La cateva zile de cand a intrat in vigoare, parlamentarii vor deja sa relaxeze Legea antifumat. Iata cum (Video)

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 15:18
5342 citiri
La cateva zile de cand a intrat in vigoare, parlamentarii vor deja sa relaxeze Legea antifumat. Iata cum (Video)
Foto: Ziare.com

Senatorii juristi au admis, miercuri, o serie de amendamente la legea antifumat, care elimina interdictia fumatului la terase, spatiul inchis fiind redenumit ca spatiu cu pereti de jur imprejur.

In plus, fumatul este permis in camere special amenajate pentru acest lucru, si in care se pot consuma si bauturi, informeaza News.ro.

Legea antifumat a intrat in vigoare: Unde se poate fuma si unde nu. Ce poti pati daca o incalci

Senatorii vor sa modifice Legea antifumat prin amendamente la proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe si de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care pune in acord legislatia romaneasca cu prevederile europene.

Amendamentele au fost citite in Comisia Juridica de catre senatorul PNL Steliana Miron, unul dintre initiatorii acestor modificari la proiectul de lege. Textul a mai fost semnat de catre deputatii Daniel Fenechiu si Razvan Tanase.

Potrivit initiatorilor amendamentelor, "fumatul va fi permis in camere special amenajate", care sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare.

Parlamentarii vor sa modifice definitia spatiului public inchis. Astfel, spatiul public inchis este, potrivit amendamentului, "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu exceptia spatiilor cu destinatie locativa".

Astfel, acestia vor sa se poata fuma si pe terase, eliminand interdictia de a se fuma in spatii care au acoperis si doi pereti, asa cum este prevazut in legea adoptata recent de Parlament si care a intrat in vigoare in 17 martie.

Prima amenda aplicata unui restaurant din Bucuresti pe legea antifumat

Parlamentarii dau o noua definitie si spatiului inchis de la locul de munca, respectiv "spatiul care are un acoperis, plafon sau tavan, si care este incadrat de pereti, de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca, astfel cum este definit in legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, cu modificarile ulterioare".

In plus, potrivit amendamentelor, fumatorii se pot constitui in asociatii sau cluburi de fumatori care pot amenaja spatii speciale destinate fumatului si activitatilor asociate fumatului.

Un senator cere derogari de la legea antifumat: Acolo intra persoane care au toate viciile

Efectele Legii antifumat: Clientii nu isi mai achita nota de plata

Presedintele Comisiei Juridice, Catalin Boboc, a precizat in cadrul dezbaterilor din comisie ca a primit foarte multe sesizari din partea cetatenilor si a fost "bombardat" de mailuri de la persoane nemultumite de prevederile restrictive ale Legii antifumat.

"Avem un talent romanesc: sau sa nu avem prevederi deloc, sau daca le avem sa le facem la maximul posibil, prevazut oriunde in lume. Suntem oamenii extremelor, sau e alb, sau e negru. Sa recunoastem ca uneori realitatea mai e si gri", a spus Boboc, precizand ca legea trebuie amendata astfel incat sa "izvorasca din viata de zi cu zi".

Boboc a mai aratat ca, prin definirea spatiului public, astazi, fumatul va fi interzis, in sezonul estival, pe terasele de la malul marii.

Steliana Miron a prezentat o alta problema care s-a creat odata cu intrarea in vigoare a Legii antifumat.

"Am primit sesizari de la patronii de cluburi din Centrul Vechi. Pentru ca sunt obligati sa iasa afara sa fumeze, unii clienti nu isi mai achita nota de plata si pleaca fara sa plateasca consumatia. Spun ca ies la fumat si pleaca", a spus Miron.

Legea antifumat face prima victima: Tanar batut de bodyguard, pentru ca fuma in fata barului

Ea a mai aratat ca trebuie sa se tina cont de faptul ca in Romania sunt peste 5 milioane de fumatori.

Si senatorul PNL Cristian Bodea a intervenit in discutie: "Nu sunt de acord cu aceasta lege tampita, nu sunt de acord sa interzicem total fumatul. Daca vrem sa ne sinucidem cu tigarile, ne sinucidem. Daca imi convine, stau langa un fumator, daca nu, plec de langa el".

Bodea a venit si cu o propunere: sa se stabileasca, prin lege, ce localuri vor fi exclusiv pentru fumatori si care vor fi pentru nefumatori.

Comisia Juridica a dat un aviz favorabil pe proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea fumatului. Amendamentele aduse de parlamentari Legii antifumat vor fi dezbatute in Comisia Economica, care trebuie sa elaboreze, impreuna cu Comisia de Sanatate, un raport pe acest proiect de lege.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#legea antifumat, #fumat terase, #fumat camere special amenajate , #Legea antifumat
Comentarii