au revenit la tonul, forma si mesajul clasic pe care l-au consacrat in privinta Romaniei:

S-au facut progrese, unele recomandari au fost respectate, altele nu, ne asteptam la pasi mai fermi si importanti in viitor. Cu o paranteaza extrem de importanta si unica pana acum: atentie presa!

Pana la criticile pe care raportul le face institutiei mass-media, sa incercam o privire (cat se poate de) detasata asupra documentului publicat de Bruxelles.

In primul rand, nu e nici pe departe vorba de catastrofa profetita non-stop, avant la lettre, de catre aproape toti slujbasii - din media sau politica - ai fostei Puteri.

Oricine citeste cele 13 pagini ale raportului intelege ca nu e sfarsitul lumii, nu e nicio palma de nesters si nici un avertisment fara precedent la adresa noii Puteri. E mai degraba o trecere lina catre ceea ce eram oricum obisnuiti sa auzim din partea Europei si in ultimii 3-4 ani.

Raportul foloseste din nou tonul clasic pe care l-am invatat deja cand vine vorba de tehnicienii de la Bruxelles si pe care l-am auzit rostit de zeci de ori pana in vara anului trecut, cand isteria actiunii de demitere a presedintelui a luat mintile tuturor factorilor interni sau externi implicati intr-un fel sau altul in povestea suspendarii.

Insa atunci UE a reactionat si ea la fel de isteric si pripit - loviturile de stat ale poporului pe care le-a inghitit fara judecata si verificare, identificarea statului de drept cu o persoana si toate celelalte aberatii venite in vara dinspre Barosso si Reding, in primul rand, au fost pe masura haosului si prostiilor facute de noua majoritate uselista.

Vara a trecut, Traian Basescu a ramas in functie, in ciuda celui mai mare numar de voturi exprimat vreodata in Romania pe un subiect la referendum, iar marile gogosi mestecate de propaganda sa s-au dezumflat rand pe rand, incepand poate cu cea mai mare dintre ele - frauda de 2-3 milioane de voturi, dintre care procurorii aia mult laudati astazi in raport nu au putut sa probeze mai mult de 550.

Aceasta scurta rememorare spune multe si despre raportul MCV al CE si despre pasii pe care liderii Europei i-au facut in spate in fata evidentei.

Si mai spune la fel de multe si despre ipocrizia de fond, intiparita in esenta structurii Uniunii Europene, care pe de o parte spune ca raportul de astazi nu are nicio legatura cu aderarea la spatiul Schengen, dar pe de alta parte cei mai importanti decidenti la nivel european stiu prea bine ca se folosesc de concluziile raportului pentru a-si motiva si justifica prejudecatile cu care au imbratisat trendul general de spaima si teroare in fata "primitivilor" si "coruptilor" din est...

Altfel, la nivel oficial, l-ati auzit cu totii pe Mark Gray (purtatorul de cuvant al Comisiei Europene): Romania indeplineste conditiile pentru Schengen si este pregatita pentru a face acest pas.

La intrebarea jurnalistilor: cand? - aici nu au mai putut sa fie la fel de eficienti si nu au stiut sa spuna nimic exact ori concret: "nu avem un bol de sticla ca sa putem citi in viitor".

Cu sau fara bolul de sticla, noua nu ne ramane decat sa asteptam si sa speram ca "trendul" general de la nivelul UE in privinta saracilor din Est "care invadeaza civilizatia din Vest" sa treaca sau macar sa devina minoritar - atat cat e nevoie pentru ca "indeplinirea conditiilor pentru Schengen" sa se si traduca in fapte, nu in ghicitori in boluri de sticla.

Si asa ramanem cu presa. Punctul unde raportul loveste cel mai adanc si mai dureros. Cu atat mai mult cu cat nimic nu este nici aici clar si raspicat asumat, nu se prezinta niciun caz concret, nu se descrie nicio situatie exacta, ci doar se arunca in aer cateva acuzatii generice, dar care toate vor avea un efect teribil asupra unei institutii si asa facute deja praf de mediul politic, de criza economica si, nu in ultimul rand, de calitatea unora dintre slujitorii ei.

In acest amalgam de responsabilitati, de cauze si efecte, uneori amestecate aiuritor, nu are insa ce sa caute inca o lovitura si din partea Comisiei Europene.

"Comisia ar dori, de asemenea, sa atraga atentia asupra rolului mijloacelor de informare in masa. Au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si anumite indoieli cu privire la eficacitatea activitatii de supraveghere desfasurata de Consiliul National al Audiovizualului.

Situatia sugereaza necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente."

Asta se spune in raportul MCV, insa, daca o emisiune tv, un articol de ziar sau un comentariu in online (unde de altfel a ajuns sa functioneze aproape toata presa scrisa), chiar si o campanie de zile intregi purtata in toate cele trei medii, au ajuns sa aiba atata putere incat sa deranjeze si, mai ales, sa influenteze un procuror si/sau un judecator, atunci cred ca Mark ar fi trebuit sa fie sincer si sa ne spuna tot adevarul: daca asa stau lucrurile cu adevarat, ne putem lua gandul de la o justitie libera!

O emisiune, un articol, chiar si o campanie de presa nu au efect asupra cuiva decat daca ele sunt urmarite. Daca procurorii si judecatorii muncesc din greu la ceea ce au de facut, imi imaginez ca nici macar nu vor avea idee despre ce se vorbeste sau se scrie in presa.

Exista desigur Antenele lui Felix, care si-au facut aproape o regula din a distorsiona adevarul, ca sa promoveze tipator interesele politice ale patronului, insa la fel exista si cealalta tabara - B1 Tv, Nasul Tv si Giga Tv - unde cei care nu pot dormi din cauza imaginii patate la Antena 3 pot interveni (si o fac destul de des chiar!) ca sa explice tuturor ce pericole mortale trebuie sa infrunte.

Macar din respect pentru judecatorii si procurorii care in Italia, America si alte state au nimerit in fata gloantelor Mafiei, tehnicienii de la Bruxelles ar fi trebuit sa nu foloseasca expresia "presiuni asupra sistemului judiciar" cand s-au referit la media.

Altfel, atentionarile CE privind presa din Romania seamana perfect cu atacurile de panica de la Antena 3 in legatura cu posibila condamnare a lui Voiculescu. Diferenta e ca urmarile nu sunt nicidecum identice si nicicum comparabile.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#raport MCJ Justitie, #raport MCV procurori, #raport MCV presa , #justitie