VIP-uri in arest, Justitia si Basescu - retrospectiva 2010

Sambata, 25 Decembrie 2010, ora 13:30
3421 citiri
VIP-uri in arest, Justitia si Basescu - retrospectiva 2010

Anul 2010 a fost unul plin pentru justitie. Romania a primit un raport de evaluare pe justite slab si implicit are sanse minime de aderare la Spatiul Schengen.

La aceasta se adauga o serie de arestari spectaculoase: primarul Craiovei, senatorul PSD Catalin Voicu, judecatorul Florin Costiniu, Costel Casuneanu, Dan Diaconescu si Sorin Ovidiu Vantu.

Nu trebuie omis nici cazul Monica Iacob Ritzi - Dan Pasat, dar nici vesnica nemultumire a presedintelui atunci cand este vorba despre Justitia din Romania.

Justitia de noapte la justitia de zi

Anul 2010 a inceput cu readucerea in actualitate a unui nume uitat - Nicolae Popa. Condamnat la 15 ani de inchisoare in cazul FNI, anuntul arestarii lui Popa in Indonezia a fost unul din elementele care au inclinat balanta in favoarea lui Basescu, si care astfel a castigat, la limita, al doilea mandat de presedinte.

Dat in urmarire din 2001, arestat abia in decembrie 2009, la finele lui 2010, revenirea in tara, pentru executarea pedepsei, este inca incerta. Nicolae Popa a fost capul de pod care a dus ulterior la Sorin Ovidiu Vintu.

Arestat pentru favorizarea infractorului, Vintu a stat doar sase zile in arest preventiv, din cele 29 pentru care a primit mandat. Imediat dupa arestarea sa s-au scurs, catre o anumita parte a mass-media, inainte ca judecatorul sa confirme mandatul de arestare stenograme ale dialogului dintre Vintu si Nicolae Popa, din care se intelegea clar ca SOV il finanta constant pe Nicolae Popa in Indonezia.

Daca arestarea preventiva a lui Vintu a fost pe de o parte o demonstrati a sferei de influenta a presedintelui Basescu, eliberarea lui a fost demonstratia judecatorilor. Dintre toti cei 25 de judecatori ai sectiei penale a Curtii de Apel Bucuresti, sortii au ales ca presedintele de complet, in dosarul Vintu, sa fie tocmai Viorica Costiniu, alaturi de judecatoarele Luciana Mera si Cristina Rotaru. Cu majoritate cele trei au decis punerea in libertate a lui Vintu, dupa sase zile de arest preventiv.

Viorica Costiniu este unul dintre judecatorii care se afla in conflict deschis cu presedintele Traian Basescu. In plus, este presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, una dintre cele care au sustinut greva magistratilor, care s-a opus cu vehementa taierii salariilor magistratilor si sotia judecatorului Florin Costiniu, unul dintre acuzatii din dosarul deputatului PSD Catalin Voicu.

Cum a influentat Viorica Costiniu eliberarea lui Vintu

Costiniu: Justitia este sub o presiune despre care nu vorbeste nimeni

Din arest, in cursa pentru presedintie

Dan Diaconescu a fost arestat, in direct, pe 22 iunie 2010, invinuit fiind de santaj de primarul comunei aradene Zarand, alaturi de colaboratorul sau, Doru Parv. Diaconescu a fost pus in libertate trei zile mai tarziu. Din momentul eliberarii, Dan Diaconescu se afla in campanie electorala pentru functia de "viitor" presedinte al Romaniei.

Dupa o campanie media care i-a ridicat cota de popularitate si a facut ca audienta postului OTV sa creasca, cercetarea penala a lui Diaconescu s-a terminat cu trimiterea acestuia in judecata, alaturi de Doru Parv si Ghezea Mitrus, toti fiind acuzati de santaj, victime fiind primarul Ion Mot, precum si omul de afaceri Paul Petru Tardea.

Dan Diaconescu si-a inregistrat Partidul Poporului la tribunal

In cursul urmaririi penale, nu au lipsit acuzatiile la adresa procurorilor formulate de Diaconescu care s-a declarat victima unor rafuieli politice si a sustinut ca procurorii Parchetului General abuzeaza si isi depasesc prerogativele legale.

Dan Diaconescu acuza procurorii de fabricare de probe

Dan Diaconescu, acuzat si de spalare de bani?

O alta arestare care a facut valva a fost cea a primarului Craiovei, Antonie Solomon, care a fost arestat preventiv in 3 martie 2010, fiind acuzat ca ar fi primit mita 50.000 de euro de la actionarul principal al firmei PIC din Pitesti, Cornel Penescu, pentru a-si indeplini in mod necorespunzator atributiile de serviciu legate de exercitarea functiei de primar al municipiului Craiova si de presedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulatiei Rutiere si Pietonale a municipiului Craiova.

Pe 19 martie 2010, Solomon a fost trimis in judecata pentru luare de mita in forma continuata si fals intelectual savarsit in legatura directa cu o presupusa infractiune de coruptie. Solomon a stat in arest sapte luni.

Imediat dupa arestarea sa, au avut loc mai multe manifestatii ale craiovenilor prin care acestia si-au manifestat simpatia fata de primarul ales.

Miting in tacere la Craiova pentru sustinerea primarului Solomon.

Suspendat din functia de primar, pana cand instanta va pronunta o hotarare definitiva, Antonie Solomon a fost reales presedinte al organizatiei PD-L Craiova. Membrii filialei au decis, in cadrul lucrarilor Conferintei Municipale, ca Solomon sa-i conduca si in urmatorii patru ani. Solomon, care a fost de altfel singurul candidat, a primit vot favorabil din partea a 342 de delegati, iar alti zece s-au opus ca acesta sa fie desemnat ca presedinte al organizatiei PD-L Craiova.

Antonie Solomon, singurul candidat la presedintia PD-L Craiova

Judecatorii nu dau doi bani pe concepte ca onoare, demnitate si imagine

Cel mai mare dosar al anului

In martie 2010, senatorul Catalin Voicu a fost arestat preventiv impreuna cu oamenii de afaceri Marius Locic si Costel Casuneanu si cu judecatorul Florin Costiniu. La trei zile de la emiterea mandatelor de arest preventiv, toti au fost eliberati din arest, cu exceptia lui Catalin Voicu. Deputatul PSD isi va petrece si Anul Nou tot in arest.

Costiniu, Casuneanu si Locic, arestati preventiv pentru 29 de zile

Instanta Curtii Supreme de Justitie a decis eliberarea inculpatilor, cu exceptia lui Catalin Voicu, considerandu-se ca niciunul dintre acestia nu prezinta pericol social. Judecatorul Florin Costinu era presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a Inaltei Curti, pozitie din care se pare ca a incercat sa intervina in solutionarea favorabila a unui dosar deschis de omul de afaceri Costel Casuneanu. Intermedierea a fost facuta de deputatul PSD Catalin Voicu.

In 21 mai cei patru au fost trimisi in judecata. Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata, Florin Costiniu, de complicitate la trafic de influenta, iar Costel Casuneanu a fost acuzat de cumparare de influenta, in forma continuata, in timp ce Marius Locic a fost acuzat de cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, toate in forma continuata.

Razboiul presedintelui cu magistratii

Declaratii recente ale presedintelui Traian Basescu au acutizat conflictul intre institutia prezidentiala si Consilului Superior al Magistraturii. "Cei din CSM sunt foarte sensibili si considera orice declaratie un amestec in treburile justitiei. Este obligatia mea sa veghez la buna functionare a institutiilor statului. Nu exista niciun sistem de justitie in interiorul UE care sa fi facut atata rau unei tari cat a facut justitia din Romania romanilor. Au facut din nepasare, din credinta ca sunt Dumnezei si din dispret pentru nevoia romanilor de a trai intr-o tara in care sa fie protejati de lege", a afirmat Basescu, intr-o conferinta de presa la Cotroceni.

In replica, Florica Bejinariu, presedintele CSM, a spus: "Nu admitem sa fie infierati judecatorii pentru ca trebuie sa aplice o legislatie incoerenta, instabila si interpretabila, fapt constatat in repetate randuri de catre autoritatea europeana in fata careia statul este parte litiganta, respectiv Curtea Europeana a Drepturilor Omului".

Daca 2011 o sa aduca clarificari, ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Poliţiştii vor aduce pe 23 aprilie, din Germania, un bărbat de 53 de ani din Sri Lanka, pe nume Kumarasamy Navaneethan, ce avea emis pe numele lui un mandat european de arestare, de către...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#dosare Traian Basescu, #Justitie, #dosare celebre, #arestarile anului 2010 , #justitie
Comentarii
Poza dom_cenzor
dom_cenzor
rank 3
Bine ca in prima zi de Craciun trebuie sa vad mutra de sobolan a lui Vintu !!