Legea antifumat NU a intrat in vigoare azi. Ce se intampla cu cei care au fost deja amendati

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 13:44
19714 citiri
Legea antifumat NU a intrat in vigoare azi. Ce se intampla cu cei care au fost deja amendati
Foto: Ziare.com

Una dintre cele mai controversate si contestate legi din Romania din ultima perioada, cea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, urmeaza sa intre in vigoare joi.

Au fost insa dezbateri intense in spatiul public cu privire la data de la care legea antifumat va intra in vigoare, nu putini fiind cei care considera ca miercuri este prima zi in care nu se mai poate fuma in baruri, cluburi, taxiuri si alte locuri publice inchise.

Deputatul PSD Aurelia Cristea, care a initiat legea, a precizat ca 17 martie este prima zi in care nu se mai poate fuma in spatiile publice inchise.

"17 Martie e data oficiala de intrare in vigoare a legii. Implementarea legii se face de catre Executiv, premierul Dacian Ciolos a anuntat azi (miercuri - n.red.) in deschiderea sedintei de Guvern ca va fi disponibil on-line ghidul de implementare a legii", a precizat Aurelia Cristea, pentru Ziare.com.

La randul sau, deputatul independent Daniel Fenechiu, care este avocat, ne-a confirmat ca joi va intra in vigoare legea.

"Maine (joi - n.red.) intra in vigoare. Sunt 45 de zile calculate din 1 februarie, moment cand s-a publicat legea in Monitorul Oficial. In a 46-a zi intra in vigoare.

Toti care spun ca intra in vigoare de astazi nu cunosc calculul termenilor in procedura civila romaneasca. 45 de zile si intra in a 46-a zi. Zilele din interiorul unui termen nu se calculeaza in ceea ce priveste momentul intrarii in vigoare. Deci calculezi 45 de zile si in a 46-a zi intra in vigoare. Pentru ca spune 'dupa 45 de zile'. E un termen de 45 de zile", a declarat Fenechiu, pentru Ziare.com.

Intra in vigoare legea anti-fumat. Cine are dreptul sa ii amendeze pe fumatori si cu cat

Judecatorul CSM Cristi Danilet a anuntat, miercuri dimineata, ca s-a pus in aplicare legea antifumat.

"De azi s-a pus in aplicare legea cu fumatul interzis in locurile inchise. De acum vom inota printre mucuri de tigara pe strada. Apropo: este contraventie sa le aruncati pe jos", a scris pe Facebook Cristi Danilet.

Ce spun Jandarmeria si IGPR. Un taximetrist, amendat de Politia Locala

Totodata, contactata de Ziare.com, Jandarmeria Romana a transmis, prin biroul sau de presa, ca "nici noi nu avem o data clara din momentul in care se pot aplica amenzile contraventionale pe legea asta".

Concret: se vor da sa nu amenzi miercuri, 16 martie? Conform aceleiasi institutii, in momentul de fata, cel putin Jandarmeria nu aplica amenzi: "Nu avem nicio informatie in privinta asta, nu am fost informati ca putem sa aplicam amenzi contraventionale".

Nici n-a intrat in vigoare Legea antifumat ca vor sa o modifice: Acum nici la terasa nu vom putea fuma!

In plus, conform IGPR, legea antifumat intra in aplicare de joi, 17 martie (de la ora 00:00, in noaptea de miercuri spre joi), asa dupa cum ne-a comunicat purtatorul de cuvant al institutiei.

Un taximetrist, insa, s-a plans presei ca deja a fost amendat, miercuri dimineata, de Politia Locala, cu 200 de lei pentru ca fuma in masina in care se afla si clientul. Ziare.com a intrebat IGPR ce se intampla cu cei care sunt amendati, desi legea nu e in vigoare. Purtatorul de cuvant al institutiei ne-a spus ca acestia pot contesta amenzile in justitie.

Cine da amenzile si care este valoarea acestora

Dar cine ii va amenda pe fumatorii care incalca legea sau pe patronii de localuri care permit fumatul in interior?

Cei abilitati au fost stabiliti prin Ordinul nr. 47/2016 privind desemnarea personalului Ministerului Afacerilor Interne competent sa constate contraventiile si sa aplice sanctiuni contraventionale prevazute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, semnat de ministrul Petre Toba pe 10 martie.

Ultima tigara: Guvernul a pregatit un ghid de informare cu privire la legea antifumat

"Se desemneaza sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni contraventionale, potrivit art. 141 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cu modificarile si completarile ulterioare:

a) ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane;

b) ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei de Frontiera Romane;

c) personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si inspectoratelor pentru situatii de urgenta judetene/Bucuresti-Ilfov;

d) ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane", se arata in actul normativ citat.

Ultima tigara: Ce schimbari aduce Legea Antifumat

Amenzile in cazul persoanelor fizice care fumeaza in spatii inchise sunt cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Pe de alta parte, firmele care permit fumatul in spatii inchise risca amenzi de la 5.000 la 15.000 de lei, la care se poate adauga inchiderea unitatii, daca abaterea se repeta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#lege antifumat vigoare, #lege antifumat joi, #interzicere fumat joi, #interzicere fumat baruri cluburi , #Legea antifumat