Loteria Nationala, suspectata ca a fraudat bugetul cu sute de milioane de euro

Joi, 15 Martie 2012, ora 13:11
4458 citiri
Loteria Nationala, suspectata ca a fraudat bugetul cu sute de milioane de euro
Foto: Arhiva (Antena3)

Consiliul Concurentei a controlat, marti, contractele incheiate de Loteria Nationala (LN) cu firmele grecesti Intracom, Intralot si Lotrom, existand suspiciunea ca bugetul statului ar fi fost fraudat cu 350 de milioane de euro.

Reprezentantii ANAF, Garzii Financiare si Consiliului Concurentei cred ca Loteria Nationala a ascuns unul din jocurile sale sub umbrela unui joc neimpozitat, existand si intelegeri anticoncurentiale, scrie Evenimentul Zilei.

Daca acuzatiile se vor dovedi adevarate, LN risca o amenda de 30 de milioane de euro.

Mai exact, reprezentantii Loteriei Nationale sunt suspectati ca, in 2003, au incheiat un contract de credit-furnizor cu cele trei firme grecesti pentru implementarea jocului de video-loterie, dar, de fapt, au pus in practica jocuri de tip slot-masini.

Afacerea a fost negociata de fostul presedinte al LN, Nicolae Cristea. El a incheiat, pe 1 septembrie 2003, un contract de credit furnizor cu Intracom, Intralot si Lotrom, pentru implementarea programului de video-loterie, care a fost prelungit pe 10 ani.

Desi era vorba de un contract de peste 100 de milioane de euro, compania nu a organizat licitatie. Nici macar nu a facut selectie de oferte, ci pur si simplu a incheiat contractul prin negociere directa.

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a decis sa ia masuri. El i-a convocat intr-o sedinta de urgenta pe reprezentantii Loteriei, pe cei ai Fiscului si ai Garzii Financiare si a decis sa recupereze prejudiciul cauzat LN de acest contract.

"Cei 350 de milioane de euro pe care LN trebuie sa-i dea bugetului de stat ca taxe si impozite pentru slot-masinile sale vor fi imputati firmelor grecesti. Motivul: in contractul incheiat intre LN si firmele respective se face vorbire despre cumpararea de aparate pentru video-loterie, ori firmele grecesti au livrat LN slot-masini, pentru care statul percepe taxe si impozite. Prin urmare, partea romana considera ca a fost inselata in acest contract, motiv pentru care va cere firmelor grecesti sa plateasca statului roman aceste taxe si impozite", a explicat, pentru sursa citata, un reprezentant al Ministerului de Finante.

Pe de alta parte, din iunie 2009 pana in prezent, LN nu a platit darile catre stat pentru cele 6.273 de aparate pe care le are. Prejudiciul calculat de inspectorii fiscali se ridica la aproximativ 350 de milioane de euro.

ANAF si Garda financiara au sesizat DNA, nestiind daca sa execute silit sau nu LN pentru aceasta datorie, lucru care ar baga compania in faliment.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Loteria Romana frauda buget, #Loteria Romana intelegeri neconcurentiale , #loto