Ziare.com

UNJR cere ca racolarea magistratilor de catre servicii sa fie pedepsita cu inchisoare pana la 10 ani

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 16:36

   

UNJR cere ca racolarea magistratilor de catre servicii sa fie pedepsita cu inchisoare pana la 10 ani
UNJR a propus CSM completarea legilor Justitiei astfel incat racolarea sau tentativa de racolare a magistratilor de catre serviciile de informatii sa fie pedepsita cu inchisoare de la 5 la 10 ani.

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a propus Consiliului Superior al Magistraturii, pe data de 13 septembrie, completarea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prin includerea unei noi infractiuni si pedepse pe masura gravitatii faptei pentru angajatii serviciilor de informatii care incearca sa racoleze magistrati", se arata in propunerea UNJR transmisa CSM si publicata pe pagina de internet a Uniunii.

Potrivit propunerii facute de UNJR, "Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de alineatul 1 ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Incalcarea acestei interdictii este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani".

Asociatia judecatorilor precizeaza ca pedeapsa aplicata lucratorilor serviciilor de informatii vine ca o completare la interdictia care deja ii priveste pe magistrati si personalul auxiliar, carora le este interzis sa fie lucratori operativi ai serviciilor de informatii.

Mai mult, UNJR a mai propus ca "in cazul in care infractiunea (de racolare a unui judecator, procuror sau personal auxiliar) este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majoreaza cu jumatate".

De asemenea, "tentativa (de racolare a unui magistrat) se pedepseste".

Articolul 7 alineatul 2 din Legea 303/2004, in forma modificata de ministrul Justitiei, prevede ca "persoanele prevazute la alineatul 1 completeaza anual o declaratie olografa pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au fost si nu sunt sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. Declaratiile se depun si se arhiveaza la compartimentul de resurse umane".

UNJR a propus, in plus, ca "verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alineatul 2 se face de catre CSAT si Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu sau ori de cate ori aceste autoritati sunt sesizate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, instantele de judecata sau judecatorul sau procurorul vizat".

"Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiei toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens", potrivit UNJR.

Impunerea unei sanctiuni lucratorilor din serviciile de informatii si superiorilor acestora care incearca sa racoleze un magistrat este una dintre propunerile noi de modificare a Legilor Justitiei facute de UNJR.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 643 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

UNJR

Uniunea in cauza nu are proprietatea termenilor - cel putin asa cum ii utilizeaza in prezenta propunere !
Ce-i aia " racolare" ???? Avem de-a face cu o organizatie ciminala??
Daca asupra unui magistrat cu functie inalta , sa zicem Sef al unui Parchet national, se deruleaza de catre structuri speciale fie ele din strainatate- actiuni de cunoastere a unor eventuale vulnerabilitati morale, luare de mita si alte aspecte compromitatoare in scopul determinarii la inrolarea sub steag strain, le dati voie serviciilor de informatii romanesti sa cunoasca si sa contracareze aceste situatii factuale ???
Cum va imaginati ca ar reusi sa -si indeplineasca aceasta obligatie ?
De ce va bagati unde nu aveti habar ???
Aveti cumva impresia ca altii, de aiurea, se impiedica de propunerea voastra ?? Medaliile "de buna purtare" agatate ostentativ pe pieptul unora exact in momente de puternica dezamagire si contestare popul.ara a celor medaliati nu va spune chiar nimic?
Chiar in halul asta de umilinta si slugarnicie am (re)ajuns ? Repetam, ca intr-un vis urat , anii '50?? Cand justitia a fost cea care a trimis in puscariile totalitare zeci de mii de oameni demni ??
Ati putea da 1 ( un) exemplu concret , nu vaicareala de presa, de magistrat "racolat" de servicii nationale si care sa fi adus prejudicii ordinii de drept din RO ??

 

De ce sa fie racolati de sevicii cind ar trebui racolati

de Clanul de ciocoi din Teleorman ?Platforma pentru solutionarea online a litigiilor