Zeci de condamnati pe viata in inchisorile Romaniei - cazuri celebre care au ingrozit lumea

Marti, 13 August 2013, ora 16:30
20321 citiri
Zeci de condamnati pe viata in inchisorile Romaniei - cazuri celebre care au ingrozit lumea

Peste 160 de condamnati ispasesc cea mai aspra pedeapsa, inchisoarea pe viata, pentru ca au ucis cu sange rece copii, batrani, membri ai familiei sau persoane care le-au stat in cale, unele fapte ale "vietasilor", cum sunt cunoscuti in detentie, putand fi asemanate cu ale lui "Jack Spintecatorul".

In inchisorile din Romania au fost incarcerati, pana in 7 august, 161 de condamnati pe viata, 150 dintre ei avand sentinte definitive, spun reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Printre cei 161 de detinuti care au primit cea mai aspra pedeapsa prevazuta de Codul Penal sunt si patru femei, care isi executa pedeapsa in Penitenciarul Targsor, ultima dintre ele fiind condamnata in 2011.

Cel mai tanar "vietas" are 23 de ani, iar cel mai in varsta are 50 de ani. Penitenciarul de Maxima Siguranta Giurgiu are cei mai multi "vietasi" - 31, iar in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi sunt inchisi 15.

"Condamnatii pe viata sunt incarcerati in Sectia de Maxima Siguranta alaturi de alti detinuti. Nu am avut probleme cu ei si nu au rapoarte de incident. Nu au restrictii la activitatile educative, ci pot participa la acestea, doar ca in grupuri mai mici. Primul dintre condamnatii pe viata care executa pedeapsa in Penitenciarul Iasi va intra in Comisia de liberari conditionate in anul 2018", spune comisarul sef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

Din 1990 pana in 2013, in penitenciarele din Romania au fost incarcerate 192 de persoane condamnate la inchisoare pe viata, iar 13 dintre acestia au decedat in timp ce isi ispaseau pedeapsa.

Ultimul "vietas" condamnat

Cea mai recenta condamnare la inchisoare pe viata a fost data de Curtea de Apel Timisoara, la 10 iulie. Iancu Maran a primit cea mai aspra pedeapsa pentru omor deosebit de grav, prin cruzimi. In octombrie 2012, Iancu Maran a rapit doua surori, in varsta de 14 si 17 ani, din Oravita, judetul Caras-Severin. Ulterior, fata de 14 ani a fost gasita moarta, iar cea mare, grav ranita.

Instanta de apel a apreciat ca pedeapsa detentiei pe viata in cazul lui Maran este nu numai justificata, dar si necesara pentru protectia membrilor comunitatii, intrucat fapta comisa de acesta este de o gravitatea extrema. Acesta a declarat recurs, iar primul termen al procesului va fi pe 2 septembrie, la instanta suprema.

Asasinul de la Perla

Printre cei care au fost condamnati, anul acesta, de judecatori la pedeapsa maxima sunt si Gheorghe Vladan, Nicolae Vlad, Gilberto Saban si George Davidescu, sentintele nefiind definitive.

Gheorghe Vladan a fost condamnat pe 12 februarie, de Tribunalul Bucuresti, la inchisoare pe viata pentru masacrul de la coaforul din complexul Perla, din 5 martie 2012, cand si-a ucis sotia, o colega a acesteia si a ranit alte sase persoane. Acesta a declarat apel, iar urmatorul termen al procesului va fi in 22 august, la Curtea de Apel Bucuresti.

Ucigasul studentei japoneze, condamnat la inchisoare pe viata

Nicolae Vlad a fost condamnat pe 7 martie, de Curtea de Apel Bucuresti, la inchisoare pe viata in dosarul in care este acuzat ca le-a ucis pe japoneza Yurika Masuno si alte doua femei. Vlad mai are printre acuzatii cinci talharii, sapte violuri si violari de domiciliu, lipsire de libertate in mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii si linistii publice, loviri si distrugere. Instanta suprema va da sentinta definitiva in acest dosar, care are termen de judecata in 9 septembrie.

Ucigasii Larei Saban, condamnati la inchisoare pe viata

Fratele Larei Saban, Gilberto, si prietenul acestuia George Davidescu au fost acuzati de uciderea femeii, al carei cadavru a fost gasit in mai 2012, intr-o zona cu vegetatie dintre localitatile Lumina si Navodari. Tribunalul Constanta i-a condamnat, in 18 aprilie, la inchisoare pe viata, dar decizia nu este definitiva. Un nou termen al apelului formulat de cei doi se va judeca pe 12 august, la Curtea de Apel Constanta.

Konstantinos Passaris - "Fiara din Balcani"

Unul dintre cei mai brutali criminali, care a tinut ani de zile prima pagina a ziarelor nationale si internationale, este Konstantinos Passaris, supranumit si "Fiara din Balcani". Grecul, condamnat in 2003 la inchisoare pe viata pentru uciderea a doi angajati si pentru furtul a peste jumatate de miliard de lei vechi de la casa de schimb valutar "Le Petit Bijou" din Bucuresti, isi executa pedeapsa in Penitenciarul Gherla.

Situatia lui Konstantinos Passaris va fi analizata de Comisia de liberari conditionate in anul 2021.

"Jack Spintecatorul" din Raducaneni

Ionel Augustin, supranumit si "Jack Spintecatorul din Raducaneni", judetul Iasi, a ucis, in septembrie 2009, un tanar de 22 de ani si o batrana nevazatoare in varsta de 85 de ani. Prima victima a fost un consatean, pe care l-a omorat cu mai multe lovituri de cutit si i-a taiat organele genitale, dupa ce au baut impreuna si s-au luat la cearta. Ulterior, Augustin a decapitat-o si pe Maria Fishel, de la care a luat 100 de lei. Ieseanul are sansa sa iasa din inchisoare peste 16 ani, la 47 de ani.

"Asasinul de la Caprita"

Un alt caz este cel al lui Viorel Chirila, din Iasi, cunoscut si ca "asasinul de la Caprita", care a fost condamnat pentru agresarea sexuala a sase baieti, cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani, si uciderea unuia dintre ei, fapte comise in patru localitati din Moldova. Copilul ucis a fost ademenit de "asasinul de la Caprita" in padure, unde a fost violat, torturat si abandonat. A doua zi, Chirila l-a gasit pe copil in viata, i-a pus o curea de gat si l-a legat de un copac.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#numar detinuti inchisoare viata, #condamnari viata criminali Romania, #vietasi Romania inchisoare viata , #justitie