Directorul Loteriei Romane: Compania poate intra in insolventa

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 15:44
2512 citiri
Directorul Loteriei Romane: Compania poate intra in insolventa
Foto: Arhiva

Loteria Romana se confrunta cu o situatie financiara dificila si compania poate intra in procedura de insolventa, daca nu vor fi aplicate masuri de eficientizare a activitatii, a declarat directorul general al operatorului national de jocuri de noroc, Dan Alexandru Ghita.

Potrivit acestuia fostele conduceri ale companiei au facut achizitii supraevaluate si contracte paguboase cu un grup de companii elene, incheiate in 1992-1993 pentru zece ani si prelungite la expirarea perioadei initiale.

"Eu vin din mediul privat si m-am speriat cand am vazut documentele financiare ale companiei. Notiunea 'eficienta' nu a existat in vocabularul fostelor conduceri ale Loteriei Romane, care s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achizitii supraevaluate, si mai putin pe cresterea incasarilor companiei. In acest context, situatia financiara nu este deloc roza si fara masuri de eficientizare Loteria Romana poate intra in procedura de insolventa, dar este ultima varianta pe care o luam in calcul", a spus Ghita, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Loteria are o rata a profitului putin peste 8% si a catalogat-o drept slaba. "Daca va cobori sub 5%, putem sa-i punem companiei lacat la usa", a spus Ghita.

La inceptul lunii iulie, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, l-a numit pe Dan Alexandru Ghita in functia de director general al companiei Loteria Romana, in locul lui Gheorghe Benea, fost primar al orasului Dej, care a condus compania din februarie 2009. Ghita a preluat si conducerea Consiliului de Administratie al Loteriei.

Ghita a fost din 2007 pana in iulie director de vanzari la firma de jocuri de noroc Galaxy Games.

In 2011, compania a consemnat o cifra de afaceri de 1,16 miliarde de lei, in urcare cu 5,3% fata de anul precedent, si a avut un profit net 81,7 milioane de lei, in scadere cu 32,6% comprativ cu 2010.

Potrivit lui sefului Loteriei, incasarile operatorului au scazut cu 50% in intervalul 2007-2011, iar cheltuielile s-au mentinut la un nivel ridicat, prin achizitii supraevaluate.

"Spre exemplu, o aplicatie software cu o valoare de piata de 300.000 de euro a fost achiztionata de Loterie cu 1,7 milioane de euro. De asemenea, o aplicatie software pentru monitorizarea intrarilor si iesirilor personalului din sediul companiei a fost cumparata cu 4,4 milioane de lei, un pret supraevaluat cu 3,9 milioane de lei", a spus Ghita.

'Marea buba', contractul cu firmele elene

El a adaugat ca "marea buba" din situatia financiara a Loteriei este contractul incheiat cu un grup de firme din Grecia.

"Potrivit contractului, grecii incaseaza 70% din veniturile nete ale Loteriei pe segmentul jocurilor de videoloterie, iar compania ramane cu 30%, din care se scad cheltuielile de exploatare a aparatelor. Practic, incasam mai putin de 30%. Contractele au fost semnate in 1992-1993 pe o perioada de 10 ani si reinnoite pe inca 10 ani cand au expirat. Aceste contracte paguboase, prin clauzele incluse, nu prea pot fi denuntate", a spus Ghita.

El a adaugat ca echipamentele livrate de grupul de firme elene sunt uzate moral "rau de tot" si genereaza cheltuieli ridicate pentru mentinerea in stare de functionare.

Din datele companiei, grupul de firme elene a incasat 460 milioane de lei in intervalul 2007-2011.

Potrivit raportului Curtii de Conturi pe anul 2010, Loteria a incheiat, in anul 2003, cu Intracom SA, Intralot SA si Lotrom SA, un contract pentru furnizarea unui sistem de video-loterie la cheie, pe o perioada de 10 ani, in conditii total dezavantajoase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Loteria Romana insolventa, #profit Loteria Romana , #loto