USR a reusit sa sesizeze CCR pe Legile Justitiei. Cum au facut rost de semnaturi?

Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 13:54
5017 citiri
USR a reusit sa sesizeze CCR pe Legile Justitiei. Cum au facut rost de semnaturi?
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Salvati Romania a anuntat, luni, ca a depus la Curtea Constitutionala sesizarile fata de proiectele de modificare a legilor Justitiei. Acestea au fost semnate de toti cei 27 de deputati ai partidului, de 16 ai PMP, de patru independenti si de trei deputati liberali.

"Acum cateva minute, USR a depus contestatie la Curtea Constitutionala pe cele trei Legi ale Justitiei. Asteptam cu interes analiza acestor contestatii si decizia Curtii. USR a promis ca va folosi toate instrumentele legale si toate parghiile pe care le are la dispozitie pentru a incerca sa amane si, pana in final, speram noi sa blocam acest abuz asupra statului de drept", a declarat liderul USR, Dan Barna, la Parlament.

Juristii USR sustin ca au gasit noi motive de neconstitutionalitate fata de sesizarile deja depuse la CCR de ICCJ si PNL pe legile justitiei. De exemplu, ICCJ nu a invocat in sesizare motive extrinseci, de procedura, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, in timp ce USR a aratat in sesizare ca cele trei proiecte de modificare a Legilor Justitiei au fost adoptate cu incalcarea principiului bicameralismului si principiului respectarii legii, precum si cu incalcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juristii USR au aratat in sesizare ca proiectele incalca obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

In ceea ce priveste motivele intrinseci de neconstitutionalitate, USR a contestat in plus fata de ICCJ separarea stricta a carierelor judecatorilor si procurorilor si diminuarea atributiilor plenului CSM in favoarea sectiilor separate.

"Transferul atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Plen catre sectii a fost aspru criticat si in doctrina, considerandu-se ca aceasta manevra neconstitutionala sporeste posibilitatea ca deciziile sa fie influentate de factori externi, provenind din sfera politica", se arata in sesizarea formulata de Uniunea Salvati Romania.

Sesizarile USR au fost finalizate inca de la finalul anului trecut, dar nu au fost depuse deoarece nu aveau numarul necesar de semnaturi (50 de deputati sau 25 de senatori). Liberalii refuzau sa le dea cele 4 semnaturi, aratandu-se atunci deranjati de faptul ca le-au fost solicitate public.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#USR sesizare CCR Legile Justitiei , #justitie