Ultima tigara: Ce schimbari aduce Legea Antifumat

Marti, 15 Martie 2016, ora 14:48
5294 citiri
Ultima tigara: Ce schimbari aduce Legea Antifumat
Foto: Arhiva/Ziare.com

Incepand de joi, fumatorii nu vor mai putea sa-si aprinda tigara in restaurant, in bar, in club sau in orice spatiu public delimitat de doi pereti si care are acoperis. Asa spune legea antifumat, care intra in vigoare din 17 martie.

Legea antifumat intra in vigoare de pe 17 martie, mai exact, miercuri, la miezul noptii. Noaptea de marti este ultima in care fumatorii isi mai pot aprinde o tigara in bar sau in club. De altfel, patronii de cluburi din Centrul Vechi organizeaza marti seara evenimente de tip "ultima tigara", un "adio" spus libertatii de a fuma in spatii publice inchise.

Patronii de cluburi nu sunt deloc multumiti de situatie, unii dintre ei se asteapta ca afacerea lor sa aiba de suferit. Spre exemplu, Mugur Mihaescu, actor si proprietar de club in Centrul Vechi, spune ca legea antifumat discrimineaza fumatorii.

"Categoric se face discriminare, ne asteptam sa ne scada numarul de clienti. Trebuie sa fie loc pentru toata lumea; nu sunt un ciumat daca sunt fumator, nu trebuie sa ma arunci in strada. Sunt curios cum se va aplica legea asta europeana la tara. Ca fapt divers, am fost in Bremen acum doua zile, se fuma in toate bodegile, cu legile lor cu tot", a spus cu o nota de suparare in voce patronul de club.

De altfel, el se asteapta ca legea sa fie amendata pe viitor, pentru a fi ceva mai permisiva, si nu este singurul. Expertul in turism Traian Badulescu, managing partner la Innovation Travel, spune, de asemenea, ca se asteapta la o ameliorare a legii, considerata a fi una dintre cele mai stricte din Europa in acest sens. El spune ca efectele aplicarii legii pot fi de doua feluri.

In primul rand, avand in vedere ca vine vremea calda, acesta spune ca vom vedea si mai multe terase intinse pe spatii si mai mari, acestea fiind singurul loc public unde se va mai putea fuma, adica in spatiu deschis. In al doilea rand, va scadea consumul de tutun.

"Cred ca terasele vor fi asaltate si vom fuma mai putin, nu vom mai aprinde tigara dupa tigara cand iesim in oras. De asemenea, ma astept ca, pe termen lung, sa vedem ca tot mai putini tineri se apuca de fumat", a spus expertul. El se asteapta ca in functie de efectele pe care le vom vedea, legea sa mai fie modificata pe viitor. O solutie pentru fumatori, mai spune Badulescu, ar putea fi cluburile private.

Deputatul Aurelia Cristea, cea care a initiat legea antifumat, spune insa ca nu exista nicio modalitate de ocolire. Practic, legea se aplica peste tot unde este spatiu public inchis, adica delimitat prin doi pereti. Chiar daca este vorba de un club privat, numai simplul fapt ca sunt angajati care lucreaza acolo inseamna ca acel club este loc de munca pentru respectivele persoane, ori fumatul este categoric interzis in spatiul inchis considerat a fi loc de munca.

"Legea intra in vigoare de pe 17 martie, miezul noptii. Ma astept sa se respecte prevederile, iar in ceea ce priveste cluburile private, este interzis fumatul daca este loc de munca pentru cineva. Primeaza dreptul la sanatate.

In ceea ce priveste discriminarea, a fost o sesizare la Curtea Constitutionala in acest sens, iar Curtea a hotarat ca nu e vorba de discriminare", a explicat Cristea. Ea a mai spus ca peste un an se vor analiza efectele pentru a vedea daca a scazut consumul de tutun si s-a inregistrat o calitate a vietii mai buna, in societate.

Mai departe, ramane de vazut cum se vor adapta romanii la noile reguli. Cel mai probabil autoritatile vor fi stricte, cel putin in prima faza, cu aplicarea acestei legi, mai apreciaza expertii.

In tarile unde fumatul e interzis in spatiile publice inchise, incidenta fumatului nu a scazut

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca. Directorul Corporate Affairs de la JTI, Gilda Lazar a explicat ca, "bazandu-ne pe experienta tarilor unde deja s-a implemnetata legea antifumat, incidenta fumatului nu a scazut".

Conform legii care se va aplica in Romania, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private. Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta.

Exceptii

Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Amenzi

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi abateri la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#lege antifumat prevederi, #amenzi fumat spatiu public, #amenda fumat persoane juridice, #exceptie lege antifumat, #fumat aeroport , #Legea antifumat